Tej informacji chyba tam nie ma, gdyż była na jednej z ostatnich stron. Otóż autor ówcześnie prowadził w Lipsku w Domu Młodego Pioniera kółko radiotechniczne. Jako że wychowałem się na tej książce, przeto będąc dość długo w okolicy, wyposażony w bilet okresowy chciałem zobaczyć to miejsce. Ale jedyna informacja jaką udało mi się wyguglać to nazwa budynku - Pionierzentren Leipzig.
Znając życie okaże się, że mijałem owy budynek dziesiątki razy no ale cóż.
Książka jest o tyle interesująca, że poza elementarną wiedzą z zakresu elektryki i elektroniki, opisów prostego zasilacza warsztatowego, lampowego oscyloskopu amatorskiego, detektora, jednoobwodówki, dwuobwodówki, superheterodyny, GDO, odbiorników tranzystorowych i wzmacniacza tranzystorowego zawiera opis... lampowej przystawki-telewizora do wykonanego wcześniej oscylokopu.
Oczywiście na jeden z kanałów VHF, z fonią demodulowaną na zboczu i klimatyczną lupą na ekran oscyloskopu.
Dziś już chyba nikt nie będzie kopiował tego cuda, chyba że jako ciekawostkę. Mniej więcej za rok zostaniemy pozbawieni najprostszej, analogowej metody odbioru TV i bez mikroprocesora ani rusz... Trzeba będzie pożenić dekodery cyfrowe z modulatorami VHF dla dalszego funkcjonowania Wiseł, Belwederów i innych Ametystów.
Prócz tego są i niezmiernie pouczające eksperymenty z transmisją obrazu nieruchomego. Otóż na małej lampie oscyloskopowej wykonana jest lampa analizująca, która równocześnie z plamką na ekranie oscyloskopu analizuje przezrocze. Fotokomórka umieszczona po drugiej stronie przezrocza odbiera zmiany jasności. Sygnał ten jest wzmacniany i trafia do gniazda modulacji jasności oscyloskopu.
Myślę, że współcześnie przy użyciu generatora piły /tranzytron na EF80 - jest zresztą opisany w książce, tudzież jakiś NE555/ do odchylania pionowego, dwóch oscyloskopów, przezroczystej folii z naniesionym prostym rysunkiem i fotoelementu z małym wzmacniaczem można by się pobawić bez kombinowania z lampami oscyloskopowymi na drewnianych stojakach.
Kiedyś ruszę d. do biblioteki i zabiorę się za telewizyjną część książki.