6P45S - ???

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Sova
125...249 postów
125...249 postów

6P45S - ???

Post autor: Sova »

6П45C czy da sie coś z tym zrobić, mam taką nie wiem czy na chodzie, ale co to w ogóle jest? Ładnie wygląda także wierzę, że coś da sie osiągnąć na niej ;)
pozdrawiam Sova
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: 6P45S - ???

Post autor: jdubowski »

Sova pisze:6П45C czy da sie coś z tym zrobić, mam taką nie wiem czy na chodzie, ale co to w ogóle jest?
Pentoda stosowana w stopniu końcowym odchylania poziomego, Odpowiednik lampy EL519.
Nada się do zastosowań audio, można przykładowo to:
http://www.geocities.com/bobdanielak/technoteNo33.html
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam Lampa o której mowa jest typowo do układów odchylania i impulsowych. Z mojej praktyki z przed paru lat stwierdziłem ze dużo lepiej pracuje w układach audio np PL500, PL36 ,lub typowa do audio EL34.
6P45S podobnie jak 6P42S wymagają dość wysokiego napięcia zasilania 500-900V co podraża i zarazem komplikuje cały układ. Radzę przemyśleć czy warto bawić się w wynalazki i marnować czas lepiej kupić jakąś typową lampę do audio i oszczędzić sobie złudzeń bo na 6p45s to cuda się nie zrobi.
PS. jak by co to mam na zbyciu koło 70 sztuk 6P45S _zostało po warsztacie.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Sova pisze:6П45C czy da sie coś z tym zrobić, mam taką nie wiem czy na chodzie, ale co to w ogóle jest? Ładnie wygląda także wierzę, że coś da sie osiągnąć na niej ;)
Trochę o lampach do odchylania poziomego już na tym forum było, poszukaj...

Nie są zbyt liniowe, więc do wzmacniaczy z jedną lampą w zasadzie się nie nadają, nawet w układzie triody nie są zbyt dobre pod względem liniowości.

Za to doskonale sprawdzają się w dobrze zaprojrktowanych wzmacniaczach przeciwsobnych. Philips, konstruktor lampy EL36, napisał o niej, "do układów odchylania i przeciwsobnych wzmacniaczy akustycznych". Nieliniowości tych lamp są takie, że w układach przeciwsobnych w dużym stopniu się znoszą (parzyste harmoniczne), a lampki umożliwiają uzyskanie dużych mocy. Bardzo wdzięczne pod tym względem są EL81, EL36 i większość lamp z serii EL5xx. Parę "kultowych" wzmacniaczy na takich lampach jest na stronie Franka:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... ments.html

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Jasiu pisze:Bardzo wdzięczne pod tym względem są EL81, EL36 i większość lamp z serii EL5xx. Parę "kultowych" wzmacniaczy na takich
.

I nie nzależy zapominać, że wśród 'pińcetek' też była lampa specjalnie projektowana do celów wzmacniania audio - EL503.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Warto jeszcze wspomnieć, że wielu konstruktorów budując wzmacniacze z tymi lampami, dla poprawy liniowości sięga po niekonwencjonalne metody ich sterowania i stosuje np. sterowanie w siatce drugiej, przy siatce pierwszej połączonej z masą. Ponoć znakomicie prawia to liniowość lampy, ale jednocześnie stwarza potrzebę uzyskania dużo większej amplitudy i sporej mocy sygnału ze stopnia sterującego.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Sova
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Sova »

Nom widzę, że jednak nie nada się do tego co chciałem ;). Pytałem z ciekawości, ponieważ wymontowałem, mam jeszcze 9 innych lamp z CCCP, też nie wiem po co one są, jeśli mielibyście ochotę mi powiedziec coś o niektórych to chętnie zamieszczę ich symbole. Ta była największa, dlatego myślałem, że bede miał dużą moc na niej :D
pozdrawiam Sova
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Na lampie 6П45C możesz zrobić wzmacniacz SE,PP,OTL - są schematy tu na triodzie.
Podaj symbole tych lamp na pewno coś się da wykombinować.
"Mathematics is the language of nature"
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Jak się bardzo uprzesz to się da z tego coś zrobić ale się nie opłaci.
W sprawie pytań o sprzedaż to na razie są do sprzedania tylko PY88 cała paczka a więc 100szt i jakas ilość luzem . Wszystkie lampy pochodzą z likwidacji ZURIT u co do sprzedaży 6p45/42s to na razie myślę nad ich zastosowaniem bo kiedyś dałem za nie qpe forsy.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
ODPOWIEDZ