Witam serdecznie.
Przygodę z lampami zacząłem od niedawna. I wciągnęło mnie jak kolegów .
Było już o tym przy okazji 6N13S od A do Z ale nie wszystko:
W załączeniu charakterystyka lampy 6AS7 z wrysowaną prostą obciążenia. Mam nadzieję, że dobrze to zrobiłem. Dysponuję transformatorami wyjściowymi do PP o Ra-a=1k4 i lampami 6080. I tak sobie wymyśliłem, że z czterech lamp wyjdzie mi końcówka stereo w klasie A (cztery triody w jednym kanale – po dwie równolegle). Polaryzacja automatyczna.
Producent w karcie katalogowej podaje dla PP z jednej lampy w klasie A napięcie zasilania 250V, Rk=1k25, Ra-a=6k, moc wyjściowa 10W.
Ja wyliczyłem, przyjmując punkt pracy Ua=150V, Ia=80 mA:
Us0=62V, stąd Rk=62V/0,08mA=775 Ohm
Napięcie zasilania 150V+62V+10V na uzwojeniu transformatora = 225 V w przybliżeniu.
Aby w pełni wysterować lampy potrzeba amplitudy 63V.
di=135 mA, dU=183 V
Uzyskana moc na obciążeniu z jednej triody wynosi około 3,1W czyli jeden kanał ponad 12W.
Czy Imax przy pełnym wysterowaniu nie będzie zbyt duże przy katalogowym 130 mA?
Dobrze to wszystko policzyłem i wrysowałem czy błądzę we mgle?
PP w klasie A na 6AS7 6080
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: PP w klasie A na 6AS7 6080
Skoro czytałeś wspomniany wątek, to jest tam napisane, jak też w wielu innych miejscach:
Maksymalny prąd anodowy podawany w katalogu, to wartość średnia za okres, a nie chwilowa.
Oznacza to, że na przykład w klasie A wartość chwilowa może być prawie dwukrotnie większa, a w klasie B pi-krotnie.
Chyba muszę napisać osobny artykuł na ten temat i wklejać za każdym razem link
Maksymalny prąd anodowy podawany w katalogu, to wartość średnia za okres, a nie chwilowa.
Oznacza to, że na przykład w klasie A wartość chwilowa może być prawie dwukrotnie większa, a w klasie B pi-krotnie.
Chyba muszę napisać osobny artykuł na ten temat i wklejać za każdym razem link

Dziękuję Piotrze za odpowiedź. Swoją drogą, dobrze by było, abyś napisał piękny FAQ, jeśli znajdziesz czas. Ogrom informacji jest rozrzucony po wielu wątkach. Wypowiedzi Twoje są bardziej zrozumiałe niż Cykin
. Wielu będzie wdzięcznych.
Poza tym moje wyliczenia są dobre?
Pozdrawiam.
P.S.
Do sterowania końcówki mocy zamierzam wykorzystać Twój projekt z ECC88, 6N2P i 6N6P dla 6N13S.

Poza tym moje wyliczenia są dobre?
Pozdrawiam.
P.S.
Do sterowania końcówki mocy zamierzam wykorzystać Twój projekt z ECC88, 6N2P i 6N6P dla 6N13S.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Obliczenia są poprawne, chociaż ja nie potrafię liczyć, więc jestem chyba ostatnią osobą do mówienia czegoś takiego.
Można by jeszcze powalczyć punktem pracy o wyższą sprawność, chociaż jeżeli masz już gotowy TG, to wiele nie wyczarujesz.
Można by jeszcze powalczyć punktem pracy o wyższą sprawność, chociaż jeżeli masz już gotowy TG, to wiele nie wyczarujesz.
Przy gotowych transformatorach faktycznie niewiele mogę zmienić. Zobaczymy po zmontowaniu jak wyjdzie w pomiarach i odsłuchu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.