Prośba o ustalenie producenta tego gramofonu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Prośba o ustalenie producenta tego gramofonu
Witam, jest to mój pierwszy post więc nie jestem pewna czy piszę w odpowiednim dziale. W pierwszej kolejności chciałabym ustalić nazwę tego gramofonu, gdyż chce się dowiedzieć więcej na jego temat. Poruszę tutaj także inny problem..a nawet dwa;).
1. Po podłączeniu radia do sieci i wciśnięciu guzika TA, wewnątrz radia lampy lekko się żarzą jednak na przednim panelu nic nie widać ani nic nie słychać (głośniki też nie są podłączone).
2. Gdy podłączam gramofon do sieci i przełączam na"on" gramofon lekko buczy i drży, tak jakby silnik chciał ale nie miał siły ruszyć. Gdy ręcznie obracam talerzem to ramię samo sie podnosi i opada na miejscu płyty, Czyli mechanizm raczej ok.
Poza tym z radia wystaje kilka luźnych kabli i kostek oraz wtyczek.
Proszę o jakiekolwiek rady, ewentualnie podpowiedź komu zlecić naprawę?
1. Po podłączeniu radia do sieci i wciśnięciu guzika TA, wewnątrz radia lampy lekko się żarzą jednak na przednim panelu nic nie widać ani nic nie słychać (głośniki też nie są podłączone).
2. Gdy podłączam gramofon do sieci i przełączam na"on" gramofon lekko buczy i drży, tak jakby silnik chciał ale nie miał siły ruszyć. Gdy ręcznie obracam talerzem to ramię samo sie podnosi i opada na miejscu płyty, Czyli mechanizm raczej ok.
Poza tym z radia wystaje kilka luźnych kabli i kostek oraz wtyczek.
Proszę o jakiekolwiek rady, ewentualnie podpowiedź komu zlecić naprawę?
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Re: Prośba o ustalenie producenta tego gramofonu
Istotnie, właściwy byłby dział "Radio Retro". Być może moderator zaraz przeniesie, lepiej jednak aby zaczekał na Twoją odpowiedź, abyś wiedziała gdzie szukać.kinga89 pisze:Witam, jest to mój pierwszy post więc nie jestem pewna czy piszę w odpowiednim dziale
"TA" oznacza "Gramofon". W tym ustawienu radio funkcjonuje tylko jako wzmacniacz.1. Po podłączeniu radia do sieci i wciśnięciu guzika TA,
A co ma być widać? Powinny świecić się żarówki, jeżeli się nie świecą to pewnie są przepalone lub zostąły wykręcone. Przy włączonym dowolnym zakresie fal (a więc z wyjątkiem "TA") powinno ponadto zaświecić się oko magiczne (EM80 - widoczne w "okienku" po prawej stronie lewej gałki), oczywicie o ile jest sprawne.wewnątrz radia lampy lekko się żarzą jednak na przednim panelu nic nie widać
Skoro nawet te wewnętrzne głośniki (jeden z nich widać na przedostatniej fotce) nie są podłączone - to niby z jakiej racji ma być cokolwiek słychać? Zwracam przy tym uwagę że włączanie radia lampowego bez dołączonych głośników grozi uszkodzeniam lampy i transformatora glośnikowego.ani nic nie słychać (głośniki też nie są podłączone).
2. Gdy podłączam gramofon do sieci i przełączam na"on" gramofon lekko buczy i drży, tak jakby silnik chciał ale nie miał siły ruszyć.
Być może silnik pracuje, ale bądź zużyła się gumowa rolka przenosząca napęd na talerz, bądż pękła lub spadła sprężynka dociskająca rolkę do osi silnika i wewnętrznej strony talerza. Stosowane w gramofonach tamtego okresu silniki asynchroniczne ze zwartą fazą pomocniczą były proste jak budowa cepa, trwałe i niezawodne, jedyne co się im mogło stać to zapieczenie łożysk np. w wyniku ich zabrudznia lub korozji, albo przepalenie uzwojeń gdy zawiodła izolacja drutu nawojowego. Dobrze byłoby zajrzeć pod spód i stwierdzić czy silnik pracuje.
To co widać na drugiej i trzeciej fotce woła o pomstę do nieba!Poza tym z radia wystaje kilka luźnych kabli i kostek oraz wtyczek.

?Proszę o jakiekolwiek rady, ewentualnie podpowiedź komu zlecić naprawę
Na pewno na Forum znajdzie się wielu doświadczonych fachowców - ale podstawowe pytanie: skąd jesteś? Wysyłanie radia pocztą do naprawy to niemal pewne jego zniszczenie.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Kurcze, już ile sie dowiedziałam! dziękuje bardzo!
