Wzmacniacz 2X75 W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Wzmacniacz 2X75 W
Witam.
Panowie mam prośbę, doradźcie trochę.
Chcę poskładać wzmacniacz jak w tytule, ale jako typowe stereo z tym że przygotowanym do przeróbki
na gitarowca. Przy projektowaniu potrzebuje ilość otworów pod potencjometry na szasce na efekty,
oraz dodatkowe lampy. Całość będzie zapakowana w typowy wzmacniacz estradowy trochę przewymiarowany ale opcja podziału nie wchodzi w grę. Uprzedzając pytania mam komplet wszelkich
zasilaczy trarf głośnikowych X2, bo to jest kwestia maskownicy na czołówce trzeba zrobić dwie.......
jedną pod HI,FI a drugą do nagłaśniania pomieszczeń do gitary,,,,,,,,
Pozdrawiam.
tedi.
Panowie mam prośbę, doradźcie trochę.
Chcę poskładać wzmacniacz jak w tytule, ale jako typowe stereo z tym że przygotowanym do przeróbki
na gitarowca. Przy projektowaniu potrzebuje ilość otworów pod potencjometry na szasce na efekty,
oraz dodatkowe lampy. Całość będzie zapakowana w typowy wzmacniacz estradowy trochę przewymiarowany ale opcja podziału nie wchodzi w grę. Uprzedzając pytania mam komplet wszelkich
zasilaczy trarf głośnikowych X2, bo to jest kwestia maskownicy na czołówce trzeba zrobić dwie.......
jedną pod HI,FI a drugą do nagłaśniania pomieszczeń do gitary,,,,,,,,
Pozdrawiam.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Re: Wzmaczniacz 2X75 W
Tedi -- konia z rzedem temu, kto zrozumie, o co Ci chodzi (tak najbardziej)...
Moze pozna godzina?
Po kolei -- to maja byc dwa wzmacniacze? Czy jeden 'misz-masz'? Jak dwa -- to w czym problem? Jak jeden to zupelnie nie rozumiem, jak chcesz osiagnac oba cele jednoczesnie? I o co chodzi z tymi maskownicami i potencjometrami na efekty?

Po kolei -- to maja byc dwa wzmacniacze? Czy jeden 'misz-masz'? Jak dwa -- to w czym problem? Jak jeden to zupelnie nie rozumiem, jak chcesz osiagnac oba cele jednoczesnie? I o co chodzi z tymi maskownicami i potencjometrami na efekty?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- kciuq
- 1250...1874 posty
Witam, rozumiem że dwa osobne wzmacniacze HIFI + Gitarowy w jednej obudowie.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Jest takie powiedzenie: Jak coś jest do wszystkiego to jest też do dupy.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Konia z rzedem wysle poczta!:Pkciuq pisze:Witam, rozumiem że dwa osobne wzmacniacze HIFI + Gitarowy w jednej obudowie.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Ja rozumiem że wzmacniacz hifi stereo cały w jednej budzie z możliwością przełączenia/przerobienia na gitarowca.Efekty to wszelkie pokrętełka głosowo-basowo-sopranowe plus może coś jeszcze.A czy zwykły przełącznik(taki dodatkowy na szasce) łączący oba kanały by nie wystarczył?I w to wpięta gitara,i jedna maskownica.
Koń mi nie potrzebny ale do tego rzędu bym się uśmiechnął.Ale się zastanowiłem- i chyba cały majątek jest niepodzielny.
Koń mi nie potrzebny ale do tego rzędu bym się uśmiechnął.Ale się zastanowiłem- i chyba cały majątek jest niepodzielny.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Może jeszcze raz od początku.
Jedna duża paka.W środku dwa identyczne wzmacniacze, każdy ma swój zasilacz i układ sterowania.
Razem tworzą typowe stereo z pełną regulacją każdego kanału. Ale jako osoba wiekowa (ciałem) wiem
że długo nie pogram sobie w chacie na tym sprzęcie więc jakiś kolega elektro-wioślarz przejmie całość.
Aby nie musiał walczyć z otworami pod lampy,potencjometry i gniazda we/wy chcę od razu je zrobić.
To dotyczy układów zmieniających brzmienie instrumentów. I tu jest problem, nie wiem ile dołożyć aby
nie było za mało, ale też bez zbytniego rozpasania. I tu jest prośba do kolegów, ile lamp, potencjometrów
trzeba dołożyć aby był wypas (bez fulla). W projekcie są dwie lampy typu ECC do sterowania końcówką
mocy na kanał.
Czy trochę się zrobiło jaśniej?
tedi.
Jedna duża paka.W środku dwa identyczne wzmacniacze, każdy ma swój zasilacz i układ sterowania.
Razem tworzą typowe stereo z pełną regulacją każdego kanału. Ale jako osoba wiekowa (ciałem) wiem
że długo nie pogram sobie w chacie na tym sprzęcie więc jakiś kolega elektro-wioślarz przejmie całość.
Aby nie musiał walczyć z otworami pod lampy,potencjometry i gniazda we/wy chcę od razu je zrobić.
To dotyczy układów zmieniających brzmienie instrumentów. I tu jest problem, nie wiem ile dołożyć aby
nie było za mało, ale też bez zbytniego rozpasania. I tu jest prośba do kolegów, ile lamp, potencjometrów
trzeba dołożyć aby był wypas (bez fulla). W projekcie są dwie lampy typu ECC do sterowania końcówką
mocy na kanał.
Czy trochę się zrobiło jaśniej?
tedi.
Więc po co w tym hi-fi?
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Mam pewne wątpliwości, czy na bazie wzmacniacza audio da się za pomocą dodania elementów/stopni regulacji zrobić wzmacniacz gitarowy. Jak np. "zmienić" parametry transformatora głośnikowego audio aby grał jak gitarowy.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
- kciuq
- 1250...1874 posty
Dlatego w pierwszym skojarzeniu pomyślałem, że to mają być dwa wzmacniacze w jednej obudowie.
Czyli aż 3szt. transformatorów głośnikowych, lub wykorzystanie samej końcówki HIFI i przełączać tylko przedwzmacniacze.
Czyli aż 3szt. transformatorów głośnikowych, lub wykorzystanie samej końcówki HIFI i przełączać tylko przedwzmacniacze.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Pytałem dlaczego hi-fi bo nie doszukałem się jednoznacznej odpowiedzi. No chyba, że kolega myli znaczenie słów stereo i hi-fi. hi-fi nie musi być stereo, tak jak stereo nie musi być hi-fi. Zrobiłem dwie końcówki stereo do współpracy z procesorami i preampami gitarowymi, ale żadna z nich nie jest hi-fi. To typowe końcówki gitarowe z tym, ze stereo. Hi-fi dla mnie oznacza układy UL, wielosekcyjne transformatory itp.
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Z tym hi-fi to przesadziłem, poniosło mnie trochę. Czy poza trafem wyjściowym są jakieś inne
przeciwwskazania ?
tedi
przeciwwskazania ?
tedi
Inwerter... w gitarowcach częściej spotyka się ze sprzężeniem katodowym, a w audio częściej występuje z dzieloną rezystancją.