Pytanko.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Pytanko.
Właśnie jestem w trakcie robienia wzmiacniacza lampowego.
Lampy 2 * 6P1P-EV, 6N23P-EV (driver), 6N2P-EV (przedwzmacniacz). Czyli stereo SE, około 3 - 4W na kanał.
Całość będzie zamontowana w metalowej typowej obudowie o wymiarach 295*200*85 mm (ala sprzęt elektoniczny typu wieża z lat 70-tych i 80-tych...).
Wewnatrz oboudowy znajdą sie trafa, zasilacz. Lampy "pójdą na wierzch".
Trafa z odzysku z odbiornika lampowego ze wzmacniaczem stereo. Niestety będa w rzędzie blisko płyty czołowej z aluminium. Pokrywa za cieńka aby na niej mocować podstawki i znaczne utrundnienie montażu w takim przypadku.
Wyposażenie minimalistyczne: dwa gniazda chinch złocone - cztery zasiki złocowe do kolumn. Gniazdo zasilania sieciowego z filtrem przeciwzakłóceniowym (trójbolcowe z zaciskiem przewodu ochronnego - sieć TN-S). Potencjometr regulacji głośności i wyłącznik zasilania plus kontrolka (rózówo-fioletowy LED nieco przypominający neonówkę).
Przód srebrny, pokrywa czarna. W pokrywie otwory pod nimi podstawki zamocowane na kątowniku aluminiowym jako chassis dla lamp.
Kilka dobrych godzin spedziłęm na wierceniu otworów i dopracowywanie ich pilnikiem (zwłaszcza prostokątnego z zaokrąglonymi narożnikami dla gniazda zasilania - dwie godzinki ....).
I teraz pytanie ile można wziąć za ten wzmacniacz? bo nie ukrywam zę byłby właśnie na sprzedaż. Zdecydowałem się na takie lampy - bo są długowieczne w wykonaniu wojskowym (trwałość.....). Po co mają leżeć w szufladzie.
Lampy 2 * 6P1P-EV, 6N23P-EV (driver), 6N2P-EV (przedwzmacniacz). Czyli stereo SE, około 3 - 4W na kanał.
Całość będzie zamontowana w metalowej typowej obudowie o wymiarach 295*200*85 mm (ala sprzęt elektoniczny typu wieża z lat 70-tych i 80-tych...).
Wewnatrz oboudowy znajdą sie trafa, zasilacz. Lampy "pójdą na wierzch".
Trafa z odzysku z odbiornika lampowego ze wzmacniaczem stereo. Niestety będa w rzędzie blisko płyty czołowej z aluminium. Pokrywa za cieńka aby na niej mocować podstawki i znaczne utrundnienie montażu w takim przypadku.
Wyposażenie minimalistyczne: dwa gniazda chinch złocone - cztery zasiki złocowe do kolumn. Gniazdo zasilania sieciowego z filtrem przeciwzakłóceniowym (trójbolcowe z zaciskiem przewodu ochronnego - sieć TN-S). Potencjometr regulacji głośności i wyłącznik zasilania plus kontrolka (rózówo-fioletowy LED nieco przypominający neonówkę).
Przód srebrny, pokrywa czarna. W pokrywie otwory pod nimi podstawki zamocowane na kątowniku aluminiowym jako chassis dla lamp.
Kilka dobrych godzin spedziłęm na wierceniu otworów i dopracowywanie ich pilnikiem (zwłaszcza prostokątnego z zaokrąglonymi narożnikami dla gniazda zasilania - dwie godzinki ....).
I teraz pytanie ile można wziąć za ten wzmacniacz? bo nie ukrywam zę byłby właśnie na sprzedaż. Zdecydowałem się na takie lampy - bo są długowieczne w wykonaniu wojskowym (trwałość.....). Po co mają leżeć w szufladzie.
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
Re: Pytanko.
6000 zł. Tak, zdecydowanie 6000 zł.STUDI pisze: I teraz pytanie ile można wziąć za ten wzmacniacz? bo nie ukrywam zę byłby właśnie na sprzedaż.
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
Schemat
Optymalne Ra to okoló 5500 - 5800 omów.
Ale ja mogłem użyc traf od lamp EL84 z radia lampowego. Z tego samego
radia pochodzi trafo sieciowe.
Odsłuch na małych kolumienkach wyśmienity.
Pierwotnie zamiast 6N1P była 6N23P. Ale na 6N1P zagrał lepiej. Subiektywne odczucie.
Żarzenie jest na nieco dodatnim potenclaje wzglęldem masy. W zasadzie go nieco podniosę aby zmiejszyć i tak niesłyszalny juź brum.
Optymalne Ra to okoló 5500 - 5800 omów.
Ale ja mogłem użyc traf od lamp EL84 z radia lampowego. Z tego samego
radia pochodzi trafo sieciowe.
Odsłuch na małych kolumienkach wyśmienity.
Pierwotnie zamiast 6N1P była 6N23P. Ale na 6N1P zagrał lepiej. Subiektywne odczucie.
Żarzenie jest na nieco dodatnim potenclaje wzglęldem masy. W zasadzie go nieco podniosę aby zmiejszyć i tak niesłyszalny juź brum.
- Załączniki
-
- Wzmacniacz lampowy stereo SE.
Lampy 6P1P, 6P1P, 6N1P, 6N2P - 6P1P.png (111.95 KiB) Przejrzano 842 razy
B.ładny wzmacnacz.Moim zdaniem mówienie o jego cenie bez posłuchania go jest pomyłką.Czasami trzeba wielu godzin odsłuchów różnej muzyki aby docenić wady i zalety wzmacniacza.Takie jest moje zdanie-jeśli masz potencjalnego kupca,to zaproś go do posłuchania tego cuda i dopiero później rozmawiajcie o kasie.Trudno jest w dzisiejszych czasach zarobić dużo na lampowych wzmacniaczach.Jeśli zwróci Ci się koszt części i innych materiałów oraz chociaż trochę zostanie to jest OK.
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Hej, podoba mi się! Jedyne, co za bardzo mi nie przypadlo do gustu, to lampy umieszczone zbyt blisko siebie i opaski do wiązania przewodów (pewnie dlatego, że ja wszystko szyję szpagatem
i mi to idzie). Podstawki od starej, poczciwej Eltry- lubię je. Ogólnie rzecz biorąc wzmacniacz mi przypadł do gustu
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!