trafo/dławik ustawienie.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
trafo/dławik ustawienie.
Koledzy, potrzebuję szybkiej porady. Robię zewnętrzny zasilacz anodowy. Szukam takiego ustawienia trafo/dławik co by trafo nie wzbudzało dławika tętnieniami. To oczywiste. Znalazłem takie ustawienie jak na foto (dławik trzymam ręką). Czy są uwagi? Można lepiej?
Między trafo a dławik mogę wstawić ekran z blachy aluminiowej lub cienkiej blachy stalowej lub blachy miedzianej. Wstawiać? A jeśli już to z czego? Co radzicie?
Pozdr!
F.
Między trafo a dławik mogę wstawić ekran z blachy aluminiowej lub cienkiej blachy stalowej lub blachy miedzianej. Wstawiać? A jeśli już to z czego? Co radzicie?
Pozdr!
F.
Robert SP5RF
-
- 375...499 postów
Re: trafo/dławik ustawienie.
Osie rdzeni są prostopadłe, więc przydźwięku być nie powinno. Ale najlepiej zrób test przesłuchu i się okaże, jaki będzie efekt.
- Teslacoil
- 625...1249 postów
Nie widać miejsca na lampę prostowniczą, więc prostownik pewnie będzie półprzewodnikowy. Wobec powyższego, niech Kolega daruje sobie ten dławik i zastosuje filtr CRC, gdy to "duże" kondensatory elektrolityczne dziś łatwo dostępne są.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Odnosnie ekranow to warto przeczytac ten watek: viewtopic.php?t=2582
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Kolego daruj sobie blachą aluminiową jak i miedzianą ekran jeśli ma być efektywny powinien być z blachy żelaznej.Ja w takich okolicznościach stosuję kształtowniki do połączeń stolarskich dostępne w markietach.Są wykonane z blachy ocynkowanych o grubości ok.2 mm, dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach dlatego łatwo dobierzesz coś do swoich potrzeb. Ponadto łatwo je łączyć gdyż mają otwory , doskonale sprawdzają się w roli ekranów.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Dziękuję! Wątek o wpływie transformatorów doskonały. Zrobię tak że podłączę trafo sieciowe i sprawdzę co generuje się na dławiku. A kształtowniki stolarskie to faktycznie dobra myśl.
Sam nie wiem jak to zrobić? Co radzicie?
No właśnie. Sprawdziłem układ z dławikiem i lampą. Niestety daje największe spadki napięcia przy pracy CW, (obciążenie skacze 0%-100%) ale to ładne i klasyczne rozwiązanie dobre dla odbiornika. Zapewnia "miękki" start i chyba jakość napięcia jest lepsza niż przy układzie RC (mniej tętnień). Natomiast dwie diody + układ RC jest elektrycznie lepszy, oszczędniejszy, bezobsługowy, bardzo niezawodny.Teslacoil pisze:Nie widać miejsca na lampę prostowniczą, więc prostownik pewnie będzie półprzewodnikowy. Wobec powyższego, niech Kolega daruje sobie ten dławik i zastosuje filtr CRC, gdy to "duże" kondensatory elektrolityczne dziś łatwo dostępne są.
Sam nie wiem jak to zrobić? Co radzicie?
Robert SP5RF
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
A dlaczego nie diody krzemowe i dławik? Będzie najmniejszy spadek i dobra filtracja.
Sprawdziłbym elekrtolity czy nie utraciły pojemności, ewentualnie zwiększyłbym pojemność kondensatorów ( za wyjątkiem pierwszwgo kondensatora za lampą prostowniczą nie powinien mieć więcej jak 50uF ) jak i samą lampę,może utraciła emisję.Drugą przyczyną spadków napięcia może być niewystarczająca wydajność prądowa transformatora w stosunku do prądu pobieranego przez odbiornik ,czyli za cienki drut na uzwojeniu. Zastosowanie prostownika półprzewodnikowego zapewni mniejszy spadek napięcia niż lampa i może zapobiec spadkom napięcia przy pracy jeśli wydajność prądowa transormatora została dobrana na styk,czyli z niewystarczającym zapasem mocy,który powinien wynosić conajmniej 10%.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain