Witam
Czy zamieszczony przeze mnie schemat wzmacniacza jest poprawny?
W załączniku 2 wrzucam drugi schemat, z tzw. obciążeniem aktywnym, czy on tez jest w miarę poprawny?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
GU50 SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: GU50 SE
Podstawowy błąd schematu z Eagla to wisząca w powietrzu siatka pierwsza (5) GU 50. Powinien być rezystor między tą siatką a masą. Spadek napięcia na rezystorze katodowym ustalający punkt pracy lampy nijak nie będzie podany na siatkę. Zobacz jak to zrobione jest na pierwszym pokazanym przez Ciebie schemacie.
Ok, oczywiście brak rezystora polaryzującego siatkę w drugim schemacie
A odnośnie schematu pierwszego, jaką rolę pełnią c14 i r13? Czy są niezbędne?

A odnośnie schematu pierwszego, jaką rolę pełnią c14 i r13? Czy są niezbędne?
-
- 2500...3124 posty
Wygląda to na sprzężenie zwrotne --- sygnał z anody lampy wyjściowej podawany jest na katodę lampy sterującej. Konieczne zapewne nie jest, ale bez niego pasmo i zniekształcenia będą gorsze.
A czy nie lepiej poprowadzić sprzężenia zwrotne z wtórnego uzwojenia transformatora?
-
- 2500...3124 posty
Moja wersja jest taka (jeśli się mylę, proszę mnie poprawić), że tak podpięte sprzężenie zwrotne służy również ograniczeniu rezystancji wyjściowej stopnia WK, przez co dla tej samej dolnej granicy pasma wymagana jest mniejsza indukcyjność uzwojenia pierwotnego transformatora. Sprzężenie nieobejmujące transformatora może też często być głębsze niż takie obejmujące trafo, ewentualnie sprawiać mniejsze kłopoty ze stabilnością. Sprzężenie obejmujące transformator może powodować przesterowywanie wzmacniacza na granicach pasma, zwłaszcza jeśli transformatorowi tego pasma "brakuje". A może autor zrobił tak bez powodu, a ja do tego dorabiam dziwne wyjaśnienia