Powstanie Warszawskie - głupota, zdrada czy obowiązek?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Powstanie Warszawskie - głupota, zdrada czy obowiązek?

Post autor: zagore1 »

Ciekawy jestem opini Kolegów ( i oczywiście Koleżanek :-) ) - Wiem, że nie na temat ale forum to nie radia tylko ludzie 8)
Moim skromnym zdaniem było to największe nieszczęście jakie mogło spotkać Polskę.
Z powodu głupoty, nieznajomości realiów ( w Teheranie zostaliśmy podarowani Stalinowi przez Roosevelta, co zamknęło temat podległości Polski na prawie 50 lat) i dla wydumanych idei zostało bezpowrotnie zniszczone piękne miasto i niepotrzebnie zginęło 200 tysięcy ludzi.
Tylko w chorej głowie mógł powstać pomysł odbicia miasta Niemcom i ustanowienia niezależnej polskiej władzy przed wejściem Rosjan. Na wybuchu Powstania zyskali tylko Rosjanie, bo samolikwidacji uległo Miasto z którym mogli mieć problem! Więc innym wytłumaczeniem wybuchu Powstania mogła być zdrada!
Wołyń 1943. Pamiętamy!
klik

Re: Powstanie Warszawskie - głupota, zdrada czy obowiązek?

Post autor: klik »

W Paryżu też wtedy wybuchło powstanie :shock: :shock: :shock:
Jeden biskup napisał: lepszy na wolności kąsek lada jaki niżli w niewoli przysmaki
Takie, jak Twoje, pytania padają/padały i będą po każdym powstaniu, czy w Polsce, czy gdzie
indziej. Niestety NIKT NIE UDZIELI CI JEDYNIE SŁUSZNEJ ODPOWIEDZI!
A swoją drogą to takie niemądre było nie zgodzić się na korytarz. Stracilibyśmy tylko dostęp do morza,
a zyskali pokój i dobrobyt jako któryś tam land trzeciej rzeszy :mrgreen:
andy
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Re: Powstanie Warszawskie - głupota, zdrada czy obowiązek?

Post autor: gsmok »

Witam

Sądzę, że temat może stać się przyczyną niesnasek na Forum. Chąc tego uniknąć zmuszony jestem go zamknąć. Tematu nie przenoszę do Kosza, gdyż sam w sobie jest interesujący. Pozostawię go tutaj przez jakiś czas, po czym zostanie przeniesiony do Archiwum Forum.

Prosiłbym o nie poruszanie tematów "politycznych" na Forum.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Zablokowany