transformatory ZATRA

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

transformatory ZATRA

Post autor: gsmok »

Zatra (http://www.zatra.com.pl) umieściła w swojej ofercie transformatory sieciowe i głośnikowe do wzmacniaczy lampowych. Wysłałem do nich email z zapytaniem o szczegóły dotyczące zakupu i natychmiast otrzymałem odpowiedź (z załącznikiem w postaci pełnej oferty w Wordzie). Okazuje się, że na trafa trzeba po złożeniu zamówienia trochę poczekać. Zożyłem zamówienie na twa typy transformatorów sieciowych i trzy typy głośnikowych. Potwierdzenie realizacji otrzymałem bardzo szybko, mają być gotowe w połowie listopada. Jak do mnie dotrą postaram się podać jak najwięcej informacji o tych trafach (wziąłem po jednym aby przed skokiem na "stereo" wiedzieć z czym mam do czynienia). Pierwsze doświadczenia związane z kontaktem i potraktowaniem mnie przez firmę są bardzo pozytywne.
BTW. Mają fajną stronę www.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: transformatory ZATRA

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze:BTW. Mają fajną stronę www.
Odniosłem dokładnie odwrotne wrażenie - zupełnie niepotrzebnie uzywają flasha, dzięki czemu ich strona jest koszmarnie powolna i niewygodna. Spokojnie dałoby się ją zrobić w czystym HTML + ewentualnie JS jak już muszą. Tylko by zyskała, a i w obsłudze byłaby wygodniejsza.. CO do strony wizualnej to jest OK.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

To stara dobra Zatra jeszcze DZIAŁA?!

Podobnie się zszokowałem widząc w sklepie nowe elektronarzędzia Celmy, myślałem, że się rozpadli a tu a kuku...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
WLODZIMIERZ FURKA
375...499 postów
375...499 postów

Transformatory głośnikowe

Post autor: WLODZIMIERZ FURKA »

Koledzy nie trzeba się podniecać że moloch wreszcie chce coś zrobić dla normalnych ludzi. Nie wiem jakie dadzą ceny,kiedyś były powalające z nóg. Jak chciałem zamówic dziesięć kilo blachy to zabili mnie śmiechem.
Jak chcecie mieć dobre transformatory wyjściowe,dławiki lub sieciowe
w normalnej cenie to wejdźcie na stronę http://www.telto.pl i po krzyku.
Zamawiając w poniedzialek będziecie mieli trafo na niedzielę.
Mają różne typy blach.
Co do Zatry, to czekam na forum na opinie co do jakości i ceny.
Z poważaniem Wlodzimierz.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

zatra - indel

Panie Włodzimierzu dziękuję za wspomnienie o Indelu. To utwierdza mnie w pierwotnej decyzji, aby przy okazji odbioru traf z Zatry odwiedzić siedzibę Indela. Obie firmy mieszczą się w Skierniewicach.
Z uwagi na termin realizacji traf w Zatrze wybiorę się tam w drugiej połowie listopada.
Jeśli ktoś z uczestników forum ma jakieś pytania związane z trafami Zatry i Indela i chciałby abym je zadał bezpośrednio w tych firmach to proszę śmiało pisać. Zbiorę wszystkie pytania i zawiozę do Skierniewic. Oczywiście odpowiedzi nie zależą ode mnie, ale z całą pewnością pytania zostaną zadane a sugestie przedstawione.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
WLODZIMIERZ FURKA
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: WLODZIMIERZ FURKA »

Kolego,pomyłka nie pisałem o Indelu tyko o zakładzie Telto w Skierniewicach na ul.Czerwonej 5.
Zajżyj na ich adres internetowy tam są typy traf głośnikowych jakie produkują na bieżąco.
Co do Indela to była filia zakładów Zatra, potem się sprywatyzowała.
Byłem tam jakieś pięć lat temu w sprawie współpracy.
Prezes przyjął mnie jak najbardziej w porządku, ale ceny i terminy mieli
kosmiczne.
Dla tego też jestem ciekaw co do wiadomości o tej firmie.
Firma Indel miała siedzibę w Brzezinach koło Łodzi.
A propos, jak mówiły wiewiórki to Telto nawijało też trafa dla p.Piwowarczyka z Amplifona.

