Udało mi się nabyć Wisłę Stan jak na zdjęciach - chassis jest znacznie lepsze niż się spodziewałem, zdaje się, że jest w 100% kompletne, za to skrzynka - tragedia, ale mam nadzieję, że da się to jakoś zrobić Z czego można wziąć ramkę do Wisły, a jak tę Wisełkę oceniacie? Od czego by tu zacząć...?
Załączniki
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Domek wysokiego napięcia trzeba koniecznie odrdzewić i ocynkować. Sprawdzić diody w detektorach- z reguły są złe. Martwi trochę stan transformatora w.n.Jeśli OTV stał w wilgoci to trzeba bardzo dobrze wysuszyć.
Alek, OK - sprawdzę. A można je wymienić na jakieś współczesne? WN też mnie trochę martwi, ale są ciepłe dni, także wystawi się na zewnątrz, zdejmie domek i mam nadzieję, że wyschnie. A co do domku to mam cynkowanie jakieś 500m od domu, także domek pójdzie na pewno do ocynku.
Cirrostrato, pocztą - listonosz mi przyniósł, pytał się co to tam takiego jest ciężkiego, że w taki upał musi 30kg dźwigać
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
tetroda pisze:
Cirrostrato, pocztą - listonosz mi przyniósł, pytał się co to tam takiego jest ciężkiego, że w taki upał musi 30kg dźwigać
Jakiś (nie?) normalny ten listonosz, ja po ostatnim rozwaleniu kineskopu w NeptunieD (trzy poprzednie przesyłki TV też nieskuteczne) przez roboli z PP, drugiego NeptunkaD targałem do domu osobiście. Powodzenia w uruchamianiu Wisełki.
Pewien dobry człowiek uszczęśliwił mnie wczoraj tym ładniejszym chassis . Na to chassis zamocowałem otrzymany od Konstantego blok w.n., którego domek wcześniej oddałem do ocynkowania. W efekcie mam teraz : jedną Wisłę A (czeka na transport do mnie), w której brak oryginalnego kineskopu i głośników, Wisłę B z mocno pordzewiałym chassis, w której brak głośnika, zaś buda jest w stanie technicznym złym, chassis Wisły B, niezbyt zeżarte korozją, ale z pewnymi brakami i dodatkowo nadprogramowy blok w.cz, p.cz, wzm wizji i fonii. Zbieranie puzzli trwa...
Oto trafiła do mnie kolejna Wisła, tym razem Wisła B. Była w dobrej cenie- dałem za nią 250 złotych. Początkowo miałem zamiar użyć jej na "dawcę organów" dla posiadanych już wcześniej wywłok. Bliższe oględziny zniweczyły te plany: ta Wisła jest w zbyt dobrym stanie, by ją złomować.
Już po około godzinie udało się przywrócić siatkę obrazową, co wymagało uzupełnienia brakujących lamp. Miałem niestety tylko jedną 1C1S, którą musiałem "podkraść" z widocznego na zdjęciu chassis Wisły A. Na szczęście jest to prosta lampka, którą powinienem bez problemu być w stanie "wydmuchać", jeśli będą kłopoty z zakupem .
Przy tej sposobności stwierdziłem z żalem, że budy Wisły A i Wisły B różnią się chyba wymiarami; w każdym razie blok potencjometrów z głośnikami nie pasuje od Wisły A w tym egzemplarzu.
Customizacja, kastomizacja, kastracja... Ta nowomowa mnie przeraża, wymyka się to wszystko spod kontroli.
W przypadku konstrukcji tej lampy musiałem pójść na pewne bolesne zresztą kompromisy. Z przyczyn technicznych nie mogę zastosować mniejszej wysokości bańki czy niższej nóżki spłaszczowej.
P.S. Pisząc ten post w tym topiku lunąłem poniżej i zobaczyłem napis "nie parsuj linków"