GP-5(CCCP) - Co to za lampa?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
GP-5(CCCP) - Co to za lampa?
Witam.
Kupiłem ostatnio za okazyjną cenę lampę taką jak w temacie i nie mam pojęcia co to za lampa i do czego by ją można wykorzystać.
Jeżeli ktoś ma jakieś charakterystyki to bardzo bym prosił.
BTW:Jest ona z OTV rubin jednak nie wiem jaką role spełniała.
Pozdrawiam
partykuła nie!
Kupiłem ostatnio za okazyjną cenę lampę taką jak w temacie i nie mam pojęcia co to za lampa i do czego by ją można wykorzystać.
Pozdrawiam
partykuła nie!
- jdubowski
- moderator
Re: GP-5(CCCP) - Co to za lampa?
Ciężko coś uzytecznego wymyślić...Piroman1024 pisze: do czego by ją można wykorzystać.
http://audioportal.spb.ru/diy/tubes/tub ... df/GP5.pdfPiroman1024 pisze: do czego by ją można wykorzystać.
Spełniała rolę stabilizatora wysokiego napięcia anodowego kineskopu (stabilizator równoległy).Piroman1024 pisze:BTW:Jest ona z OTV rubin jednak niewiem jaką role spełniała.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 500...624 posty
Wielkie dzięki.
Byłem przekonany że to dioda bo nie widziałem tam żadnej siatki - sterowanie ma chyba jak w kineskopie(cylinder Wehelta).
Już sobie wymyśliłem że podłącze to do elektrody głośnika plazmowego i jonizator powietrza zrobię.
Kurcze cosik dziwną konstrukcję ma ta lampa - co można by zrobić oprócz zasilacza WN(choć nie wykluczam takiego zastosowania)?
Pozdrawiam.
Byłem przekonany że to dioda bo nie widziałem tam żadnej siatki - sterowanie ma chyba jak w kineskopie(cylinder Wehelta).
Już sobie wymyśliłem że podłącze to do elektrody głośnika plazmowego i jonizator powietrza zrobię.
Kurcze cosik dziwną konstrukcję ma ta lampa - co można by zrobić oprócz zasilacza WN(choć nie wykluczam takiego zastosowania)?
Pozdrawiam.
Re: GP-5(CCCP) - Co to za lampa?
Regulacja WN w odiorniku RUBIN (do 707) - Jesli chcesz to Ci przesle po poniedzialku scan bloku odchylania poziomego tego ustrojstwa. Nanaprawialem sie tego dziadostwa kiedys. Zastosowanie lampy jest ciekawe, odbiornik rzadko juz spotykany - ale lampa za to jest latwa do zdobycia. Zalezy ile za nia zaplaciles???Piroman1024 pisze:Witam.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
IdeL
-
- 125...249 postów
Siatkę widać w szczelinie dolnego cylindrycznego ekranu, jest bardzo gęsta z cińkich drucików.
Sterowanie jest jak w każdej triodzie, chociaż ten ekran w pewnym sensie oddziaływuje jak siatka ekranująca.
Co do dziwnej budowy to zauważ, że lampa pracuje na wysokich napięciach, wiec odległości między A i K muszą być duże.
Katoda ma wspomniany ekran, który poza wpływem na formowanie wiązki elektronów ma go ekranować od zewnątrz.
Anoda musi oddać kilka dziesiąt wat strat w postaci ciepła i dlatego posiada "u góry" cylindryczny "radiator" z porowatego materiału co zwiększa zdolność do wypromieniowywania ciepła.
Sterowanie jest jak w każdej triodzie, chociaż ten ekran w pewnym sensie oddziaływuje jak siatka ekranująca.
Co do dziwnej budowy to zauważ, że lampa pracuje na wysokich napięciach, wiec odległości między A i K muszą być duże.
Katoda ma wspomniany ekran, który poza wpływem na formowanie wiązki elektronów ma go ekranować od zewnątrz.
Anoda musi oddać kilka dziesiąt wat strat w postaci ciepła i dlatego posiada "u góry" cylindryczny "radiator" z porowatego materiału co zwiększa zdolność do wypromieniowywania ciepła.
pozdrawiam
Marcus
Marcus
-
- 500...624 posty
Za lampę dałem marne 2,50zł! ,a więc opłacało się choćby dla celów kolekcjonerskich(Jest zupełnie nowa).
