Witam,
Postanowiłem zbudować mały wzmacniacz słuchawkowy w oparciu o schemat ze strony audiotonu.
http://www.audioton.republika.pl/wzm-sluchaw.html
W projekcie jest TG2,5-2-666.
Proszę o poradę z jakim transformatorem głośnikowym lampa 6N13S SE będzie najlepiej pracowała.
Chcę podłączyć do tego wzmacniacza słuchawki AKG 99 Imp=32Ohm 200mW.
6N13S transformator głośnikowy SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: 6N13S transformator głośnikowy SE
To nie jest specjalnie wyszukany projekt, stosowanie tak "mocnej" lampy do wytworzenia kilku mW mocy to przesada. Zrób sobie zwykły wzmacniacz na E(P)CL82/86, daj transformatory TG25 lub TG5, będziesz miał mały wzmacniacz audio, a korzystając z połączenia uzwojenia głośnikowego i słuchawkowego bez problemu napędzisz słuchawki 32R. Możesz nawet spiąć pentodę lampy mocy w triodę, mocy będzie i tak za dużo. Pomijając fakt że ECC82/88 lub 6N6P samodzielnie poprzez transformator także dostarczy wystarczającej do ogłuszenia mocy.
-
- 375...499 postów
Dlaczego trzeba łączyć uzwojenie głośnikowe i słuchawkowe?
I jak?
I jak?
W szereg w fazie, głośnikowe miało 5R, słuchawkowe chyba 8R, ale teraz nie pamiętam, zbliży to przekładnię do 32R.
Można zresztą zaniedbać takie połączenia, bo mocy jest i tak zbyt dużo, wspierając się dzielnikiem rezystorowym, obciążającym uzwojenie 5R, a policzonym np. do uzyskania 20mW na słuchawkach.
Można zresztą zaniedbać takie połączenia, bo mocy jest i tak zbyt dużo, wspierając się dzielnikiem rezystorowym, obciążającym uzwojenie 5R, a policzonym np. do uzyskania 20mW na słuchawkach.
Mój słuchawkowiec dostarcza ~5mW na 60 omowych słuchawkach. Wystarczy. A jest na 6N8S, OTL - bez transformatora wyjściowego. Przynajmniej jak się go niechcący odkręci na full to się nie ogłuchnie.
Chciałem poszukać danych tych słuchawek. Mają podany SPL 112dB/V. I tu pytanie - czy to oznacza, że uzyskują SPL 112dB przy 1V RMS sygnału (czyli 32mW)? Najczęściej wartość jest podawana w dB/V. Czyżby chwyt marketingowy - bo ludzie czytają cyferki a te literki dalej to i tak nic dla nich nie znaczą.
Traxmanie - jeśli dopasujesz przekładnię do 32 omów to wzmacniacz będzie w stanie wpompować całą moc w te słuchawki. Dzielnik rezystorowy powinien się znaleźć na wyjściu obowiązkowo. Poza tym miałby on jeszcze jedną pożyteczną role - zmniejszyłby wpływ zmiennej impedancji słuchawek w funkcji częstotliwości na pasmo przenoszenia wzmacniacza mającego dużą impedancję wyjściową, czyli wygładziłby pasmo. W moim słuchawkowcu ten wpływ jest słyszalny. Jest górka w okolicach 120Hz, około 4dB, o ile dobrze pamiętam.
Chciałem poszukać danych tych słuchawek. Mają podany SPL 112dB/V. I tu pytanie - czy to oznacza, że uzyskują SPL 112dB przy 1V RMS sygnału (czyli 32mW)? Najczęściej wartość jest podawana w dB/V. Czyżby chwyt marketingowy - bo ludzie czytają cyferki a te literki dalej to i tak nic dla nich nie znaczą.
Traxmanie - jeśli dopasujesz przekładnię do 32 omów to wzmacniacz będzie w stanie wpompować całą moc w te słuchawki. Dzielnik rezystorowy powinien się znaleźć na wyjściu obowiązkowo. Poza tym miałby on jeszcze jedną pożyteczną role - zmniejszyłby wpływ zmiennej impedancji słuchawek w funkcji częstotliwości na pasmo przenoszenia wzmacniacza mającego dużą impedancję wyjściową, czyli wygładziłby pasmo. W moim słuchawkowcu ten wpływ jest słyszalny. Jest górka w okolicach 120Hz, około 4dB, o ile dobrze pamiętam.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Za chwilę mnie zlinczują, ja napędzam 32R z OTL'a na równolegle połączonych 6N6P (jedna bańka na kanał) w konfiguracji wtórnika... i też uważam, ze to jest zbyt głośne, bawię się także 6N30. Proponowałem przełączenie na triodę i wykorzystanie obu uzwojeń, zresztą można poeksperymentować, w tym przypadku koszty są niewielkie.