Wlodzimierz
AHS
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: AHS »

WLODZIMIERZ FURKA pisze:A propos, jak mówiły wiewiórki to Telto nawijało też trafa dla p.Piwowarczyka z Amplifona.
O tu jest ta wiewiórka:)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

WLODZIMIERZ FURKA pisze:Kolego,pomyłka nie pisałem o Indelu tyko o zakładzie Telto w Skierniewicach na ul.Czerwonej 5.
Przepraszam oczywiście miałem na myśli Telto kiedy pisałem o Indelu :oops: . Pisząc o Telto miałem przed sobą cennik Indela i stąd ta pomyłka. Zresztą pytania do Indela mogę zadać u siebie w Warszawie na Wolumenie. Oczywiście odwiedziłem podany przez pana adres TELTO. Muszę przyznać, że ceny Telto są nieco niższe od Zatry ale porównywalne. To porównanie jest oczywiście bardzo zgrubne. Niektóre opisy traf na stronie Telto są dla mnie troszkę niezrozumiałe (chodzi o te numerki 1,2,3... z podanymi napięciami.

AHS - dzięki za namiar na post na Forum Stereo - bardzo interesujący.
Pozdrawiam
Kemoth
5...9 postów
5...9 postów

Re: Transformatory głośnikowe

Post autor: Kemoth »

WLODZIMIERZ FURKA pisze:(...)Jak chcecie mieć dobre transformatory wyjściowe,dławiki lub sieciowe
w normalnej cenie to wejdźcie na stronę http://www.telto.pl i po krzyku.
Zamawiając w poniedzialek będziecie mieli trafo na niedzielę.
a ja odnośnie współpracy z nimi mam wręcz przeciwne zdanie: pisze meilem zapytanie odnośnie parametrów traf głośnikowych ktorych ceny podane sa na stronie - zero odpowiedzi. dzwonie z pytaniami - pani mówi zebym zadzwonił za dwie godziny bo nie ma szefa. dzwonie za dwie godziny - nikt ni odbiera. pisze ponownie meila... po miesiącu dostaję odpowiedź ze strona została zaktualizowana - to może sprawdzić każdy.

Ale nic - obliczyłem sobie trafo, sporządziłem rysunki, specyfikacje i wysyłam zapytanie o cenę, termin wykonania... zero odzewu... wysyłam tego meila po tygodniu... zero odzewu... dzwonię i pytam sie czy dotarł mój meil (otrzymałem potwierdzenie przeczytania lub otwarcia go przez kogoś) oczywiście pani szuka w komputerze i nic nie wie...

Podobnie zachował się Indel - az mnie zdziwiło bo z nimi współpraca zawsze układała sie doskonale.
gsmok pisze:Zatra (http://www.zatra.com.pl) umieściła w swojej ofercie transformatory sieciowe i głośnikowe do wzmacniaczy lampowych. Wysłałem do nich email z zapytaniem o szczegóły dotyczące zakupu i natychmiast otrzymałem odpowiedź (z załącznikiem w postaci pełnej oferty w Wordzie). Okazuje się, że na trafa trzeba po złożeniu zamówienia trochę poczekać. Zożyłem zamówienie na twa typy transformatorów sieciowych i trzy typy głośnikowych. Potwierdzenie realizacji otrzymałem bardzo szybko, mają być gotowe w połowie listopada. Jak do mnie dotrą postaram się podać jak najwięcej informacji o tych trafach (wziąłem po jednym aby przed skokiem na "stereo" wiedzieć z czym mam do czynienia). Pierwsze doświadczenia związane z kontaktem i potraktowaniem mnie przez firmę są bardzo pozytywne.
BTW. Mają fajną stronę www.
Odnoście Zatry - współpraca układała sie doskonale - tak jak to opisał kolega gsmok. Strona ma za duzo bajerow we flashu ale to juz inna sprawa ;) Ceny są jak dla mnie przystępne bo oszczedzamy około (a może ponad?) 100zł w porównaniu z takim trafem z giełdy lub od kogoś z pod Krakowa (wsyscy wiedzą o kogo chodzi ;) ) które jest i tak wyprodukowane przez Telto...

Jakie Kolega zamówił transformatory jeśli mozna wiedziec?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