Kupiłem jeszcze 3X6Д22C po 1zł/szt - Ta lampa to pewnie dioda usprawniająca.
Zasilacza WN jak narazie budować nie zamierzam.
Zapytam jeszcze czy ma sens budowa wzmacniacza na tej lampie(transformator sieciowy od mikrofalówki)?
A jeżeli nie to czy istnieje jakieś ciekawe zastosowanie tej lampy?
Kupiłem jeszcze 3X6Д22C po 1zł/szt - Ta lampa to pewnie dioda usprawniająca.
Zasilacza WN jak narazie budować nie zamierzam.
Zapytam jeszcze czy ma sens budowa wzmacniacza na tej lampie(transformator sieciowy od mikrofalówki)?
A jeżeli nie to czy istnieje jakieś ciekawe zastosowanie tej lampy?
-
- 125...249 postów
Niema sensu.
Napięcie anodowe musiało by być rzędu 20-30kV przy prądzie 1-1,5mA (patrz załączone wyżej charakterystyki) !!!
Z trafa od mikroweli uzyskasz góra 2kV.
No i jak by musiało wyglądać trafo wyjściowe....
Co do ciekawych zastosowań to może sterowanie głośnikiem plazmowym...?
Napięcie anodowe musiało by być rzędu 20-30kV przy prądzie 1-1,5mA (patrz załączone wyżej charakterystyki) !!!
Z trafa od mikroweli uzyskasz góra 2kV.
No i jak by musiało wyglądać trafo wyjściowe....

Co do ciekawych zastosowań to może sterowanie głośnikiem plazmowym...?
pozdrawiam
Marcus
Marcus
- jdubowski
- moderator
Albo jeszcze lepiej elektrostatycznym...Marcus pisze:Co do ciekawych zastosowań to może sterowanie głośnikiem plazmowym...?
-
- 500...624 posty
Wiem że to było głupie pytanie ale lampa tania i warto by ją było wykorzystać do czegoś.
Poczeka sobie aż może kiedyś będe potrzebował jakiegoś zasilacza WN np.do lampy rentgenowskiej.
Mam jeszcze dwa pytania:
1)Czy te lampy 6Д22C nadają się dobrze jako prostownicze do wzmacniacza.
2)Mam okazję kupić lampy 6Ф12П czy nadadzą się do audio?
Pozdrawiam.
Poczeka sobie aż może kiedyś będe potrzebował jakiegoś zasilacza WN np.do lampy rentgenowskiej.
Mam jeszcze dwa pytania:
1)Czy te lampy 6Д22C nadają się dobrze jako prostownicze do wzmacniacza.
2)Mam okazję kupić lampy 6Ф12П czy nadadzą się do audio?
Pozdrawiam.
-
- 500...624 posty
Tak. Tym bardziej że zapewnie ma wysokie napięcie przebicia grzejnik katoda. Ponadto żarzeie 6.3V ułatwia jej zasilanie z tego samego uzwojenia co żarzenie pozostałych lamp.
Lampę te stosowano w układzie gdzie przepływał impulsowy prad sporym naęzeniu (tłumienie przepięć i odzyskiwanie ich energii celem podniesienia napięcia zasilacego stopien wyjściowy odchylania poziomego). Zapewne da radę zastosowac kondesator na wejściu fitra wygładzającego o dość dużym jak na prostownik lampowy pojemności.
Lampa moze prostować dośc duże napieca z racji sporego możliwego do przyłożenia napięcia wstecznego.
No i te 6.3 V az sie prosi by zastosować. A jeśli jest tania to nie zal jej nawet nieco przeciążyć.
Lampę te stosowano w układzie gdzie przepływał impulsowy prad sporym naęzeniu (tłumienie przepięć i odzyskiwanie ich energii celem podniesienia napięcia zasilacego stopien wyjściowy odchylania poziomego). Zapewne da radę zastosowac kondesator na wejściu fitra wygładzającego o dość dużym jak na prostownik lampowy pojemności.
Lampa moze prostować dośc duże napieca z racji sporego możliwego do przyłożenia napięcia wstecznego.
No i te 6.3 V az sie prosi by zastosować. A jeśli jest tania to nie zal jej nawet nieco przeciążyć.