Symulacja zasilacza w PSU Desingerze

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Symulacja zasilacza w PSU Desingerze

Post autor: MStaniszczak »

Nie mam czasu nić poskładać - niestety - ale lubię sobie od czasu do czasu popatrzeć w schematy i pomyśleć nad tym jak to działa;-)
Znalazłem takie coś http://www.4tubes.com/SCHEMATICS/BY-TUB ... 2-274B.gif i chciałem sobie zasymulować zasilacz w PSU Desingerze. Zmieniłem tylko lampę prostowniczą na 5u4g. Niestety napięcia na zasilaczu wychodzą mi całkowicie inne, momentami wykresy dostaję zupełnie jakieś dziwne. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, jak taki zasilacz zasymulować poprawnie w tym programie?
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Symulacja zasilacza w PSU Desingerze

Post autor: Pyra »

Symulacja to pół biedy, dodajesz źródła prądowe w każdym stopniu, wartość prądu można obliczyć z napięć zaznaczonych na schemacie, problem w tym, że te napięcia (lub rezystancje) są błędne...
Załóżmy, że otrzymamy napięcie główne 397V, zatem aby uzyskać w kolejnym stopniu 263V to przez rezystor 27k powinien płynąć prąd 4,9mA. Biorąc pod uwagę, że rezystor anodowy drugiego stopnia określa nam prąd na 1,29mA to reszta układu powinna pobierać 3,6mA [(263V - 134V)/100k]
Co ciekawe, taki prąd płynący przez rezystor 62k spowodował by spadek napięcia 223V, co oznacza, że kolejnym napięciem powinno być 40V

Pozdrawiam
PS: Aha, czas symulacji zwiększ do 10 - 15s
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: Symulacja zasilacza w PSU Desingerze

Post autor: MStaniszczak »

Ano właśnie napięcia które mi wyszły z symulacji miały się nijak do tego co jest na schemacie... Dzięki za wyjaśnienia.
ODPOWIEDZ