Wzmacniacze lampowe i inne czasami

Masz się czym pochwalić? Tutaj możesz zamieścić swoją reklamę, w tym czysto komercyjną. Jedyny warunek: trzymaj się tematu forum!!!

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Witam
Stronka rzeczywiście skromniutka :wink:. Wprawdzie wzmacniacze Delty Studia -mające przy słabej ergonomii dość oryginalny wygląd (chociaż mi osobiście nie przypadły do gustu :( ), w których stosowane są te transformatory, nie cieszą się najlepszą opinią ze względu na zauważalne podbarwianie dźwięku i bardzo niekorzystny stosunek jakość/cena, to przydałoby się trochę więcej lepszej jakości zdjęć i informacji o cenach.
I proszę wykasować przecinek po adresie, bo wyskakuje błąd.
pozdrawiam
grzebak
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: grzebak »

Cześć
Ja też spotkałem się z nie całkiem pochlebnymi recenzjami wzmacniaczy Delta Studio - właśnie z powodu podbarwiania dźwięku. I dla takiej jakości taaaaaka ceeeena to chyba przegięcie. No ale skoro są nabywcy ...
Ale chciałem zapytać p. Marka o dwie sprawy. Pierwsza, to kto jest właściwie producentem tych półokrągłych wzmacniaczy - Pan, czy ta firemka reklamowa z Wrocławia, bo dostrzegam jakąś dwoistość w przypisywaniu autorstwa produktu (czyżby znowu wspólnicy kłócili się o kasę...?).
Drugie, to jakie wskazałby Pan potencjalne przyczyny tego podbarwiania dźwięku. Na zwykły rozum mogą być to albo błędy w układach elektronicznych, albo błędy w wykonaniu transformatorów reklamowanych przez Pana. Czy posiada Pan może jakieś wyniki niezależnych badań oferowanych transformatorów?
Pytam, ponieważ na jednym z forów (forumów :wink: ) był pewien czas temu wątek poświęcony właśnie permanentnemu nie podawaniu przez "producentów" parametrów technicznych popartych stosownymi badaniami (np pasmo mocy, zniekształcenia, wytrzymałości napięciowej) wytwarzanych transformatorów. Dlatego można takie osoby klasyfikować tylko jako "nawijaczy". Niestety.
pzdr
Awatar użytkownika
Nieznaczny
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Nieznaczny »

Panowie, bądźmy obiektywni. Czytałem kilka recenzji dotyczących wzmacniaczy Delta Studio i były one różne - w tym bardzo pozytywne.
Nie zapominajcie, że odczucia związane z brzmieniem wzmacniacza są subiektywne. Zerknijcie na forum Lukara. Są tam posiadacze takich wzmacniaczy, którzy chwalą sobie ich walory. Zresztą to jest dział Forum, na którym można dać link do swojej strony i tyle. Dyskusje audiofilskie są w inym dziale (techniczne zresztą też).
Pozdr. Nieznaczny
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Argumentacja w takiej dyskusji również może być reklamą a nawet lepiej działa niż wejście na strone i zobaczenie miniaturek zdięć.
Co do jakości wzmacniaczy, to oczywiście element gustu jest bardzo ważny jednak o jakości nie decyduje gust a obiektywne parametry.
pozdrawiam
Marcus
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Czy posiadasz charakterystyki częstotliwościowe transformatorów dla nominalnej mocy wyjściowej?
Apropo pasma mocy to domyślam się, że chodzi o parametr - Największą użytkową moc wyjściową Pmax, a więc największą moc przy danej czestotliwości, gdy zawartość harmonicznych osiąga największą dopuszczalną (założoną) wartość. Parametr ten charakteryzuje wzmacniacz jako całość.
Natomiast w przypadku transformatora znacznie ciekawsza jest jego charakterystyka podana w postaci Pwy=f(f) (liniowa lub log) dla stałego nominalnego napięcia wejściowego przy nominalnym obciążeniu o charakterze rezystancji. Tego typu charakterystyki wykonuje się masowo dla głośników. Pomiar stosunkowo prosty do wykonania przy pomocy wobulatora akustycznego.
pozdrawiam
Marcus
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam
Już uaktualnilem dane - dziękuję za przypomnienie :wink: .
Będzie więcej (lepszych, większych) zdjęć i ceny ?
Wątek o rzeczywistych parametrach i pomiarach transformatorów może być bardzo ciekawy.
Wrażenia odsłuchowe to oczywiście jak najbardziej indywidualna sprawa, ale bardzo dużo powtarzających się niepochlebnych opinii skłania do zastanowienia i zadania pytań.
pozdrawiam
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam
Na stronie DS nie ma cen tylko bardzo skromne, wręcz ascetyczne opisy.
Np dla wzmacniacza opartego na 2 x EL34 podane są następujące parametry:
moc: 2x45 W, Push-Pull, klasa AB (6 W w klasie A)
pasmo przenoszenia: 2,6 Hz - 110 kHz
Czy to pasmo jest dla tej mocy czy dla cyt. "1W na obciążeniu znamionowym o w miarę czystej rezystancji" ?
Osobiście popieram pogląd, że każdy ma własną ocenę brzmienia - i z tym nie powinno się prowadzić dyskusji, natomiast parametry techniczne sprzętu są bardzo istotne.
Należy także zadać pytanie - nie tylko do pana Marka jako - zgodnie z autodeklaracją - producenta, ale do innych producentów wzmacniaczy (lampowych) w Polsce: czy ich produkty są zgodne z normami obowiazującymi od 1 maja 2004 r ? Czyli czy zostały przebadane i uzyskały stosowne certyfikaty ? Tak jak np wymaga się tego od producentów (czytaj: składaczy) komputerów.
pozdrawiam
Brencik

