Tg 5- 53 a prąd spoczynkowy lampy mocy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Tg 5- 53 a prąd spoczynkowy lampy mocy.
Zastanawiam się jaki prąd spoczynkowy wytrzyma uzwojenie anodowe transformatora Tg 5, Tg 2,5 etc. Z danych katalogowych wynika, że uzwojenia te są nawinięte drutem fi 0,14. Powinny wytrzymać prąd ok. 40 mA - w założeniu, że gęstość prądu wyniesie 2,5 A/mm2. Trafko Tg 5 pracuje z lampą 6S4S, dla której ustawiłem prąd spoczynkowy ok. 50 mA /nie grzeje się /. Zamierzam dojść do katalogowej wartości max. prądu spoczynkowego dla tej lampy- 60 mA. Druga sprawa to problem nasycenia rdzenia. Przy jakim prądzie wystąpi ? Jak prostymi metodami można takie zjawisko ustalić ?
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Tg 5- 53 a prąd spoczynkowy lampy mocy.
Witam
Moc wydzielaną w uzwojeniu pierwotnym transformatora głośnikowego można obliczyć z Prawa Ohma znając rezystancję czynną uzwojenia.
P=I²xR
Za pomocą odpowiednich przyrządów można sprawdzić nasycanie rdzenia przy danym prądzie, zależy to od pętli histerezy.
Moc wydzielaną w uzwojeniu pierwotnym transformatora głośnikowego można obliczyć z Prawa Ohma znając rezystancję czynną uzwojenia.
P=I²xR
Za pomocą odpowiednich przyrządów można sprawdzić nasycanie rdzenia przy danym prądzie, zależy to od pętli histerezy.
Ratujmy stare tranzystory!
Re: Tg 5- 53 a prąd spoczynkowy lampy mocy.
... moc to akurat wyliczyłem / bo to najprostsze / - 0,05 x 0,05 x 400 = 1 W. Przyrządów innych poza prostymi miernikami nie mam. Wychodzi na to, że w tak prymitywnych warunkach nie da się tego określić. Może są jakieś empiryczne metody, wzory na określenie tego parametru ?
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.