Dokumentsacje serwisowe

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Dokumentsacje serwisowe

Post autor: walllker »

Właśnie remontuję sobie Neptuna OT1401, i wczoraj straciłem godzinę, żeby połapać się jak podłączone jest rezystor w obwodzie żarzenia, gdyż jak później się okazało, na posiadanym przeze mnie schemacie był błąd. Mniejsza z tym, wiem że do takich TV, jak Koral, Agat i późniejszych było coś takiego jak instrukcje serwisowe, gdzie oprócz schematu były opisy płytek drukowanych, przestrzennego montażu elementów choćby z tyłu "domku wysokiego napięcia", jednak nigdy nie natrafiłem na takie serwisówki dla pierwszych TV, jak Wisła, Belweder, Turkus, Neptuny, czy Szmaragdy, co najwyżej w czasopismach i książkach były opisy i schematy rozmieszczenia głównych elementów na chasis jak lamp, transformatorów, dławików, ale nigdy nie widziałem schematu przestrzennego rozmieszczenia elementów od spodu chasis, czyli poszczególnych rezystorów, kondensatorów i połączeń miedzy nimi. Tu rodzi się moje pytanie, czy takie serwisówki dla pierwszych TV istniały, a jeżeli tak to może ktoś ma zachowane i może odsprzedać skan lub ksero takich serwisówek, a jeżeli nie to jak montowano wtedy pierwsze TV, tylko z schematu, a rozmieszczenie elementów to było widzi mi się poszczególnych monterów na linii produkcyjnej. Przyznam że jestem ciekawy, jak to wyglądało :?:
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Dokumentsacje serwisowe

Post autor: gsmok »

Ale napisałeś elaborat. Trudno zrozumieć o co w nim chodzi :wink: .

Może pomoże Ci ktoś z tego wątku:

viewtopic.php?f=16&t=19387
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'