6Ż32P (=EF86)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
6Ż32P (=EF86)
Proszę o praktyczne uwagi dotyczące 6Ж32П, nie wiem czy warto stosować ją zamiast EF86?
Dzięki za radę, a kogo uważasz za porządnego producenta? Niestety nie wiem jak sprawuje się polska EF80, nie mam więc punktu odniesienia.STUDI pisze: bardziej mikrtofonuje od EF86 porządnych producentów.
I jeszcze, last but not least

Kauczuk,
porządny - np. Telefunken, Phillips. Zwłaszcza jej mutacje jak np. EF804S.
Tesla na pewno lepsza od radzieckich. A o ile gorsza od Telefunkena? Trzeby by porównać - szumy i mikrofonowanie na partii kilku sztuk dla każdego producenta.
Ale to są lampy wyprodukowane xx lat temu.
Można jej jednak nabyć w stanie nieużywanym, pudełkowym.
Moja opinia poarta jest własnym doświadczeniem, robię układ i uderzam w bańkę lampy, porównuję jak głośno zadźwięczy. Np. posiadane przeze mnie egzemplarze polskich EF22 kilkukrotnie mnije mikrofonują od 6Ź32P.
porządny - np. Telefunken, Phillips. Zwłaszcza jej mutacje jak np. EF804S.
Tesla na pewno lepsza od radzieckich. A o ile gorsza od Telefunkena? Trzeby by porównać - szumy i mikrofonowanie na partii kilku sztuk dla każdego producenta.
Ale to są lampy wyprodukowane xx lat temu.
Można jej jednak nabyć w stanie nieużywanym, pudełkowym.
Moja opinia poarta jest własnym doświadczeniem, robię układ i uderzam w bańkę lampy, porównuję jak głośno zadźwięczy. Np. posiadane przeze mnie egzemplarze polskich EF22 kilkukrotnie mnije mikrofonują od 6Ź32P.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jak postukasz w kondensator sprzegajacy na wejsciu to dopiero uslyszysz mikrofonowanie
Sa zdefiniowane standartowe testy na mikrofonowanie lamp, w kartach katalogowych lamp wersji SQ (Special Quality) sa podane warunki i wymogi jakie lampa ma spelnic pod tym wzgledem.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Aleksander Niemand
I co z tego że sa super, hiper testy?
Mam typowy układ pracy lampy i okazuje się że mocno mikrofonuje pomimo odmiennych wyników tychże testów.
Układ pracy polecany w nocie katalowej, montujemy ustaiwmy podobny poziomi głośnośc na dołączonym za badana lampą wzmacniaczu i pukamy w bańke lampy. Owszem dalekie to od pomiaru fabrycznego - ale mnie bardziej interesje ich zachowanie się w rzeczywistym układzie.
Mam typowy układ pracy lampy i okazuje się że mocno mikrofonuje pomimo odmiennych wyników tychże testów.
Układ pracy polecany w nocie katalowej, montujemy ustaiwmy podobny poziomi głośnośc na dołączonym za badana lampą wzmacniaczu i pukamy w bańke lampy. Owszem dalekie to od pomiaru fabrycznego - ale mnie bardziej interesje ich zachowanie się w rzeczywistym układzie.
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Mikrofonowanie to powazna sprawa. Mozna latwo stracic glosniki jak sie wzbudzi wzmacniacz z glosnikami a ty bedziesz w innym pokoju z panienka. Zanim dolecisz moze byc po wszystkim.
A tak powaznie to stosowac gumy na izolatorki drgan i lutowac nogi do przewodow a lampa w powietrzu. Czesto mikrofonuja styki w podstawce wiec albo super dobre podstawki stosowac albo lutowac nogi. Lutowanie jest najlepsze gdyz najpewniejsze. I jak stosujesz np. e88cc to masz pewnosc, ze twoje wnuki tez beda sluchac tuby.
Wlodek
A tak powaznie to stosowac gumy na izolatorki drgan i lutowac nogi do przewodow a lampa w powietrzu. Czesto mikrofonuja styki w podstawce wiec albo super dobre podstawki stosowac albo lutowac nogi. Lutowanie jest najlepsze gdyz najpewniejsze. I jak stosujesz np. e88cc to masz pewnosc, ze twoje wnuki tez beda sluchac tuby.
Wlodek
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
-
- 75...99 postów