Ja tą radiolę kupiłam juz w takim stanie. I bardzo chciałabym, aby uruchomić gramofon i radio. Bo oświetlenie mebelka działa.
Jestem z okolic bełchatowa, woj. łódzkie.
Napisałeś, że TA oznacza gramofon, w tym wypadku radio i gramofon nie są w ogóle połączone żadnymi kablami, i tu może jest problem, że gramofon się nie kręci? Silnik w gramofonie nie pracuje zdjęłam z chłopakiem talerz i nie pracuje. nawet ręcznie nie da się go przekręcić.
EM 80 w radio także nie zapala się.
Jak podłączyć wewnętrzny głośnik radia?
i jeszcze raz dzięki za odpowiedzi!
Ja tą radiolę kupiłam juz w takim stanie. I bardzo chciałabym, aby uruchomić gramofon i radio. Bo oświetlenie mebelka działa.
Jestem z okolic bełchatowa, woj. łódzkie.
Napisałeś, że TA oznacza gramofon, w tym wypadku radio i gramofon nie są w ogóle połączone żadnymi kablami, i tu może jest problem, że gramofon się nie kręci? Silnik w gramofonie nie pracuje zdjęłam z chłopakiem talerz i nie pracuje. nawet ręcznie nie da się go przekręcić.
EM 80 w radio także nie zapala się.
Jak podłączyć wewnętrzny głośnik radia?
i jeszcze raz dzięki za odpowiedzi!
Pomyłka! Przyjrzałam się jeszcze raz, w tym "okienku" coś się świeci, jednak niezbyt mocnokinga89 pisze:EM 80 w radio także nie zapala się.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Ja mieszkam w Warszawie. Na Forum jest kilku biegłych w naprawach radioodbiorników kolegów z bliższych okolic: np. z Częstochowy, Piotrkowa lub Łodzi. Skoro jefnak radio było grzebane - jednego popołudnia mogłoby nie wystarczyć na naprawę, trzeba się liczyć z koniecznością zawiezienia sprzętu, lub przyjazdu chętnego do pomocy, np. na weekend, oczywiście wraz z przyrządami pomiarowymi oraz kompletem zapasowych lamp. Bo sami zapewne żadnego doświadczenia nie macie?kinga89 pisze:Jestem z okolic bełchatowa, woj. łódzkie
Skoro buczy - to znaczy że prąd do niego dochodzi, i ma ochotę pracować, niestety wirnik silnika jest unieruchomiony, tak jak się tego obawiałem. Położenie przełącznika ani brak kabli łączących radio i gramofon nie ma w tej sytuacji nic do rzeczy. Nie należy włączać niesprawnego silnika na czas dłuższy, grozi to przegrzaniem uzwojeń. Trzeba silnik wymontować, rozebrać wyjmując wirnik Wcześniej może okazać się konieczne rozmiękczenie zakrzepłego w łożyskach smaru przy pomocy benzyny extrakcyjnej lub płynu WD40 (uwaga: należy chronić uzwojenia przez zwilżeniem). Zdlęte tarcze łożyskowe powinno się wykąpać w benzynie przez czas dłuższy, wysuszyć i nasączyć filcowe wkładki olejem maszynowym, po czym złożyć silnik i zamontowac do gramofonu. Przydałaby się teraz jakaś fotka tego silnika.Napisałeś, że TA oznacza gramofon, w tym wypadku radio i gramofon nie są w ogóle połączone żadnymi kablami, i tu może jest problem, że gramofon się nie kręci? Silnik w gramofonie nie pracuje zdjęłam z chłopakiem talerz i nie pracuje. nawet ręcznie nie da się go przekręcić.
Niestety jeżeli okaże się że powodem unieruchomienia wirnika była korozja - konieczna może okazać się wymiana silnika, lub całego gramofonu.
Skoro jak dalej piszesz jednak się zapala - to znaczy że radio otrzymuje zasilanie obwodów anodowych. Że słabo - cóż, lampy się z czasem zużywają, ta może jeszcze jakiś czas popracować.EM 80 w radio także nie zapala się.
