Wyjęcie dwóch lamp w końcówce 4 x 6L6

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

teg
50...74 posty
50...74 posty

Wyjęcie dwóch lamp w końcówce 4 x 6L6

Post autor: teg »

Witam. Uznałem, że takie pytanie nadaje się najbardziej do tego działu.

Mam wzmacniacz MG Fendmess 100W, końcówka mocy na 4 lampach 6L6. Lampki te wydają mi się już zużyte. Nie potrzebuję mocy 100W, czy mogę po prostu założyć jedną parę nowych 6L6? Mógłbym wtedy pozwolić sobie na 2 lepsze (droższe...) lampy niż 4 gorsze.

Wzmacniacz ma regulację przedpięcia ("biasu") - potencjometr i gniazda pomiarowe, oraz przełączane odczepy transformatora głośnikowego na 4, 8 i 16 Ohmów. Rozumiem, że po zastosowaniu tylko jednej pary lamp muszę ustawić przedpięcie, ale co z impedancją? Używam kolumny 2x8 Ohmów, w tej chwili połączonej w 16 Ohmów.

Nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, jak to jest z impedancją w takim przypadku. Czy po zastosowaniu tylko jednej pary lamp, dla kolumny 16 Ohmów, powinienem ustawić na wzmacniaczu impedancję na 8, 16 czy... 32 Ohmy? :) Mnie się wydaje, że powinienem ustawić 8 Ohmów :)

Wiem też, że napięcia żarzenia mogą się zmienić (nie wiem jeszcze, jak są połączone w tym wzmacniaczu), ale mogę w miejscu lamp z odciętym napięciem zostawić po prostu dwie stare, zużyte w roli obciążenia żarzenia :)

Bardzo proszę o odpowiedź szczególnie na to ostatnie pytanie. Chciałbym zamontować przełącznik, który by po prostu odcinał katody dwóch lamp.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Wyjęcie dwóch lamp w końcówce 4 x 6L6

Post autor: Teslacoil »

Nie zostawiaj żadnych starych lamp. Kontrolnie tylko zmierz napięcie żarzenia, dla pewności.
Tg przełącz na 8 omów i kolumnę zostaw jak jest.
Przedpięcie musisz skorygować, jednak nie z racji pozostawienia tylko dwóch lamp, tylko z racji samej ich wymiany.
Po czym wnosisz, że lampy mocy są zużyte?
teg
50...74 posty
50...74 posty

Re: Wyjęcie dwóch lamp w końcówce 4 x 6L6

Post autor: teg »

Dziękuję za odpowiedź.

Po tym, jak całość brzmi - słyszałem jak ten wzmacniacz powinien grać - i po wyglądzie lamp mocy. "Getter" w jednej jest na obwodzie biało-przezroczysty, w każdej lampie wygląda inaczej :shock:

W zasadzie to pewności nie mam...

Tanią opcją są 6P3S-E z Fonaru albo Sovtek 6L6WGC (czyli w zasadzie to samo). Słyszałem jednak, że one brzmią "twardo" i przy mocnym przesterze stają się nieprzyjemne. Przy kombinacji z dwoma lampami, mógłbym kupić coś, teoretycznie, lepszego.

A może się mylę co do brzmienia 6P3S-E? :)

Jeszcze jedno pytanie. Jaki prąd powinien wytrzymywać przełącznik odcinający katody od masy?
ODPOWIEDZ