trafa zatry

Transformatory zamówiłem bardziej z chęci ich sprawdzenia i oceny, niż z konkretnej palącej potrzeby wykonania konkretnego układu. Oczywiscie wybór mój był przemyślany. Pozwolę sobie razem z listą zamówionych traf podać w zarysie moją motywację (dokładniejsze opisy traf można znaleźć na stronie Zatry ja podaję tylko symbole z ich oferty):
1. Trafo sieciowe TS200/3691: po pierwsze chciałem mieć na nieco mniejsze napięcie anodowe, dzielone aby zastosować klasyczny prostownik lampowy. Chcę sprawdzić jakie dokładnie dostanę napięcia wtórne (w tym oczywiście żarzenia !!!) skoro wg Zatry trafo jest przystosowane do napięcia sieci 220V a mamy podobno 230V.
2. Trafo sieciowe TS40/4539: tu dla odmiany chciałbym zastosować Graetza i sprawdzić przez porównanie z poprzednim trafem jak firma traktuje zasilanie 230V (to trafo ma podane napięcie pierwotne 230V!! czyli jest przystosowane do aktualnych norm).
3. Trafo głośnikowe TG5/623/01: układ SE na EL84, najprostsze trafo w zestawie, chciałbym to sprawdzić w jakimś układzie.
4. Trafo głośnikowe TG20/620: układ PP na EL84, skoro było SE to czemu nie sprawdzić PP.
5. TG20/607 układ PP ale inna przekłądnia niż w trafie 4. Można będzie porównać dokladność przy liczeniu liczby zwojów :wink: .
6. TG20/583: układ SE klasa A dla 6S33S ;kto by nie chciał trafka dla "diabła rogatego". Ale na poważnie mam jedno trafo dla tej lampy do układu SE (nawijane na zamówienie) i chciałbym zrobić badanie porównawcze.
To by było na tyle (o ile czegoś nie pokręciłem, bo cytuję zamówienie z pamięci).
Pozdrawiam
Alek

Post autor: Alek »

Mam dobre odczucia co do TG 6/623/01. A TS 40/4539 często stosuję do różnych układów z racji wielu napięć wyjściowych.
sj28
20...24 posty
20...24 posty

trafa

Post autor: sj28 »

Do gsmok:
- Czy otrzymał Pan zamówione transformatory z Zatry ?
- Jaka jest Pana opinia o nich ( jeśli jeszcze nie kompletna, to proszę o informacje nt. jakości wykonania na podstawie oględzin zewnętrznych ) ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Re: trafa

sj28 pisze:Do gsmok:
- Czy otrzymał Pan zamówione transformatory z Zatry ?
- Jaka jest Pana opinia o nich ( jeśli jeszcze nie kompletna, to proszę o informacje nt. jakości wykonania na podstawie oględzin zewnętrznych ) ?
Pozdrawiam
Witam. Proponuje abyśmy przeszli na mniej formalne zwracanie się do siebie :lol: .
Tak. Transformatory z Zatry już mam. Nie pisałem o nich na Forum bo jestem trochę zajęty i nie mam czasu wziąć się za pomiary.
Jeśli interesują Cię moje uwagi natury ogólnej to oczywiście służę.
Na wstępie chciałem zaznaczyć, że trafa zostały nawinięte w terminie :!: :!: :!: , co rzadko mi się zdarza w kontaktach z różnymi wytwórcami. Po trafa pojechałem osobiście, aby przy okazji samemu zobaczyć jak teraz wygląda ZATRA. Z pierwszych oględzin transformatorów wynika, że:
1. Trafa głośnikowe nawijane są na rdzeniach z typowych kształtek EI o grubości 0.5mm.
2. Samo złożenie trafa, zastosowany karkas i elementy mocujące są OK,
3. Ostatnia przekładka na karkasie niestety uniemożliwia zobaczenie, czy uzwojenie położone jest porządnie (płasko i z przekładkami), czy też tworzy tzw. "bułę". Może po wykonaniu pomiarów zdecyduję się na "bardziej drastyczne" obejrzenie traf.
4. Rdzenie transformatorów głośnikowych są dosyć niechlujnie pomalowane czarną farbą. Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego. Razem z transformatorami głośnikowymu kupiłem dwa trafa anodowe i one nie są malowane, przez co wyglądają dużo lepiej. Aby zobaczyć spasowanie blaszek i grubość blach w transformatorach głośnikowych musiałem delikatnie usunąć farbę. To była prawdziwa mordęga :cry: . Myślę, że Wytwórca powinien sobie darować ten dziwny zabieg. Aha, i na koniec: rdzenie ze szczeliną są całkiem nieżle spasowane.
Pozdrawiam
sj28
20...24 posty
20...24 posty

trafa

Post autor: sj28 »

Cześć gsmok !!!!!! :)
Dzięki za informacje :!:
Czy uzwojenia traf są zaimpregnowane :?:
Będę czekał na dalsze informacje i spostrzeżenia :!:
Ciekaw jestem porównania obecnie wytwarzanych traf głośnikowych
z trafami z odzysku np. z OR Tatry.
Pozdrawiam
Jerzy
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

trafa Zatry

Niestety trafa nie są impregnowane :( . Chyba, że ktoś zaimpregnował uzwojenia a potem dopiero dał ostatnie przekładki osłaniające np. z przyczyn estetycznych, ale raczej w to wątpię.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