Co zrobić żeby się dało...Komputer PC

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Co zrobić żeby się dało...Komputer PC

Post autor: tedikruk111 »

Witam.
Panowie a raczej Koleżanki i Koledzy co zrobić aby można było na zwykłym PC /XP98 / odtworzyć nagranie z twardego dysku podłączonego poprzednio do tunera sat ARIVA HD COMBO nagrywane w formacie Fat32? Bo w życiu bywa rożnie.
Do monitora z funkcją TV jest podpięty PC ,DVD Tuner "musiałem"zdać koleżance małżonce bo nie miała naziemnej TV
i został twardy dysk z nagraniami muzycznymi (kilkanaście godzin koncertów) i laska spłynie na mnie kiedy mam szansę
coś posłuchać. Tylko PC nie chce tego odtworzyć Czy jest szansa jakoś to połączyć? Jeżeli będzie to będę wdzieczny
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Re: co zrobić żeby się dało...Komputer PC

Post autor: Danilewicz »

1. Chodzi o Windowsa XP, czy 98?
2. Kolega nie wie jak podłączyć dysk, czy jak odtworzyć plik z tego dysku?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Przepraszam jest XP
Odtworzyć po USB 2.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Danilewicz »

W takim razie nie powinno być problemu. Nie znam się specjalnie na tunerach, ale jeśli dysk jest na USB, to wystarczy go podłączyć. Komputer powinien sam znaleźć sterowniki. Jeżeli tak się nie stanie, należy poszukać tych sterowników ręcznie, najlepiej na stronie producenta dysku, bądź też kieszeni na dysk. Na dysku trzeba znaleźć odpowiedni plik i po prostu otworzyć. Jeżeli chodzi o program to polecam K-Lite Mega Codec Pack. Przy instalacji najlepiej zaznaczyć opcję "Lot of stuff", wtedy zainstalują się wszystkie potrzebne kodeki. Gdyby dalej coś było nie tak, służę pomocą :wink:
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Piszesz producenta dysku.....spróbuje iść tą drogą Dysk to "Selekt -Deskop Hard Drve 500GB 31751300 z własnym zasilaczem
(www.iomega.com) Zobaczę co mi tłumacz wyświetli.....
Dzieki.
tedi.
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Obawiam się, że tuner mógł zaszyfrować nagrania. Przecież nie po to wymyślili cyfrową telewizję, szyfrowane HDMI, zapchali dziurę analogową, żeby ktoś mógł tak po prostu nagrać na dysk co dusza zapragnie, oglądać do woli, wrzucić do internetu i, nie daj Boże, wyciąć z tego reklamy. :roll:
Awatar użytkownika
Roman-Pila
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

Post autor: Roman-Pila »

Witam.
Tedikruk111 jeżeli podłączyłeś poprawnie dysk do komputera i masz pewność, że typ partycji na nim to FAT32 (chociaż to dość dziwne przy tak dużym dysku) to zasugeruje Tobie abyś spróbował przekopiować ten plik na lokalny dysk w komputerze, ale nie przy pomocy Windows-a. Użyj wersji „Live” Linuksa (Ubuntu 10.04 na ten przykład).
I po przekopiowaniu go na dysk lokalny (zakładam że będzie będzie na nim partycja NTFS) możesz próbować odtworzyć przy pomocy „VLC” (dość elastyczna bestia).
Jeżeli chcesz użyć "VLC" pod Linux-em to trzeba go pobrać z „centrum oprogramowania” - to jest w programach – wyszukaj – "VLC", lub pobrać go w wersji dla Windows i tam dokonywać dalszych prób.
Jak nie zadziała, to będziemy próbowali radzić dalej.
Kodek H264 stosowany w DVB-T jest rozpoznawalny przez wiele odtwarzaczy.
Można nawet pokusić się o próbę zmiany rozszerzenia poszczególnych plików na ".AVI" ale nawet pod Windows odtwarzacz "VLC" rozpoznaje rozszerzenia ".TS" stosowane przez dość sporo (jeżeli nie przez wszystkie) tunery cyfrowej telewizji naziemnej.
Bez najmniejszych problemów przenoszę pliki nagrane tunerem DVB-T na Pendrive-a na komputer i oglądam.
HDMI - To rodzaj złącza i komunikacji pomiędzy urządzeniami, a nie szyfrowanie :)

Pozdrawiam serdecznie.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Nie wiem jak jest z tunerami, ale moj tv sharp sam konfiguruje dysk pod nagrania. Podejrzewam, ze nagram tych pecet nie zobaczy. Nie probowalem tego jedak do tej pory robic.
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Albo rozjaśnię albo zaciemnię temat.
Tuner to: ARIVA HD combo od Fergusona. Nagrania pochodzą z satelity i obecnej naziemnej. Nie są kodowane bo odtwarza
bez karty kodowej, i jest bez znaczenia z czego pochodzi nagranie czy to HBO czy TVP Kultura. Tylko były problemy
ze startem. Dałem panu ze sklepu instrukcję obsługi aby dobrał odpowiedni dysk i od razu go sformatował w FAT 32.
Ale nie potrafię zrozumieć dlaczego w szanującym się sklepie nie ma zainstalowanej anteny satelitarnej aby sprawdzić
czy to będzie działać (raptem 100zł za całość) bo oczywiście nie działało. Po ponownej wizycie w sklepie pan podłączył
do PC coś gmyrał 20 minut i ruszyło. Do pewnego czasu było wszystko fajnie bo co ciekawsze nagrania przegrywałem
na płyty w nagrywarce stacjonarnej. Ale po nagraniu 300 płyt zdechła, podobno od dymu tytoniowego. I teraz jest dylemat
którą drogę wybrać : szukać oprogramowania jak w temacie posta,
jeżeli są takie modele do PC to nagrywarka DVD z dodatkowym wejściem AV i puścić to po tz niskiej,
naprawić nagrywarkę + dokupić do niej tuner DVB-T finansowo raczej nie opłacalne (tak to jest gdy
się kupuje sprzęt aby pasował do zestawu kina domowego,wyglądem)
Nie bawi mnie puszczanie puszczanie filmów do sieci!
Teraz poczytam wszystkie odpowiedzi za które bardzo dziękuję. Za wszelkie adresy i linki do programów też.
Pozdrawiam.
tedi.

Ps Kiedyś tuner wróci do mojej kanciapy i będzie jak dawniej ale jak by się dało na teraz to by było fajnie.
PC widzi każde nagranie w formie żółtego prostokąta i tyle.
.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Co zrobić żeby się dało...Komputer PC

Post autor: Thereminator »

Nie o takie kodowanie chodzi. Markowe telewizory często szyfrują zapis na dysku i nie da się tego potem odtworzyć na PC, nawet na innym TV tego samego typu się nie da... Np. tu koleżka walczy z odtworzeniem zapisu z Panasonica: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... ?t=2137030

Jeśli zapis nie jest szyfrowany, to powinno się dać odtworzyć np. we wspomnianym VLC.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Roman-Pila
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

Witam.
Znalazłem w przepastnych trzewiach internetu taki oto program i umieściłem na sowim serwerze.
http://www.proximus.kadan.pl/ariva/ariv ... anager.zip
Przyznaje się z góry, że nie analizowałem działania tego programu, ale zdaje mi się że to może okazać się pomocne.
Pozdrawiam.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

To sowy już mają serwery ? :wink:
Awatar użytkownika
Roman-Pila
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

Witaj Boguś. Tak. Ale nie całe dla siebie. Tylko malutki kawałeczek. A resztą trzeba się za to opiekować.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

:D
ODPOWIEDZ