Niestety nie znam tego radia osobiście (może ktoś inny takie ma?) Wiesz może który to model Stassfurta, na tylnej ściance (o ile tylko się uchowała) jakaś informacja powinna być. Następnie należałoby poszukać w necie schematu. Jak się nie uda znaleźć - posłużyć się innym, opisującym podobne radio. Zwykle wewnętrzny głośnik jest dołączony na stałe do uzwojenia wtórnego transformatora głośnikowego (to ten mniejszy, stojący transformator widoczny na dugie fotce w głębi radia, za lampami i cylindrycznymi filtrami p.cz.; większy leżący transformator nad przełącznikiem napięć zasilających jest transformatorem sieciowym). Uzwojenie wtórne (głośnikowe) rozpoznawalne jest po grubym drucie, małej rezystancji oraz zwykle - jednostronnym połączeniem z metalową podstawą (chassis) radia, choć tu mogą kryć się rozmaite niuanse w postaci obecności odczepów na tym uzwojeniu, łączenia głośników w różnych kombinacjach o ile jest ich w obudowie kilka. Dlatego dobrze by mieć oryginalny schemat, a jak się nie uda znależć - trzeba improwizować, oczywiście wystrzegając się popełnienia tragicznego w skutkach głupstwa w postaci np. dołączenia głośnika do znajdującego się pod wysokim napięciem uzwojenia anodowego. Można też podłączyć głośnik (wewnętrzny lub zewnętrzny) do gniazda głośnikowego z tyłu radia, trzeba jednak najpierw bezbłędnie je rozpoznać (możliwe jest pomylenie z gniazdami anteny i uziemienia, lub gniazdami sygnałowymi dla gramofonu i magnetofonu) oraz mieć pewność że połączenia tego gniazda z transformatorem głośnikowym zostały zachowane podczas poprzednich pseudonapraw. Tak czy inaczej, bez podłączonego (przynajmniej prowizorycznie) głośnika włączać radia nie należy.Jak podłączyć wewnętrzny głośnik radia?
Chassis jest najbardziej podobne do tego radioodbiornika:
http://www.radiomuseum.org/r/stern_stas ... t_600.html
Wyjście głośnikowe jest obok przełącznika napięć. Widać to na tylnej ściance tegoż radioodbiornika. Skrajnie po lewej jest wejście antenowe i gniazdo uziemienia, a po prawej (patrząc od lewej) gniazdo gramofonu i obok dodatkowego głośnika. Schemat też tu jest, ale to musiałby poratować koleżankę ktoś, kto ma konto na radiomuseum. Widać na załączonych zdjęciach, że gramofon nie jest podłączony do radioodbiornika. Najprawdopodobniej ta łączówka widoczna na zdjęciu trzecim to zasilanie gramofonu. Widoczny na przedostaniej fotografii żółty kabelek (ten z tyłu blisko maskownicy z siatki) zakończony wtyczką typu DIN 3 to jest wyjście sygnałowe (dźwięku) z gramofonu. Powinien ten kabelek łączyć się z samiczką DIN 3 (to chyba ta widoczna na zdjęciu przedostatnim z żółtym i czarnym kabelkiem) i iść dalej do gniazda widocznego na zdjęciu 2 (tam gdzie odchodzą dwa kable żółty i czarny). Przede wszystkim koleżanka powinna usunąć te kondensatory przy przełączniku napięć i sprawdzić całość pod kątem dokonanych przeróbek w przeszłości. Dla bezpieczeństwa lepiej włączać odbiornik poprzez szeregowo wpiętą żarówkę 60-100W. Te kabelki zakręcone (czerwony z niebieskim) to są najprawdopodobniej kable głośnikowe (na pierwszych fotografiach widać, ze wychodzą z okolic trafka głośnikowego). Sprawdź koleżanko czy wychodzą z trafka i podepnij je pod głośnik. Powinien (oczywiście po uprzednim sprawdzeniu odbiornika) pojawić się jakiś dźwięk w głośniku. Tam jest jeden głośnik czy więcej? Musiałaby koleżanka zmierzyć jaki prąd wychodzi z tej łączówki wychodzącej z przełącznika napięć i poszukać kabelków idących od silnika gramofonu. I jeszcze jedno: to radio nie posiada anteny ferrytowej. Żeby posłuchać radia musi koleżanka wpiąć w gniazdo antenowe 2-3m drutu. Jeżeli chodzi o odbiór to radzę zacząć od fal krótkich (najlepiej wieczorem, wtedy słychać mnóstwo zagranicznych stacji radiowych), a potem przeglądać inne pasma. Na falach długich na 225kHz jest Polskie Radio programu pierwszego. Czasami idzie wychwycić na falach krótkich filię Polskiego Radia nadawanego z Chin. Jednak najpierw koleżanka musi przejrzeć radio pod kątem przeróbek i doprowadzić wszystko do ładu
