6Ż32P (=EF86)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

6Ż32P (=EF86)

Post autor: Kauczuk »

Proszę o praktyczne uwagi dotyczące 6Ж32П, nie wiem czy warto stosować ją zamiast EF86?
_idu

Post autor: _idu »

Oczywiście. Licz sie tylko że bardziej mikrtofonuje od EF86 porządnych producentów. Na mój gust 6Ż32P mikrofonuje "na słuch" mniej więcej tak samo jak EF80 polskiej produkcji (przetestowałem kilka sztuk).
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

STUDI pisze: bardziej mikrtofonuje od EF86 porządnych producentów.
Dzięki za radę, a kogo uważasz za porządnego producenta? Niestety nie wiem jak sprawuje się polska EF80, nie mam więc punktu odniesienia.

I jeszcze, last but not least ;-) jaki jest stosunek jakość / cena dla 6Ж32П (mogę je mieć za ok. 6zł), a jaki dla lamp 'porządnych' ?
_idu

Kauczuk,

porządny - np. Telefunken, Phillips. Zwłaszcza jej mutacje jak np. EF804S.
Tesla na pewno lepsza od radzieckich. A o ile gorsza od Telefunkena? Trzeby by porównać - szumy i mikrofonowanie na partii kilku sztuk dla każdego producenta.

Ale to są lampy wyprodukowane xx lat temu.

Można jej jednak nabyć w stanie nieużywanym, pudełkowym.

Moja opinia poarta jest własnym doświadczeniem, robię układ i uderzam w bańkę lampy, porównuję jak głośno zadźwięczy. Np. posiadane przeze mnie egzemplarze polskich EF22 kilkukrotnie mnije mikrofonują od 6Ź32P.
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

STUDI pisze: uderzam w bańkę lampy, porównuję jak głośno zadźwięczy.
A to dobre jest, podoba mnie się :-)
Powiedz mi jeszcze proszę czy 6Ż32 zauważalnie / słyszalnie / mierzalnie (niepotrzebne pominąć) mikrofonują przez wpływ głośnika?
Zakładając tzw. normalne użytkowanie w domowym sprzęcie grającym?
_idu

Przy mocy wyjściowej rzędu 5 - 10 W postawiony układ w pająku w odległości 1 metra od kolumny typu altus 110 nie dawał zauwżalnego efektu. Ale stuknięcie w bańke lampy dwało ładny dźwięk przy "ściszonym" wejściu.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Jak postukasz w kondensator sprzegajacy na wejsciu to dopiero uslyszysz mikrofonowanie :wink: Sa zdefiniowane standartowe testy na mikrofonowanie lamp, w kartach katalogowych lamp wersji SQ (Special Quality) sa podane warunki i wymogi jakie lampa ma spelnic pod tym wzgledem.

Pozdrawiam
Aleksander Niemand

I co z tego że sa super, hiper testy?
Mam typowy układ pracy lampy i okazuje się że mocno mikrofonuje pomimo odmiennych wyników tychże testów.

Układ pracy polecany w nocie katalowej, montujemy ustaiwmy podobny poziomi głośnośc na dołączonym za badana lampą wzmacniaczu i pukamy w bańke lampy. Owszem dalekie to od pomiaru fabrycznego - ale mnie bardziej interesje ich zachowanie się w rzeczywistym układzie.
senicz
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: senicz »

Mikrofonowanie to powazna sprawa. Mozna latwo stracic glosniki jak sie wzbudzi wzmacniacz z glosnikami a ty bedziesz w innym pokoju z panienka. Zanim dolecisz moze byc po wszystkim.
A tak powaznie to stosowac gumy na izolatorki drgan i lutowac nogi do przewodow a lampa w powietrzu. Czesto mikrofonuja styki w podstawce wiec albo super dobre podstawki stosowac albo lutowac nogi. Lutowanie jest najlepsze gdyz najpewniejsze. I jak stosujesz np. e88cc to masz pewnosc, ze twoje wnuki tez beda sluchac tuby.
Wlodek
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
milionlamp
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: milionlamp »

A taka np.6BH6? Może eksperymentowali panowie z takową? Chodzi oczywiście o szumy, mikrofonowanie itp.
ODPOWIEDZ