Dziwne zjawisko
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dziwne zjawisko
Witam, na pewno pamiętacie mój wzmacniacz 50W, który złożyłem niedawno. Otóż stało się coś dziwnego, gdy tydzień temu grałem na nim w identycznej konfiguracji jak teraz wszystko było super i dźwięk był powalający! Jednak wróciłem z Warszawy po tygodniu, odpalam piec, gram na kanale środkowym, uderzyłem prosty riff, zagrałem parę dźwięków i złapałem się za głowę. To nie był już ten sam dźwięk - ten był zmulony, basowy, zapiaszczony, zero klarowności, jakby nadmiernie przesterowany(w dodatku nieczysto), zero reakcji na dynamikę gry i generalnie gorzej niż tani tranzystor... Co się mogło stać... Po wyłączeniu pieca tydzień temu, aż do dziś ciągle był wyłączony i dopiero teraz go uruchomiłem....
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Re: Dziwne zjawisko
Gałką barwy tonu w gitarze nikt w międzyczasie nie kręcił?
Inna opcja - człowiek nie słyszy cały czas tak samo. Wrażenia słuchowe zmieniaja się pod wpływem zmian warunków biometeorologicznych, nastroju, zmęczenia itp.
Inna opcja - człowiek nie słyszy cały czas tak samo. Wrażenia słuchowe zmieniaja się pod wpływem zmian warunków biometeorologicznych, nastroju, zmęczenia itp.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Problem w tym, że ta różnica jest bardzo słyszalna i oczywista...
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Może jakiś zimny lut... walnij go od góry może zaskoczy
A i jeszcze jedno... masz z tego co pamiętam EMG w gitarze. Sprawdź baterie... Ile wstydu się najadłem gdy zamiast sprawdzić baterie kumplowi w gitarze zawyrokowałem, że EMG81 jest uszkodzony bo EMG85 gra z tym, że nie maiłem pojęcia że EMG85 może grać na niższym napięciu od EMG81...

Ostatnio znajomy miał taki problem z Mesą, myślał że coś padło bo brzmiało fatalnie, okazała się właśnie bateria.
Sprzęt raczej sam z siebie nie pada, powodzenia.
Sprzęt raczej sam z siebie nie pada, powodzenia.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Jeden z kondensatorów filtru anodowego się odlutował, i wisiał sobie w powietrzu
teraz jest już dokładnie przylutowany i wszystko jak dawniej
dzięki za pomoc i sugestie

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Przy okazji tej usterki, dowiedziałem się jaki wpływ ma zbyt słaba filtracja napięcia do przedwzmacniacza(a dokładnie do odwracacza), ale ostatnio dziwnym trafem przyszło mi do głowy inne pytanie(czysto ciekawskie): Jaki wpływ będzie miał zbyt duży kondensator?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
sprawdź 

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Nie mam teraz jak, a i tak nie chce za bardzo grzebać już w zasilaczu swojego ampa 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Ja nie widzę problemu z zbyt dużym kondensatorze w filtracji napięcia dla preampa lub odwracacza. Duży nie powien dać żadnych negatywnych skutków. Tyle tylko, że napięcie na nim będzie wolniej narastało po włączeniu wzmaka.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Skutek jest i to słyszalny.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Ale jaki? Konkrety proszę, a nie "Słowacki wielkim poetą był..."lukasz_t pisze:Skutek jest i to słyszalny.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Odpowiedź dynamiczna we wzmaku.
Czy chodzi o stałą czasową kondensatora, tzn. za duża pojemność za długi czas ładowania czyli zmniejszona dynamika?
Wybacz Łukasz, ale jeśli z tego kondensatora jest zasilany inwerter i/lub preamp to nie ma prawa mieć wpływu na odpowiedź dynamiczną, ponieważ wszystkie te stopnie pracują w klasie A, więc większy kondensator zapewni jedynie lepszą filtrację. Zatem Twoje stwierdzenie nie ma w.g. mnie podstaw teoretycznych.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian