Potencjometry Bourns
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Potencjometry Bourns
Czy macie jakieś doświadczenie z potencjometrami Bourns? Model widoczny na zdjęciu opisany jest jako seria PTD90, podwójny, 2x50k, logarytmiczny, kosztuje 13 zł. Jak widać korpus bardzo mały. Czy jest wart swojej ceny tzn. trwalszy, z lepszą współbieżnością niż Tomy za 2 zł?
- Załączniki
-
- bourns.jpeg (61.57 KiB) Przejrzano 179 razy
_
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Potencjometry Bourns
Według mnie to mercedesy wśród potencjometrów. W prawie każdym poważniejszym sprzęcie pomiarowym w jakim dłubałem praktycznie same Bournsy, co chyba świadczy dobrze o ich jakości.
Ostatnio zakupiłem ten potencjometr i na allegro kosztuje 6,50/szt. Jest bardzo mały ale solidnie zbudowany, ośka kręci się z oporem co ja bardzo lubię. Na dniach zostanie użyty w nowym wzmacniaczu który konstruuje. Poinformuje jak się on sprawdza. Wybrałem go dlatego, że w moich sklepach elektronicznych dostępne są tylko chińskie cuda do których się zraziłem - w pewnym położeniu wprowadzają słyszalne w głośnikach zakłócenia.
Pojedynczy czy podwójny?jackie01 pisze:Ostatnio zakupiłem ten potencjometr i na allegro kosztuje 6,50/szt.
To chyba nie jest wyznacznik jakości. Akurat najtańsze Tomy mają taki "tłusty" ślizg a znacznie droższe i firmowe Pihery chodzą lekko i dość szorstko.Jest bardzo mały ale solidnie zbudowany, ośka kręci się z oporem co ja bardzo lubię.
_
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Mam takie potencjometry w swoich dwóch nano i są solidne mechanicznie, nie trzeszczą, ale na początku ścieżki mają spore, bo słyszalne różnice między kanałami.fugasi pisze:Czy macie jakieś doświadczenie z potencjometrami Bourns?
Tomek