Superheterodyna na jednej lampie

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Superheterodyna na jednej lampie

Post autor: fugasi »

_
OTLamp

Re: Superheterodyna na jednej lampie

Post autor: OTLamp »

O, ktoś mnie ubiegł, od dłuższego czasu chodzi mi po głowie właśnie taki pomysł. :) Ten układ wydaje się jednak trochę przekombinowany, no i nie do końca jest jednolampowy, tzn. lampa nie spełnia wszystkich funkcji (demodulator jest na diodzie półprzewodnikowej).
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Takie układy to najgorsze gady. Łaszą się na nie początkujący, bo lamp mało a łatwiej przyjść do ładu z wielolampową superheterodyną niż z podobnymi refleksami. :twisted:
_
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:O, ktoś mnie ubiegł, od dłuższego czasu chodzi mi po głowie właśnie taki pomysł. :) Ten układ wydaje się jednak trochę przekombinowany, no i nie do końca jest jednolampowy, tzn. lampa nie spełnia wszystkich funkcji (demodulator jest na diodzie półprzewodnikowej).
No i pierwszy obwód p.cz. musi być idealnie symetryczny, inaczej dziadostwo się wzbudzi. Jestem ciekaw jak to naprawdę działa :)
_idu

Post autor: _idu »

tszczesn pisze:
OTLamp pisze:O, ktoś mnie ubiegł, od dłuższego czasu chodzi mi po głowie właśnie taki pomysł. :) Ten układ wydaje się jednak trochę przekombinowany, no i nie do końca jest jednolampowy, tzn. lampa nie spełnia wszystkich funkcji (demodulator jest na diodzie półprzewodnikowej).
No i pierwszy obwód p.cz. musi być idealnie symetryczny, inaczej dziadostwo się wzbudzi. Jestem ciekaw jak to naprawdę działa :)

Ta lampa to modulator zrównoważony. Odpowiednik SO042P itp. Nie jest to pentoda z dwoma anodami. Analog siatki jest w dziale elektronowym. Właściwymi elektrodami sterującymi są te dwie płytki odchylające strumień elektronów.

Symetrię tegoż pierwszego filtru można uzyskać nawijając tę cewkę bifilarnie. Nie musi być on obwodem LC - jest przecież jeszcze filtr ceramiczny.
ODPOWIEDZ