Mikser na lampach....
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
Mikser na lampach....
Witam!!
Szukam schemaciku miksera który maiłby około 6-10 kanałów z trzypasmową korekcją. Czy ktoś z was z takim projektem się spotkal??
Szukam schemaciku miksera który maiłby około 6-10 kanałów z trzypasmową korekcją. Czy ktoś z was z takim projektem się spotkal??
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
- Nieznaczny
- 125...249 postów
Fajny artykuł o mikserach lampowych:
http://www.tubecad.com/april_may2001/page22.html
http://www.tubecad.com/april_may2001/page22.html
Pozdr. Nieznaczny
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Ja się będę chyba dopiero w wakacje brał za konstruowanie sobie konsolety lampowej. Przedsięwzięcie zakrojone na szeroką skalę
, nie byłoby pewno możliwe bez pomocy z "Elektroniki Praktycznej" (robiłbym jako projekt dla nich). Najpierw może wysłałbym im jednak parę mniejszych rzeczy (ducker- wyciszacz muzyki, zasilacz do miksera- nie wiem, czy to taka "mniejsza" rzecz
), a potem... Ale to już po maturach.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Na lampach- owszem
. Może pojawi się kiedyś w Elektronice dla Wszystkich
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Witam.
Pozdrawiam
Jak duże sygnały mają być doprowadzone do poszczególnych wejść miksera? Czy regulacja barwy ma być niezależna, czy też wspólna dla wszystkich kanałów?dsrecordss pisze:Szukam schemaciku miksera który maiłby około 6-10 kanałów z trzypasmową korekcją.
Pozdrawiam
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
DSRecordss.
........ na lampach troche sie znam
ale komputer to ciagle czarna magia / oczywiscie dla mnie / , bedzie szybciej i prosciej jak wysle Ci ksero tych schematow na adres pocztowy. Podaj na pryva.
........... dzieki za zyczenia. Jesli mozna to na Twoje rece Wesolych i Dobrych Swiat Wielkanocnych dla Ciebie i wszystkich uczestnikow tego Forum.
Pozdrawiam
Marek
........ na lampach troche sie znam

........... dzieki za zyczenia. Jesli mozna to na Twoje rece Wesolych i Dobrych Swiat Wielkanocnych dla Ciebie i wszystkich uczestnikow tego Forum.
Pozdrawiam
Marek
Witam
Aby mieć już zupełną jasność zadam jeszcze jedno pytanie: czy dobrze zrozumiałem, że mikser ma umożliwiać płynną regulację od sześciu do dziesięciu monofonicznych kanałów sterowanych sygnałami m.cz o standardowych poziomach 0db (775V), z możliwością regulacji barwy w trzech zakresach (niskie, średnie, wysokie) dla każdego z tych kanałów?
Jeżeli takie wymagania postawi się mikserowi to jego konstrukcja bardzo się uprości, gdyż cały układ będzie się składał z sześciu do dziesięciu identycznych bloków z możliwością rozbudowy o kolejne (w zasadzie będą to mogły być proste układy regulacji barwy zapożyczone z jakiejś sprawdzonej „fabrycznej” konstrukcji). Każdy z układów powinien na wejściu posiadać potencjometr umożliwiający indywidualne dobranie poziomu danego kanału, a wszystkie te bloki powinny być podłączone przez identyczne rezystory do wspólnego wzmacniacza wyjściowego posiadającego na swoim wejściu potencjometr umożliwiający regulację „sumy”sygnałów. Wzmacniacz wyjściowy musiałby mieć wzmocnienie pokrywające straty wynikające z sumowania sygnałów z poszczególnych kanałów (nieco ponad 6db tracone jest na każde podwojenie liczby kanałów miksera) oraz posiadać niską impedancję wyjściową. W każdym z kanałów można by zastosować jedną lampę ECC83, gdzie między oboma jej triodami znajdowała by się trójpasmowa regulacja barwy, a na wyjściu mogłaby znaleźć zastosowanie np. lampa ECC82.
Pozdrawiam,
Romek
Aby mieć już zupełną jasność zadam jeszcze jedno pytanie: czy dobrze zrozumiałem, że mikser ma umożliwiać płynną regulację od sześciu do dziesięciu monofonicznych kanałów sterowanych sygnałami m.cz o standardowych poziomach 0db (775V), z możliwością regulacji barwy w trzech zakresach (niskie, średnie, wysokie) dla każdego z tych kanałów?
