TV Koral

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

TV Koral

Post autor: walllker »

Witam, właśnie remontuję TV Koral, trafił do mnie w stanie średnim, obudowę odnowiłem, uzupełniłem braki w gałkach i zdobyłem tylną ściankę, niestety w elektronice nie wygląda to wszystko najciekawiej. TV podobne z wyglądu jest do Agata, ale układ elektryczny to zupełnie coś innego, wyposażony jest w standardową płytkę z torem p.cz, detektorami, wzmacniaczem wizji i m.cz, ale inaczej wykonano układ odchylania, na osobnej płytce jest układ odchylania pionowego i na osobnej poziomego, zasilacz także zrobiony jest trochę inaczej niż w Agacie, mniejsza z tym. Schemat TV posiadam, na pewno padł tor p.cz, ale to naprawiłem, i dzisiaj podjąłem pierwsze próby rozruchu, i tu pojawiły się dalsze przygody, uszkodzone cewki odchylające, brakuje magnesów i tych takich blach do centrowania obrazu, przez co mam na dole duży czarny pas, cewki mam podmienię, dalej, nie reaguje na sygnał w.cz dopiero jak z generator podałem sygnał p.cz na F1 dał znaki życia, marnie wygląda głowica w.cz pozostaje mi jej remont albo wymiana, niestety po około 20 minutach pracy nagle zaczął wydobywać się z wnętrza przykry zapach, kineskop który świecił mocno i ładnie nagle zaczął świecić słabo, potem wariowała synchronizacja, aż usłyszałem że coś się smaży, dźwięk dochodził z domku WN, szybko TV wyłączyłem otwieram, a tam cewka WN zimna, więc włączyłem TV na chwile patrze a DY86 ładnie się żarzy, ale obraz raz jasny, raz ciemniejszy, ponownie go wyłączyłem, dotykam drugiego uzwojenia trafa lini a ono po prostu parzy, no nic ewidentnie dostały uzwojenia przebicie, co potwierdził miernik, i tu moje pytanie nie wiem co to za trafo siedzi w tym TV i co mogę podstawić, mam w 100% sprawne trafo z fregaty ale nie za bardzo mi to trafo pasuje elektrycznie proszę w tym miejscu o ewentualne sprostowanie, tym bardzie że jako wzmacniacz siedzi w koralu PL36 a nie PL500 i tu pytanie co można podstawić zamiast tego trafa i jak to podłączyć, może oprócz schematu ma ktoś instrukcję serwisową tego TV i zechce się podzielić, byłbym wdzięczny, a swoją drogą co to za trafo montowali w Koralu, zdjęcia w załączniku trochę to podobne do TVL25 ale nie do końca, bo cewka WN jak w TVL11 chyba że pierwsze TVL25 wychodziły z taką cewka jak w moim TV a później już zalewaną, mam Agata i cewka WN jest zalewana jak np w Lazurytach
Załączniki
trafo.jpg
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Re: TV Koral

Post autor: Zenek »

viewtopic.php?f=16&t=18522
Tomek Janiszewski w tym wątku podaje jakie transformatory były montowane w Koralach. Korale w początkowej wersji były produkowane na eksport i stąd był tam montowany transformator z importu współpracujący z lampą DY86.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję kolego coś już jestem mądrzejszy, trafo w moim TV to TOL111 bo pracuje z lampą DY86 a nie EY86, jednak ma on według schematu i niestety rzeczywistość się pokrywa trochę inne wyprowadzenia, oraz inaczej połączone cewki, TVL25 miał identyczne wyprowadzenia jak TVL31, wystarczyło podmienić kondensatory i TV działa, ale nie wiem jak ugryźć temat z tym przeklętym zagranicznym trafem, w załączniku wrzucam schemat podłączenia w Agacie TVL25 i podłączenie tego TOL111 w Koralu ma ktoś pomysł jak to teraz podłączyć tak aby zamiast tego TOL włożyć TVL31 takim dysponuję. Będę wdzięczny za radę.
Załączniki
2.jpg
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Analizowałem sobie schemat i proszę o zweryfikowanie mojego pomysłu, postanowiłem włożyć TVL31, podłącze go w następujący sposób, według schematu TV Koral PL36 podłączona jest pod 10 wyprowadzenia, dla TVL31 będzie to 9, cewka WN podłączona w koralu jest na 9 wyprowadzeniu, podłącze ją dla TVL31 na 11, katoda PY88 jest na 9 podłącze na 10, anoda PY88 jest na 6 dla TVL31 będzie 8, cewki odchylające są na zaciskach 7 i 4, podłącze na 1 i 5, zaciski 1=2, 2=3 3=4 a przy TVL31 zacisk 6 podłącze z zaciskiem 10 przez kondensator 100p czy takie podłączenie ruszy, czas pokarze, pytanie czy czegoś nie uszkodzę, dlatego proszę o weryfikację zanim to zrobię.
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Zenek »

