Filtr pośredniej częstotliwości
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- AZ12
- 3125...6249 postów
Filtr pośredniej częstotliwości
Witam.
Znalazłem to kilka miesięcy temu na złomie taki filtr pośredniej częstotliwości AM na 465kHz, czy ktoś wie, w jakich odbiornikach toto siedziało.
Znalazłem to kilka miesięcy temu na złomie taki filtr pośredniej częstotliwości AM na 465kHz, czy ktoś wie, w jakich odbiornikach toto siedziało.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 375...499 postów
Re: Filtr pośredniej częstotliwości
Choćby w Pionierze i pochodnych, czyli Mazurowatych.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Niestety mylisz się G.Marciniaku, takie filtry były np. w odb. Figaro, Rozyna itp.
http://oldradio.pl/ilustracja/326926112 ... _3291.html
http://oldradio.pl/ilustracja/326926112 ... _3291.html
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Świadczą o tym kondensatory styrofleksowe których w epoce Pioniera jeszcze nie było.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Wielkie dzięki za pomoc.
Czy można go przerobić na filtr pośredniej częstotliwości 10,7MHz do radia UKF FM? Wiem, że to by było barbarzyństwo, dlatego pytam z ciekawości.
Czy można go przerobić na filtr pośredniej częstotliwości 10,7MHz do radia UKF FM? Wiem, że to by było barbarzyństwo, dlatego pytam z ciekawości.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 6250...9374 posty
Przerobić teoretycznie można (zmiana rdzenie konieczna, zmniejszenie odległości między karkasami, przeróbka kubka ekranu) ale po co, do tego celu idealnie nadają się śmieciowe dziś filtry z pcz telewizorów (te z niższym ekranem) z ametystolazurytów, taka pcz 10,7 lampowa (2xEF80) opisana w RiK z lat 60-tych.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Szkoda Twojej roboty z przeróbką. Lepiej znaleźć jakieś zwłoki Klawesyna czy innego Menueta UKF 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Marcinie, Sławek tego nie przerobi, bo ja będę właścicielem tych filtrów (powoli kompletuję Irysa).
Przy okazji tego wątku chciałbym zapytać jak zbudowany jest rdzeń filtra p.cz w Szmaragdzie 901. Mam rdzenie w postaci plastykowego nagwintowanego kołka, w którym osadzony jest kawałek jakiegoś metalu. W jednych filtrach rdzeń jest tylko 1 wkręcany z dołu, w innych i z dołu i z góry. Jak właściwie powinno być czy filtry z 1 rdzeniem mam niekompletne?
- dark_one
- 375...499 postów
Nie odpowiem Ci czy twoje filtry są niekompletne bo ich nie widzę natomiast może to pomoże trochę: rdzenie w plastikowych kołkach były kodowane kolorowo (kolor czerwony kołka na przykład oznaczał największą z szeregu indukcyjność rdzenia) w ten sposób można było stroić obwód w szerszym zakresie zmieniając rdzenie. Skoro piszesz, że w kołku siedzi kawałek metalu (mniemam że to jakiś diamagnetyk - choćby i mosiądz) to znaczy, że jest to rdzeń zmniejszający indukcyjność cewki. Dwa rdzenie wkręcane z obu stron karkasu stosuje się w celu uzyskania specyficznej charakterystyki obwodu - w zależności od zapotrzebowania w układzie. Sprawdź na schemacie urządzenia czy konieczne są akurat w tym miejscu dwa rdzenie i będziesz miał odpowiedź.symt pisze:Przy okazji tego wątku chciałbym zapytać jak zbudowany jest rdzeń filtra p.cz w Szmaragdzie 901. Mam rdzenie w postaci plastykowego nagwintowanego kołka, w którym osadzony jest kawałek jakiegoś metalu. W jednych filtrach rdzeń jest tylko 1 wkręcany z dołu, w innych i z dołu i z góry. Jak właściwie powinno być czy filtry z 1 rdzeniem mam niekompletne?
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Bardziej chyba przenikalność...dark_one pisze:...indukcyjność rdzenia...

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
- dark_one
- 375...499 postów
Dokładnie, mój błąd, a konkretnie za duży skrót myślowy 

Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
-
- 3125...6249 postów
Czy na pewno jest to metal a nie ferryt który wyglądem przypomina metal??symt pisze:ostaci plastykowego nagwintowanego kołka, w którym osadzony jest kawałek jakiegoś metalu.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
W ogóle, przerabianie filtrów p.cz. AM na filtry p.cz. FM to pomysł do bani. Nieodpowiedni ferryt, i przede wszystkim chyba szkoda psuć koszykową cewkę zawierającą kilkaset zwojów licy, po to aby nawinąć zwojów kilkanaście, z górą kilkadziesiąt zwojów w jednej warstwie? Jeśli może to mieć parametry przypadkowe - to chyba prościej wykorzystać do przeróbki filtry telewizyjne, zarówno wizji jak i fonii.