Witam.
Czy koledzy spotkali już w sprzedaży adapter radia DAB+ do przyłączenia do wzmacniacza audio przewodami cinch, lub z wyjściami cyfrowymi?
Odbiorników radiowych DAB z głośnikami i tunerów internetowych z DAB+ jest sporo na Allegro, ale nie można spotkać prostych przystawek DAB+ do połączenia ze wzmacniaczem. W ub roku ktoś się wypowiadał w radio, że takie przystawki będzie można kupić za około 100 złotych. Eksperymentalnie z dobrą anteną Yagi można by odbierać programy z Katowic, co prawda w linii prostej to ponad 100 km.
Boguś, a Ty w Zawierciu masz już możliwość odbioru wspomnianego radia, z nadajnika koło Katowic? Myślę, że nie powinno być problemu, odległość około 40 km
Pozdrawiam
krzem3
Adapter radia DAB+
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Re: Adapter radia DAB+
Z moim słuchem to do radia mnie nie ciągnie wiec takowego nie posiadam. No to też nie wiem czy jest zasięg. Nie wiem czy to jakieś porównanie ale radio Fest nadające z mocą 4kW odbierane jest dość dobrze.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Re: Adapter radia DAB+
Nie mam pojęcia z jakiego przekaźnika jest emitowane radio Fest, czy z masztu antenowego Kosztowy koło Katowic?
Pytam dla informacji, ponieważ w woj opolskim jeszcze nie nadają w systemie DAB+
krzem3
Pytam dla informacji, ponieważ w woj opolskim jeszcze nie nadają w systemie DAB+
krzem3