Ustawienie BIASU - Pytanie

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Ustawienie BIASU - Pytanie

Post autor: Ghost »

Witam.

Taka sytuacja.

Końcówka na 4 lampach 6L6WXT. Napięcie anodowe 450V. Wyliczony prąd spoczynkowy 46.6 mA. Wartość taka wedle schematu ma być przy napięciu -59V. Przy pomiarze mV w przewidzianym do tego punkcie pomiarowym uzyskuje wartość około 90mV czyli dwukrotnie więcej jak to jest przewidziane. Układ pomiarowy jest połączony tak że piny 1 i 8 na V1 i V2 są ze sobą połączone a następnie przez rezystor 1 Ohm połączone do masy - analogiczna sytuacja na drugiej parze. Czy taki typ połączenia jest przyczyną tego, iż pokazuje mi na pomiarze wartość dwukrotnie większą ? Na logike mi się to zgadza bo skoro dla jednej lampy ma być 46 mA to dla dwóch będzie to chyba 92 mA. Czy dobrze wnioskuję czy mam coś spieprzone, że w punkcie pomiarowym nie mogę osiągnąć 46 mA ?

Połączone jest tak jak w zalaczniku.
Załączniki
biastest.JPG
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Ustawienie BIASU - Pytanie

Post autor: Waldemar D. »

Oczywiście wszystko gra. Ale gdyby każda lampa miała taki punkt pomiarowy oddzielnie, byłoby to o wiele pożyteczniejsze, bo przecież wszelkie zmiany emisji lamp nie zachodzą jednakowo. Gdy zarejestrujesz jakieś zmiany prądu to i tak nie będziesz wiedział, której lampy to dotyczy.
ODPOWIEDZ