Witam
Buduję układ demodulatora FM z lampą 6BN6 i zastanawiam się czy warto stosować polaryzację sztywną zamiast rezystora katodowego.
6BN6 polaryzacja sztywna
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- AZ12
- 3125...6249 postów
6BN6 polaryzacja sztywna
Ratujmy stare tranzystory!
Re: 6BN6 polaryzacja sztywna
Nie warto, co chcesz zyskać - konieczność budowania dodatkowego zasilacza? ponadto zmiana punktu pracy wywołana sterowaniem na pozostałych elektrodach automatycznie wpływa na polaryzację pierwszej siatki co jest niekiedy korzystne. I tak największy prąd idzie przez elektrodę akceleratora (odpowiednik g2) - kilka do kilkunastu mA. Zaś prąd anodowy jest niewielki dziesiąte części mA. Za to polaryzując siatkę kwadraturową (odpowiednik funkcjonalny g3) głęboko ujemnie (oraz głęboko dodatnio ale to mniej korzystne z innych względów) można lampą zablokować czyli mamy praktyczny układ mute - sterowany z napięcia ujemnego powstającego z detekcji na wejściu do demodulatora (czy tez 6BN6 pracującej tylko jako ogranicznik).AZ12 pisze:Witam
Buduję układ demodulatora FM z lampą 6BN6 i zastanawiam się czy warto stosować polaryzację sztywną zamiast rezystora katodowego.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: 6BN6 polaryzacja sztywna
Witam ponownie.
Zdecydowałem się jednak zastosować polaryzację automatyczną, zastosowałem podkówkę o rezystancji 220Ω.
Zdecydowałem się jednak zastosować polaryzację automatyczną, zastosowałem podkówkę o rezystancji 220Ω.
Ratujmy stare tranzystory!