RFT INTIMO 5430. Pytanie o możliwość przerobienia.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fine-arts
2 posty
2 posty

RFT INTIMO 5430. Pytanie o możliwość przerobienia.

Post autor: fine-arts »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwszy wątek na tym forum. Nabyłem dwa radia lampowe RFT INTIMO 5430. Zależałoby mi aby tanim kosztem zrobić wzmacniacz lampowy domowego użytku. Czy da rade z jednego takiego radia zrobić wzmacniacz stereo? Czy może z dwóch zrobić mono bloki?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z uszanowaniem fine-arts
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: RFT INTIMO 5430. Pytanie o możliwość przerobienia.

Post autor: Piotr »

fine-arts pisze:Czy da rade z jednego takiego radia zrobić wzmacniacz stereo?
Zależy za ile uda ci się je sprzedać. Za uzyskane środki kup części na wzmacniacz. To najprostsza i najbardziej elegancka metoda w tym przypadku.
fine-arts
2 posty
2 posty

Post autor: fine-arts »

Wydaje mi się że sprzedając uzyskam jakąś ułamkową część pieniędzy potrzebnych do budowy nowego wzmacniacza od podstaw. Chyba że jest jakiś sprawdzony minimalistyczny projekt? Dlatego pomyślałem aby przerobić takie radio. Po podłączeniu kolumny, głośnik w środku automatycznie zostaje wyłączony. Czy jest w ogóle możliwość zrobienia z takiego radia monofonicznej końcówki mocy? Zero regulacji, wszystko ominąć i pozostawić tylko końcówkę. Jestem zielony w tych tematach ale mam kolegę który zna się na elektronice i robi wzmacniacze DIY tranzystorowe, z lampą sadzę że by też dał rade według jakiegoś sprawdzonego projektu. Na jakie koszta trzeba się przygotować budując od podstaw?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Chyba dawno nie jeździłeś w bagażniku... Z takimi planami dewastacji to nie na tym forum.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

O koszcie wzmacniacza stanowią głównie transformatory. Chyba już gdzieś o tym wspominałem...
Te głośnikowe bywają drogie, natomiast te wymontowane ze starych odbiorników przeważnie nie spełniają norm hi-fi.
Para nowych, z dobrymi parametrami, to koszt rzędu 200-300zł. Transformator sieciowy można czasem dorwać tańszy.
Tak czy inaczej zabierając się do jakiegokolwiek lampowego projektu trzeba mieć przygotowane minimum 500zł nie licząc obudowy.
Można ominąć transformatory głośnikowe i próbować wzmacniacza hybrydowego, ale koszt będzie podobny.
Jeżeli nie jesteś w stanie sobie na to pozwolić, a chcesz jedynie zbudować coś, na czym będzie można słuchać muzyczki, to nie ma sensu rozwalać porządnych radyj. Lepiej kupić dwie kostki TDA2030A (tanie), lub LM3875 (dobre) i cieszyć się łatwym uruchomieniem urządzenia za równowartość biletu do opery.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Te radia mają końcówkę mocy na ECL82 więc nie jest ona super mocna. Za cenę sprzedaży tych odbiorników spokojnie skompletujesz 2x ECL86 plus transformatory głośnikowe i jakiś TG zasilający. Reszta elementów w normalnej wersji (nie audiofilskiej) to niewielki wydatek, obudowę i tak trzeba wykonać/kupić więc nie ma znaczenia. W wersji minimalistycznej wzmacniacz stereo można wykonać za niecałe 100zł, mając szczęście można wszystkie główne podzespoły znaleźć podczas wycieczki na grzyby (ja tak znalazłem kilka potłuczonych starych TV z trafami i lampami, z tych części powstał wzmacniacz stereo na PCL86, działa doskonale do tej pory napędzając niewielkie kolumny, HiFi może to nie jest w 100% ale działa niebo lepiej niż tzw. wieża (tfu!))
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Jeśli chodzi o wzmacniacz tranzystorowy to najtaniej jest znaleźć na złomie amplituner lub wzmacniacz w dobrym stanie i dać do naprawy.
Ratujmy stare tranzystory!
ODPOWIEDZ