Ekranowenie obwodów w.cz.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Ekranowenie obwodów w.cz.

Post autor: Waldemar D. »

Pytanie niby banalne, ale... Materiał na ekrany filtrów to najczęściej aluminium. Puszeczki na detektory AM/FM, to mieszanina aluminium i mosiądzu. Różnego rodzaju głowice to często cynowana lub cynkowana stal. Spotykałem też srebrzoną miedź. Zastosowanie ferro- czy dia- magnetyka wg. mnie czyni ogromną różnicę a praktyka wykazuje pewną dowolność... Może ktoś mi podpowie, z jakiego materiału wykonać optymalny ekran do odgrodzenia głowicy UKF na płytce bazowej?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Ekranowanie obwodów w.cz.

Post autor: AZ12 »

Witam

Do wykonywania obudów głowic UKF stosuje się stal ze względu na niska cenę i łatwość lutowania. Ze względu na dużą przenikalność magnetyczną dobrze ekranuje od zmiennego pola m. cz. 50Hz.

viewtopic.php?f=18&t=24345&hilit=ekran+ ... m&start=15
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Ekranowenie obwodów w.cz.

Post autor: Waldemar D. »

Z tego co napisał Gustaw w przytoczonym wyżej wątku, powinienem zastosować diamagnetyk. Zawsze myślałem, że ekran na głowicy to przede wszystkim ochrona przed promieniowaniem heterodyny a nie ochrona głowicy przed promieniowaniem np. transformatora sieciowego. No i druga wątpliwość; zawsze w sprzętach wysokiej jakości widziałem transformatory sieciowe owinięte miedzianą taśmą. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć :shock:
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Przewodność elektryczna stali cynowanej jest dużo mniejsza niż miedzi, czy aluminium, więc ekranowanie przez polem w. cz. jest zapewnione. Ekranowanie głowicy zapobiega wydostawaniu się pola wytwarzanego przez cewkę oscylatora heterodyny, zapobiega indukowaniu napięcia wywołanych przez silne natężenie pola elektromagnetycznego z pobliskiego nadajnika, co mogło by wprowadzać zniekształcenia w odbiorze.

Ekranowanie transformatorów zwłaszcza impulsowych miedzianą taśmą zmniejsza zakłócenia wywołane przez pole rozproszenia.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Witam

Pole magnetyczne dobrze ekranuje takie materiały magnetyczne jak stal. Skuteczność ekranowania maleje z częstotliwością. Jest najwyższa dla pola magnetycznego stałego i dobra dla częstotliwości do kilkudziesięciu Hz. Potem to już fikcja. Oczywiście skuteczność zależy również od szczegółowych parametrów samego ekranu: grubości, przenikalności itp.

Pole elektromagnetyczne dobrze ekranują takie matariały jak miedź i aluminium. Skuteczność z kolei maleje z częstotliwością pola. Poniżej kilkudzisięciu Hz jest szczątkowa. Dla w.cz. są to materiały podstawowe w zastosowaniach. Żadne tam stalowe kubki (nawet pocynowanie niewiele pomaga) - tylko miedź i aluminium.

Pole elektryczne (elektrostatyczne związane z ładunkami elektrycznymi) daje się całkowicie wyeliminowac za pomocą ekranu przewodzącego dołączonego do dobrego odbiornika ładunków np. do masy urządzenia.

Miedziana taśma na transformatorach sieciowych, to tak jak napisał Przedwówca - nie jest to ekranowanie sensu stricto gdyżnie jest to oddziaływanie pasywne, lecz zamknięcie/zwarcie dla linii pola rozproszonego. W efekcie mamy oczywiście zmniejszenie "siania" tym polem na otoczenie.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
ODPOWIEDZ