Drut Srebrzony

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Drut Srebrzony

Post autor: lukasz_t »

Kupiłem taki drut, czyli miedź pokryta srebrem nawiniętą na szpulę i z ciekawości przyłożyłem do niej silny magnes neodymowy, który na nią oddziałuję w sposób zauważalny, lecz nie przyciąga jej do siebie(być może jest to mała siła przyciągania), aczkolwiek wziąłem zwykły zwój(szpulę) drutu miedzianego i już nie było tego zjawiska. Sprawdziłem także kolor miedzi(do zwykłego drutu miedzianego, który akurat posiadałem) , ten ze srebrem jest jaśniejszy. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Drut Srebrzony

Post autor: KaKa »

Znasz kraj pochodzenia?
Tez kiedyś miałem podobny problem, z chińskim drutem. W polu magnetycznym wciągało go aż miło.
Miedziany, kuźwa :?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

Nie znam kraju pochodzenia, ale znając życie, to wielce prawdopodobnie że to chiński. Po nadruku (amatorski druk naklejony na szpulę) nie wiele da się rozczytać z niego, bo jeszcze urwany doszedł do mnie.
Załączniki
Drut Srebrzony.jpg
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Nie tylko to dotyczy kabli, czy drutu ale tak samo trzeba uważać z radiotorami.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Ostatnio miałem kontakt z kablem antenowym 75 om co imał się magnesu. Ciekawe kiedy ryż będzie reagował na magnes, kwestia czasu :D
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Dla prądów wysokiej częstotliwości rodzaj materiału, z jakiego wykonany jest rdzeń przewodnika, nie ma praktycznie najmniejszego znaczenia, gdyż wskutek zjawiska naskórkowości prąd płynie jedynie po jego powierzchni. W przypadku drutu srebrzonego ważniejsza staje się średnica drutu i grubość pokrywającej go warstwy srebra niż rezystancja i materiał z jakiego wykonany jest środek (zamiast drutu mogłaby to być nawet cienka rurka, np. mosiężna, pokryta srebrem). Na wartość rezystancji dla prądów w.cz. duży wpływ ma również gładkość powierzchni, gdyż od niej zależy długość "drogi", jaką przebywają w przewodzie prądy w.cz. (krótsza po powierzchni wypolerowanej, zdecydowanie dłuższa po chropowatej). Z tych powodów w tańszych przewodach antenowych żyłę środkową wykonuje się ze stali pokrytej cienką warstwą miedzi, a na cewki w.cz. często stosuje się gładki stalowy (lub inny) drut pokryty srebrem. Nie zmienia to Łukasz faktu, że zakupiony przez Ciebie drut jest co najmniej źle opisany, gdyż albo jego rdzeń nie jest miedziany, albo powłokę nie stanowi srebro.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