Rozszerzenie do mojego atoma.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Rozszerzenie do mojego atoma.
Witam! Ostatnimi czasy trochę poczułem potrzebę posiadania kanału czystego w moim atomie 50W. Jak wiadomo, z atoma typowo czystego dźwięku raczej się nie wyciśnie wcale, można ingerować i próbować, alee to nie ma większego sensu, dlatego wpadłem na ciekawy pomysł. Chodzi mi o dodanie jednej ecc83, na której zbuduję kanał czysty fendera(bo ten mi najbardziej do gustu przypada), który będzie wpięty równolegle do łańcuszka kanału lead, pomiędzy inputem a wejściem do fx loopa. Całość będzie zmieniana z jednego przekaźniczka na wylocie obu łańcuchów - fenderowego i atomowego. W skrócie coś takiego jak x88r tyle, że 2 a nie 3 kanały. Oczywiście potrzebuję kolejnego equalizera, na który nie ma miejsca na panelu przednim, dlatego wymyśliłem dopakowanie małego segmentu/modułu z potencjometrami z tyłu chassis i to najlepiej w odrębnej małej obudowie leżącej na chassis(oczywiście przymocowanej na stałe). Co o tym myślicie? Drugie pytanie które mnie martwi - czy jeśli zastosuję tylko jeden przekaźnik, to nie będzie żadnych przesłuchów na kanale clean? W sumie na atomowym mam gain ukręcony na połowę.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Re: Rozszerzenie do mojego atoma.
Mikroprzekaźniki są zazwyczaj dwusekcyje. Jedna sekcja przełącza kanały, a druga wycisza kanał przesterowany gdy gra czysty. A z potencjometrami to według mnie rzeźbienie w gównie...
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Masz racje co do rzeźbienia w górnie, ale nie istnieje w zasadzie inna metoda, myślę, że i tak to lepsze niż wozić ze sobą na koncerty dwa wzmacniacze, jeden do przesteru drugi do cleana 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 375...499 postów
Popatrz na schemat JCM800 2204. Tam jest odłączana pierwsza trioda. Może byś dodał drugi potencjometr do kanału czystego, przełączany przekaźnikiem w miejsce pierwszej triody? W moim wykonaniu Atomica tak jest zrobione i ten kanał czysty jest całkiem niezły.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Poszukaj na forum i zobacz, jak PzP rozwiązał kanał czysty w swoim Scream Machine.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Razor89
- 500...624 posty
W moim atomie jest pomijany drugi stopień. Gra to bardzo ładnie 

Też tak zrobiłem w Atomie 18 i jest krystalicznie czysto.Na schemacie przekreśliłem na czerwono połączenie którego nie mam a wzmacniacz mimo tego gra wyśmienicie:Krzysiek16 pisze:Popatrz na schemat JCM800 2204. Tam jest odłączana pierwsza trioda. Może byś dodał drugi potencjometr do kanału czystego, przełączany przekaźnikiem w miejsce pierwszej triody? W moim wykonaniu Atomica tak jest zrobione i ten kanał czysty jest całkiem niezły.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