Witajcie
Wczoraj zaczął nękać mnie taki problem.
Jestem w końcówce składania wzmacniacza gitarowego. Filtrację mam porządną, tj. łańcuch 100uF-10H-50uF-10k-50uF-10k-47uF-10k-47uF-10k-47uF
Czy pomimo tego mogę dać, np. zaraz przy anodzie wtórnika kondensator np. 47nF, bo widząc przechodzącą 5mm obok szynę masy aż się o to prosi.
Podobną sytuację mam w kilku innych miejscach.
Czy można przesadzić z ilością kondensatorów odsprzęgających w układzie?
Pozdrawiam
Ilość kondensatorów filtrujących i odsprzęgających
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Ilość kondensatorów filtrujących i odsprzęgających
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
Re: Ilość kondensatorów filtrujących i odsprzęgających
Osobiście miałem przypadek kiedy w łańcuchu filtrującym był jeden kondensator za dużo i powodowało to u mnie problemy z brzmieniem kanału przesterowanego gdzie ten dodatkowy nieszczęsny kondzioł siedział. Trudno powiedzieć czy to reguła ale od tego czasu jestem zdania, że nie ma co szaleć z dodatkami bo to one najczęściej powodują potencjalne problemy ze sprzętem.
Święte słowa. Uwierz w Ducha
Jeśli zagrasz i coś będzie gwizdać itp., dopiero wtedy będziesz przeciwdziałał, np. podsypując kondensatorami.

Jeśli zagrasz i coś będzie gwizdać itp., dopiero wtedy będziesz przeciwdziałał, np. podsypując kondensatorami.
-
- 125...249 postów
Czyli widzę, że to co sobie powtarzam w każdą sobotę rano, sprawdza się również tutaj 
Dziękuję i pozdrawiam

Dziękuję i pozdrawiam
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
Ja to sobie powtarzam wieczorem, między ..... a zakąską