Jeżeli takie wymagania postawi się mikserowi to jego konstrukcja bardzo się uprości, gdyż cały układ będzie się składał z sześciu do dziesięciu identycznych bloków z możliwością rozbudowy o kolejne (w zasadzie będą to mogły być proste układy regulacji barwy zapożyczone z jakiejś sprawdzonej „fabrycznej” konstrukcji). Każdy z układów powinien na wejściu posiadać potencjometr umożliwiający indywidualne dobranie poziomu danego kanału, a wszystkie te bloki powinny być podłączone przez identyczne rezystory do wspólnego wzmacniacza wyjściowego posiadającego na swoim wejściu potencjometr umożliwiający regulację „sumy”sygnałów. Wzmacniacz wyjściowy musiałby mieć wzmocnienie pokrywające straty wynikające z sumowania sygnałów z poszczególnych kanałów (nieco ponad 6db tracone jest na każde podwojenie liczby kanałów miksera) oraz posiadać niską impedancję wyjściową. W każdym z kanałów można by zastosować jedną lampę ECC83, gdzie między oboma jej triodami znajdowała by się trójpasmowa regulacja barwy, a na wyjściu mogłaby znaleźć zastosowanie np. lampa ECC82.
Pozdrawiam,
Romek
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
Witam,
Dokładnie z ust mi to wyjąłeś;)
Też myslałem o zapożyczeniu paru żeczy z innych konstrukcji ale nie wiem jak tam bedzie wszystko się dzialo z poszczególnymi rezystancjami (narazie to sie jeszcze ksztalcę;) ) przydalyby sie jeszcze jakieś stereofoniczne kanały wejściowe oraz pare innych rzeczy (np. tory sumy zewnętrznej: czyli poza wyjściami glównymi w każdym z kanałów znalazłby sie trzyrzyciskowy isostat z wyborem przynależności do jednej lub więcej stereofonicznych grup) jakieś auxy itp. Mam już nawet projekt miksera na scalakach ale to nie lampy:(
Zna się ktos może na zasilaniach phantom +48V??
Mam pare pytań:
czy to 48V przychodzi na osobne złącze na mikrofonach czy na "gorący" przewód sygnalowy>??
Dokładnie z ust mi to wyjąłeś;)
Też myslałem o zapożyczeniu paru żeczy z innych konstrukcji ale nie wiem jak tam bedzie wszystko się dzialo z poszczególnymi rezystancjami (narazie to sie jeszcze ksztalcę;) ) przydalyby sie jeszcze jakieś stereofoniczne kanały wejściowe oraz pare innych rzeczy (np. tory sumy zewnętrznej: czyli poza wyjściami glównymi w każdym z kanałów znalazłby sie trzyrzyciskowy isostat z wyborem przynależności do jednej lub więcej stereofonicznych grup) jakieś auxy itp. Mam już nawet projekt miksera na scalakach ale to nie lampy:(
Zna się ktos może na zasilaniach phantom +48V??
Mam pare pytań:
czy to 48V przychodzi na osobne złącze na mikrofonach czy na "gorący" przewód sygnalowy>??
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Witam.
), a każdy z sześciu czy dziesięciu kanałów sygnałowych zaopatrzyć w dwa potencjometry na wyjściu (L i P) umożliwiające płynne ustalenie jego poziomu w danym kanale stereofonicznym. Dałoby to możliwość „budowania” sceny stereofonicznej z możliwością umieszczenia w niej (w zasadzie w dowolnym jej miejscu) każdego z dziesięciu kanałów. Zresztą możliwości rozbudowy układu są w zasadzie nieograniczone.
Pozdrawiam,
Romek
Myślę, że i z tym nie byłoby najmniejszego problemu. Można by wykonać dwa wzmacniacze wyjściowe (lub nawet 6+1dsrecordss pisze:...przydalyby sie jeszcze jakieś stereofoniczne kanały wejściowe oraz pare innych rzeczy...

Pozdrawiam,
Romek
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
- Jimi Hendrix
- 125...249 postów