Lampowa pętla efektów PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Razor89
- 500...624 posty
Lampowa pętla efektów PCB
Na prośbę kolegów zamieszczam płytkę pętli efektów. Jest to pętla lampowa pokazana kiedyś na forum przez VacuumVoodoo. Posiada regulację MIX oraz SEND LEVEL.
Zaprojektowałem do tej pętli PCB. Gniazda i potencjometry są połączone z płytką przewodami ekranowanymi. Wzdłuż niektórych pól lutowniczych są ścieżki masy, aby podłączyć ekran przewodu. Lampa to ecc83 lub 6n2p. w zależności od wybranej lampy należy odpowiednio doprowadzić napięcie żarzenia. Przekaźnik to typowy przekaźnik telekomunikacyjny. W tym przypadku jest to HFD27/012-S
Pętla jest zamontowana w moim wzmacniaczu i spisuje się bardzo dobrze. Przekaźnik był zasilany stabilizowanym napięciem 15V.
Myślę, że może się komuś przydać.
Zaprojektowałem do tej pętli PCB. Gniazda i potencjometry są połączone z płytką przewodami ekranowanymi. Wzdłuż niektórych pól lutowniczych są ścieżki masy, aby podłączyć ekran przewodu. Lampa to ecc83 lub 6n2p. w zależności od wybranej lampy należy odpowiednio doprowadzić napięcie żarzenia. Przekaźnik to typowy przekaźnik telekomunikacyjny. W tym przypadku jest to HFD27/012-S
Pętla jest zamontowana w moim wzmacniaczu i spisuje się bardzo dobrze. Przekaźnik był zasilany stabilizowanym napięciem 15V.
Myślę, że może się komuś przydać.
- Załączniki
-
- petla lampowa PCB.pdf
- (11.37 KiB) Pobrany 486 razy
Re: Lampowa pętla efektów PCB
Dzięki wielkie.
Tylko na jakie napięcie kondensatory i na ile watów rezystory?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Jeśli nie wiesz, to znaczy, że ten projekt nie jest przeznaczony dla ciebie...wojtq125 pisze:Dzięki wielkie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
R1,R2,R7,R10 - 2W a reszta 0,25W?
C5- 300V? (przynajmniej w atomie gdzie b+ to 250v)
Reszta kondensatorów na 63V?
Proszę nie traktować moich pytań źle, staram się cały czas uczyć.
C5- 300V? (przynajmniej w atomie gdzie b+ to 250v)
Reszta kondensatorów na 63V?
Proszę nie traktować moich pytań źle, staram się cały czas uczyć.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Kondensatory sprzęgające na 400V, C5 co najmniej na 350V.
- Razor89
- 500...624 posty
Ostatnio zauważyłem, że gdy w pętli jest wpięty chorus, to na kanale czystym (pominięty drugi stopień w moim atomie) efekt działa dobrze. Na kanale przesterowanym widoczny jest efekt obcinania wyższych częstotliwości. Po obniżeniu sygnału potencjometrem send level efekt ten ustępuje, brakuje jednak wzmocnienia powrotu pętli. Na efekt był widocznie podawany zbyt duży sygnał. Sytuację trochę ratuje dodanie kondensatora równolegle do rezystora katodowego, lecz jeszcze jest zbyt małe wzmocnienie. Może ten efekt akurat się tak zachowuje. Aktualnie nie mam innego do testów.
Co o tym myślicie?
Co o tym myślicie?
Może wynika to z faktu, że w kanale przesterowanym jest więcej wyższych częstotliwości (harmoniczne), które tłumione są przez pojemności kabla ? Pętla ma wyjście o wysokiej impedancji, prawdopodobnie było by lepiej, gdyby wyjście zrealizowane było na wtórniku.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Razor89
- 500...624 posty
To nie powinno mieć na ten efekt wpływu. Kabel jest dobrej jakości j jest bardzo krótki (1m). Na true bypass w chorusie efekt ten nie występuje, jest tak samo jak z wyłączoną pętlą. Wysokie częstotliwości ewidentnie obcina efekt.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
To zmień efekt.
- Razor89
- 500...624 posty
Może tak trzeba będzie zrobić 

Witam , w schemacie , tudzież projekcie , jest napisane aby podłączyć : " in do pot trable , out do potencjometru master volume " - pytanie zadam głupie pewnie i niepotrzebne jednak muszę zyskać troszkę pewności : czy mogę daną pętlę podłączyć za preampem , czyli out mastera staje się u mnie wejściem do fx loopa , a out idzie na odwracacza fazy ? Kolega VacuumVoodoo polecał kiedyś marvelowi zastąpić tą pętle w decatonie - myślę o czymś podobnym . Pozdrawiam
Możesz tak podłączyć, z tym, że ja nie widzę najmniejszego sensu takiego rozwiązania. No chyba, że mówimy o preampie kilkukanałowym to wtedy całkiem inna sprawa.
Powiedzmy coś na podobieństwo decatone , czyli mówimy o minimum 3 kanałachGhost pisze:Możesz tak podłączyć, z tym, że ja nie widzę najmniejszego sensu takiego rozwiązania. No chyba, że mówimy o preampie kilkukanałowym to wtedy całkiem inna sprawa.

- Razor89
- 500...624 posty
Teoretycznie można, jednak takie włączenie pętli do układu nie jest najlepsze. Jeśli pętla znajduje się za potencjometrem master, sygnał wchodzący na pętlę ma bardzo różną amplitudę ( zależy od ustawienia master). Ma to wpływ na działanie efektów w pętli. Pętla pomiędzy potencjometrami treble i master ma tą zaletę, że na wejście jest podawany maksymalny sygnał. Można wtedy dobrze ustawić potencjometr send level.
Więc poprosił bym o jakąś propozycję dla 3 kanałowego wzmacniacza . Pozdrawiam