http://www.radiomuseum.org/r/stern_stas ... t_600.html
Wyjście głośnikowe jest obok przełącznika napięć. Widać to na tylnej ściance tegoż radioodbiornika. Skrajnie po lewej jest wejście antenowe i gniazdo uziemienia, a po prawej (patrząc od lewej) gniazdo gramofonu i obok dodatkowego głośnika. Schemat też tu jest, ale to musiałby poratować koleżankę ktoś, kto ma konto na radiomuseum. Widać na załączonych zdjęciach, że gramofon nie jest podłączony do radioodbiornika. Najprawdopodobniej ta łączówka widoczna na zdjęciu trzecim to zasilanie gramofonu. Widoczny na przedostaniej fotografii żółty kabelek (ten z tyłu blisko maskownicy z siatki) zakończony wtyczką typu DIN 3 to jest wyjście sygnałowe (dźwięku) z gramofonu. Powinien ten kabelek łączyć się z samiczką DIN 3 (to chyba ta widoczna na zdjęciu przedostatnim z żółtym i czarnym kabelkiem) i iść dalej do gniazda widocznego na zdjęciu 2 (tam gdzie odchodzą dwa kable żółty i czarny). Przede wszystkim koleżanka powinna usunąć te kondensatory przy przełączniku napięć i sprawdzić całość pod kątem dokonanych przeróbek w przeszłości. Dla bezpieczeństwa lepiej włączać odbiornik poprzez szeregowo wpiętą żarówkę 60-100W. Te kabelki zakręcone (czerwony z niebieskim) to są najprawdopodobniej kable głośnikowe (na pierwszych fotografiach widać, ze wychodzą z okolic trafka głośnikowego). Sprawdź koleżanko czy wychodzą z trafka i podepnij je pod głośnik. Powinien (oczywiście po uprzednim sprawdzeniu odbiornika) pojawić się jakiś dźwięk w głośniku. Tam jest jeden głośnik czy więcej? Musiałaby koleżanka zmierzyć jaki prąd wychodzi z tej łączówki wychodzącej z przełącznika napięć i poszukać kabelków idących od silnika gramofonu. I jeszcze jedno: to radio nie posiada anteny ferrytowej. Żeby posłuchać radia musi koleżanka wpiąć w gniazdo antenowe 2-3m drutu. Jeżeli chodzi o odbiór to radzę zacząć od fal krótkich (najlepiej wieczorem, wtedy słychać mnóstwo zagranicznych stacji radiowych), a potem przeglądać inne pasma. Na falach długich na 225kHz jest Polskie Radio programu pierwszego. Czasami idzie wychwycić na falach krótkich filię Polskiego Radia nadawanego z Chin. Jednak najpierw koleżanka musi przejrzeć radio pod kątem przeróbek i doprowadzić wszystko do ładu

- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
To chyba będzie ten schemat:
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Bez UKF? Normalnie szok, Niemce taką babciną Balladę by konstruowali; mając do dyspozycji pełen garnitur lamp specjalnie powstałych na użytek UKF FM (EF89, EABC80) pożałowaliby ECC85 lub w ostateczności ECC81? W takim przypadku Kinga niewiele sobie posłucha po polsku, pozostaje jej w tej sytuacji zainteresować się dxingiem. Jednak cóś mi tu nie pasuje. Istotnie Stassfurt 600 z Radiomuseum nie posiada lampy ECC85 (a tym samym i UKF; diody demodulacyjne FM energożernej lampy EABC80 po prostu się marnują a przecież mogli wstawić tam choćby na podobieństwo naszych "Tatr" bardziej ekonomiczną EBF89 lub częściej u nich spotykaną EBF80), a jego ścianka czołowa wygląda nawet podobnie (ten przełącznik barwy nad skalą!). Ale na jednej z fotek tematycznej radioli jak byk widać cztery częściowo zaklejone taśmą otwory w ekranach filtrów p.cz, co świadczyłoby o tym że są to zespolone filtry AM/FM (też popularne w radiach niemieckich, choćby i w Rochlitz-Paganini firmy RFT). Czyżby nie tylko lampa EABC80 ale i masywne filtry p.cz. miałby być wykorzystane tylko w części, względnie zastosowano filtry z typowymi kubkami od filtrów zespolonych, nie montując jednak obwodów na 10,7MHz?
Zatem pytanie pomocnicze do Kingi: czy na przełaczniku klawiszowym jest zakres UKF (a raczej UKW tak jak się go po niemiecku pisze), czy też tylko TA (gramofon) LW (długie) KW1, KW2 etc (krótkie) i najpewniej jeszcze AUS (wyłącznik)?
Niezależnie od powyższego - nawet i ten schemat może okazać się pomocnym na potrzeby połączenia głośników. Byle tylko transformator odpowiadał temu co siedzi w odbiorniku.
Zatem pytanie pomocnicze do Kingi: czy na przełaczniku klawiszowym jest zakres UKF (a raczej UKW tak jak się go po niemiecku pisze), czy też tylko TA (gramofon) LW (długie) KW1, KW2 etc (krótkie) i najpewniej jeszcze AUS (wyłącznik)?
Niezależnie od powyższego - nawet i ten schemat może okazać się pomocnym na potrzeby połączenia głośników. Byle tylko transformator odpowiadał temu co siedzi w odbiorniku.
Ostatnio zmieniony czw, 7 listopada 2013, 17:16 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Patrząc na zdjęcie skali wydaje się, że jednak jest tam UKF - na samej górze.
W takim razie to nie jest ten schemat
Wyszukiwałem według nazwy którą podał kolega wyżej
W takim razie to nie jest ten schemat

Wyszukiwałem według nazwy którą podał kolega wyżej

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
Chassis jest podobne, ale UKF faktycznie jest na skali tej radioli. Dobrze kolega dojrzał na samej górze. Udało mi znaleźć chyba najbardziej zbliżony radioodbiornik
http://www.radiomuseum.org/r/stern_stas ... 156_i.html

http://www.radiomuseum.org/r/stern_stas ... 156_i.html
Podaje kolejno przełączniki klawiszowe: AUS - TA - LANG - MITTEL - KURZ - UKW-FERN - UKW
Odkryłam 2 puste pola jakby brakujące lampy? Załączam zdjęcie nr.1
Kolejne zdjęcia są robione od góry do dołu może coś wiecej wam powiedzą.
Myślałam, że powiecie mi " skręć 2 kabelki ze sobą i wepnij wtyczke X do gniazda Y i zrobione" hehe. Czarna magia.
Polecicie kogoś do naprawy z okolic łodzi?
Odkryłam 2 puste pola jakby brakujące lampy? Załączam zdjęcie nr.1
Kolejne zdjęcia są robione od góry do dołu może coś wiecej wam powiedzą.
Myślałam, że powiecie mi " skręć 2 kabelki ze sobą i wepnij wtyczke X do gniazda Y i zrobione" hehe. Czarna magia.
Polecicie kogoś do naprawy z okolic łodzi?
Gramofon jest nieoryginalny. Wychodzą z niego dwa przewody: ten z prawej to sieciowy, a ten z lewej sygnałowy (dźwięk). Żeby go uruchomić musisz podłączyć go do sieci, a ten drugi przewód wychodzący z niego w gniazdo w radiu gdzie teraz jest jest żółty z czarnym przewodem. Masz dwa głośniki połączone szeregowo. Pewnie odchodzą z nich dwa luźne przewody niebieski i czerwony. No i są też drugie takie wiszące luźno z radia. Połącz czerwony z czerwonym, a niebieski z niebieskim to już będą chociaż podłączone głośniki. A jeżeli z głośników nie odchodzą luźne kable to połącz te przewody z radia do pierwszego głośnika (czerwony z czerwonym, a niebieski z niebieskim). Brakujące lampy to EL84 i EZ80. Są do dostania na Allegro i są niedrogie. Radio uruchom dopiero jak będzie komplet lamp i usuniesz niepotrzebne elementy z chassis takie jak te kondensatory przy przełączniku napięć. Te przewody z białą łączówką, które wiszą obok głośników to chyba było kiedyś zasilanie oryginalnego gramofonu. Żółty z czarnym przewodem to był sygnał z gramofonu. Te kable mogą sobie zostać tylko ułóż je tak by nie przeszkadzały. Na ich miejsce przyjdzie ten czarny sygnałowy z gramofonu. Masz jakieś radio w domu z wejściem gramofonowym typu DIN? Mogłabyś do niego podpiąć sygnał z gramofonu, włączyć klawisz gramofon i sprawdzić czy wkładka z igłą są w porządku (dotykając palcem igły powinny pojawić się szmery i trzaski w głośniku to znaczy, że wkładka jest w porządku). Wyczyść jeszcze styki pod wkładką, bo lubią nie kontaktować (kontakt w sprayu bardzo pomocny przy tym będzie
).

- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Jeśli to jest Caruso I, to może to podpasuje?.... 

Pozdrawiam
Jado.
Jado.