ekrany na spodzie skrzynki Philips

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

ekrany na spodzie skrzynki Philips

Post autor: romanradio »

można je zrobić-docinając na wymiar--- z kartonu po mleku (ja wolę inne płyny),mają taką grubość,że łatwo można zanitować na nich punkt lutowniczy dla przewodu umasienia. Jak??? idziemy do Pana Tapicera i prosimy o 1 szt. nitu fi3 z łebkiem kulistym-mosiądzowanego i zdzieramy przy pom. ucinaczek zafelcowaną górną część,trzymając nóżkę nitu kleszczykami . Mamy z tego nit rurkowy mosiądzopodobny,a nawet podobny do tych z Elektrita.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: ekrany na spodzie skrzynki Philips

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Nie prościej dać nit aluminiowy rurkowy do nabycia w każdym markecie a przy tym jak zachowa się nit mosiężny/mosiądzowany w połączeniu z folią alu??
romanradio pisze:(ja wolę inne płyny)
Ja też.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Witam.
Przy okazji ekranów w płynie :lol: . Mam Telefunkena Csardasa którego dolna część wewnątrz bakelitowej obudowy, była pokryta ekranem nakładanym przez malowanie. Odtwarzał ktoś może taki ekran? A jeżeli tak, to czym? Pytam na zaś, bo obecnie radio czeka cierpliwie na swoją kolej i nie wiem czy w ogóle jest sens, aby odtwarzać ten ekran w przyszłości.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

no prościej Drogi telewizorku,chylę czoła,co do łączenia mosiądz/alu wiem do czego"sterujesz"połączenia tzw. kupalowe dotyczą styku Cu/Al ,bo przy miedzi jest mały problem,ale nie wdajmy się w rozważania akademickie-Twój pomysł na nit alu jest jedyny w tej sytuacji-zastosuję przy następnej okazji Pozdrowienia! R.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Mnie akurat szkodzi mleko z wyjątkiem zsiadłego po świętach, wiec w związku z powyższym zastosowałem trochę inny patent :
na tekturkę litą nakleiłem klejem polimerowym folię ALU gospodarczą. Okrągłe otworki zrobiłem przy pomocy wybijaka a nit zastosowałem aluminiowy z łączówką . To było do radia RFT, ale nie wydaje mi się żeby nie można było stosować i do innych firm.
Tego radia już nie mam więc fotki nie będzie.
Pozdrawiam ed_net
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

staku pisze:Witam.
Przy okazji ekranów w płynie :lol: . Mam Telefunkena Csardasa którego dolna część wewnątrz bakelitowej obudowy, była pokryta ekranem nakładanym przez malowanie. Odtwarzał ktoś może taki ekran? A jeżeli tak, to czym? Pytam na zaś, bo obecnie radio czeka cierpliwie na swoją kolej i nie wiem czy w ogóle jest sens, aby odtwarzać ten ekran w przyszłości.
ja bym to zrobił cynkiem w aerosolu(90%) firmy Boll(sklep moto) lub Hell Zinc jasny kolor,ale 3x droższy(Alle...),a przy okazji-zobacz w jaki sprytny sposób połączona masa radia z tą powłoką,i jeszcze- jeśli będziesz uruchamiał radio nie kombinuj,że nie świeci żarówka skali,ona załączy się dopiero po chwili,zastosowano widoczny na chassis bimetal
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

romanradio pisze:ja bym to zrobił cynkiem w aerosolu(90%) firmy Boll(sklep moto) lub Hell Zinc jasny kolor,ale 3x droższy(Alle...),a przy okazji-zobacz w jaki sprytny sposób połączona masa radia z tą powłoką,i jeszcze- jeśli będziesz uruchamiał radio nie kombinuj,że nie świeci żarówka skali,ona załączy się dopiero po chwili,zastosowano widoczny na chassis bimetal
No właśnie. Też tak kombinowałem, tylko że wszystkie te specyfiki jakie testowałem (trzy różne firmy) nie dają warstwy przewodzącej. Jak mierzyłem skrawki które odpadły, to ich opór był rzędu pojedyńczych omów.
Dzięki za uwagi odnośnie żarówek. Za radio się nie brałem, bo widać że było grzebane a mam problemy ze zdobyciem schematu.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Można taką powłokę zrobić lakierem przewodzącym na bazie grafitu, takim jak były pokrywane kineskopy z tyłu. Domyślam się, że jest to dostępne bo mój ojciec miał odlaną flaszeczkę tego specyfiku w serwisie, jak jeszcze działał. Może być też lakier do napraw ścieżek ogrzewających na szybach samochodowych. Styk można przymocować klejem przewodzącym, też takim jak na szybach samochodowych przykleja się styki do ogrzewania.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Faktycznie, na A... pełno tych specyfików. Jak przyjdzie co do czego to, spróbuję jeszcze czy te odłamki rozpuszczają się w jakimś zajzajerze. Może się uda zrobić taki lakier na bazie tego co odpadło.
ODPOWIEDZ