Re: wzmacniacze

Post autor: Brencik »

Marek? pisze:Witaj Kazimierzu
(...) to nie publiczna uczelnia.
Pozdrawiam Marek
to akurat jest publiczna uczelnia..
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam
Producent czy konstruktor, to w przypadku gdy wypowiada się o technice, to dla tego forum nie ma żadnego formalnego znaczenia. Z czysto ludzkiego punktu widzenia mam jednak nadzieję, że pomimo cyt. "nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej i nie jestem zatrudniony przez kogokolwiek" - jakoś na życie zarabiasz :wink:
W kwestii 1 W to wiem "dlaczego" ale z abstrakcyjnej pozycji audiofila paradoksalnie nie zgadzam się i uważam to za marketingowe wręcz zafałszowanie rzeczywistości.
Dalej nie znamy cen tego co oferujesz - zmieniłeś swój pierwotny post.
pozdrawiam[/quote]
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Marek? pisze: jeżeli cię interesuje dlaczego dla jednego wata to pytaj na mail’u, to nie publiczna uczelnia.
To forum akurat pełni rolę publicznej uczelni, teleffonu zaufania i podręcznika w jednym. Jak chciałeś tylko zareklamować siebie/swoje konstrukcje to polecam do tego celu dział formu pod tytułem Reklama
pierwszy

Post autor: pierwszy »

tszczesn pisze:
Jak chciałeś tylko zareklamować siebie/swoje konstrukcje to polecam do tego celu dział formu pod tytułem Reklama
Hmm... masz calkowita racje, ale to wlasnie dzial pod tytulem Reklama. :shock:
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

>Marek
Właśnie w ten sposób wyeliminowałem jakiś błąd :wink:
Mam nadzieję, że US nie dotarł jeszcze na to forum, bo na Allegro to na pewno :cry: :shock:
Tak to czasem bywa, że jak temat podejdzie to się go eksploatuje.
A na nasze żony to jeszcze za wcześnie :oops: jest dopiero 21.55.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

macska pisze:
tszczesn pisze:
Jak chciałeś tylko zareklamować siebie/swoje konstrukcje to polecam do tego celu dział formu pod tytułem Reklama
Hmm... masz calkowita racje, ale to wlasnie dzial pod tytulem Reklama. :shock:
No cóż, otworzyłem wszystkie nowe wiadomości (czyli prawie wszytskie działy) i się jak widać pogubiłem... Przepraszam bardzo zainteresowane osoby za wprowadzenie w błąd.
grzebak
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: grzebak »

Witam
Żałuję, ale w najbliższym czasie do Wrocławia nie wybiorę się :(
pzdr
ODPOWIEDZ