W czasach, kiedy o wszystko było ciężko, takie rzeczy po prostu się przewijało. Wydaje mi się, że więcej czasu zajmie Ci kombinowanie z zamianą transformatora niż z przewinięciem cewki anodowej. Odpowiedni drut i przekładki możesz wykorzystać z cewek anodowych stosowanych w odbiornikach lampowych TV. Tych zwojów nie jest tak dużo i może nie całą cewkę trzeba będzie przewijać. Trzeba tylko nawijać odpowiednią ilość zwojów na warstwę i odpowiednio zabezpieczać zwoje przed przesuwaniem się.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Przewinięcie odpada, bo próba rozebrania izolacji papierowej skończyła się rozsypaniem całkowicie zwęglonych kawałków drutu, tylko cewka wysokiego napięcia jest dobra, teraz już nie jestem wstanie stwierdzić ile zwojów mają poszczególne cewki. Postanowiłem zaryzykować i według wcześniejszego opisu wsadziłem i podłączyłem TVL31, obraz jest, a właściwie latające pasy i dość słaby, trafo wydaje dziwne dźwięki i nie mogę układu wyregulować. Lampa EY86 ładnie się żarzy, iskrę ciągnę spokojnie na około 20mm więc wysokie napięcie jest, pytanie czy w normie. Jednak w zależności od regulacji generatora, raz trafo piszczy, raz szumi, czasami milknie. Kineskop na starym trafie ładnie świecił, na nowym tylko w całkowitej ciemności widać obraz, i tu rodzi się moje pytanie. Po pierwsze schemat TV koral jest tu http://unimor.info/search.php?stype=d . Po pierwsze po co był kondensator C71 i rezystor R71, obecnie nie są wlutowane, druga kwestia to podłączenie kondensatora usprawniającego. Przy TVL31 był podłączony 68p pomiędzy zaciski 10 i 8 ja go wyrzuciłem i sugerując się schematem TV koral podłączyłem stary kondensator z trafa TOL111 jakie siedziało w TV pod zaciski TVL31 6 i 8 o pojemności 100p, wiem że pojemność kondensatora ma wpływ na wysokie napięcie, czy taka przeróbka może pwodować zakłócenie pracy trafa, co sądzicie wsadzić 68p i pod który zaciski, tak jak było pod 10 i 8 czy pod 6 i 8.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam, na podsumowanie tematu, TV działa i to bardzo ładnie, słaby obraz nie był winą trafa a uszkodzeniem cewki L16 w filtrze F6, filtr wymieniłem i kineskop zaczął świecić jak żarówka, wszystkie regulacje ruszyły, jednak miałem zwężony obraz od dołu i po bokach, winne były elektrolity C320 w układzie odchylania, po prostu wyschnął i C206, przy PCF82. Zmieniłem także sposób podłączenia trafa, gdyż nie mogłem wyregulować układu odchylania, wyrzuciłem C71 i R71, pod 10 wyprowadzenia to dla TVL31 pin 9, cewka WN podłączona w koralu jest na 9 wyprowadzeniu, podłącze ją dla TVL31 na 11, katoda PY88 jest na 9 podłącze na 10, anoda PY88 jest na 6 dla TVL31 będzie 8, cewki odchylające są na zaciskach 7 i 4, podłącze na 1 i 5, zaciski 1=2, 2=3 3=4 dla układu porównania fazy. Wywaliłem C72 100p i pomiędzy zaciski TVL31 10 i 8 wlutowałem kondensator 68p/7kV, pin 6 trafa pozostaje nie podłączony. Do tego drobny remont głowicy, strojenie i pełna regulacja całego TV i działa jak nówka, jeżeli ktoś by robił taką podmiankę chętnie służę radą, gdyż zdaje sobie sprawę że z mojego chaotycznego opisu może być problem z wywnioskowaniem co i jak, jak będę miał chwilę to może zrobię schemat. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