Co to za radio?? Zróba czy co???
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Co to za radio?? Zróba czy co???
Hejka, jak w temacie. Widział ktoś z Was takie radyjko????
- Załączniki
-
- bd_1_b.jpg (18.93 KiB) Przejrzano 1595 razy
-
- eb_1_b.jpg (20.63 KiB) Przejrzano 1644 razy
IdeL
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Pewnie jakaś konstrukcja amatorska. W fabrycznych to szaski blaszane byly
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Były chassis drewniane, ale głównie w radiach z lat 20 i poczatków lat 30. Były też w odbiornikach produkowanych w czasie drugiej wojny światowej. Stosowano również bakelitowe chassis, a nawet z prasowanego kartonu. Naprawiałem kiedyś takiego Blaupunkta, bodajże 6W68. Miał chassis z grubego, prasowanego kartonu. Nie wiem po co akurat taki materiał. Pamiętam to radio jeszcze z jednego powodu - miało niezwykle "przemyślaną" konstrukcję, począwszy od cudownie "łatwego" w dostępie przełącznika zakresów, nad którym wykrzyczałem chyba cały słownik wulgaryzmów, a na magicznym oku AM2 umieszczonym tuż przy transformatorze głośnikowym skończywszy. Wyło niemiłosiernie, a przewody ekranowane były sztywne jak jasna cholera. Ok kończe bo to małe OT, a już same wspomnienie tego radia mi podnosi ciśnienie.Vault_Dweller pisze:Pewnie jakaś konstrukcja amatorska. W fabrycznych to szaski blaszane byly.

Co do tego radia z załącznika, to wydaje mi się, że to może być jakiś zestaw do samodzielnego montażu lub wyrób z czasów IIW.Ś.
Pozdrawiam
- jdubowski
- moderator
A jakie lampy tam siedzą? To mogłoby rozjaśnić pochodzenie...OTLamp pisze:Co do tego radia z załącznika, to wydaje mi się, że to może być jakiś zestaw do samodzielnego montażu lub wyrób z czasów IIW.Ś.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
- Nieznaczny
- 125...249 postów
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Raczej nie - za ładne jest. Może to byc produkt jakiegoś warsztatu tużpowojenny robiony z jak najprosztszych materiałów - widać tam podstawkę pod lampę RV12P2000 - wtedy było jej mnóstwo za fenigi. Całość radia nie wymaga prawie żadnych elementów 'wysokiej technologi', dzięki czemu było proste do wyprodukowania w zruinowanym kraju.Nieznaczny pisze:Według mnie jest to 'samoróbka'.
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Mam podobne odczucia jak Nieznaczny. Samoróbki potrafiły być naprawdę nieźle wykonane.
Przykładowo, oto lampowe radio przenośne wykonane na konkurs Radioamatora w 1960roku. Przepraszam za jakość fotki ale takie było źródło
(Radioamator 3/1960). Młodszym Forumowiczom przypominam, że w tych latach polski radioamator miał naprawdę niewielkie możliwości materiałowe i sprzętowe.

Przykładowo, oto lampowe radio przenośne wykonane na konkurs Radioamatora w 1960roku. Przepraszam za jakość fotki ale takie było źródło

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
To fakt - a wyczarowywali na prawdę cuda - jeszcze jak kiedyś byłem krótkofalowcem to pamiętam niektóre konstrukcje z graciarni (tworzone ponoć we wczesnych latach sześciedziątych -mnie wtedy na świecie nie było) - niektóre powalały - rozwiązaniami mechanicznymi, poziomem estetyki i jakością wykonania.gsmok pisze:Młodszym Forumowiczom przypominam, że w tych latach polski radioamator miał naprawdę niewielkie możliwości materiałowe i sprzętowe.
Pozdroofki
IdeL