Młody Technik - do warszawiaków ;)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Młody Technik - do warszawiaków ;)
Potrzebuję znaleźć dwa artykuły z MT ale nie wiem z którego numeru ? Chcę przejrzeć numery od 1970 do 1980, i tu pytanie; czy w Warszawie jest jakaś biblioteka z takimi zbiorami? A może któryś z kolegów ma takie roczniki i można by je przy kawie przejrzeć?
Pozdr!
Frycz.
Pozdr!
Frycz.
Ostatnio zmieniony wt, 4 stycznia 2011, 18:34 przez frycz, łącznie zmieniany 1 raz.
Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
Re: Młody Technik - do Warszawiaków ;)
Jeśli z działu "Na warsztacie" to jest archiwum: http://www.mt.com.pl/kategoria/na-warsztacie
Można przejrzeć spis, po czym elegancko i legalnie ściągnąć pdf.
Można przejrzeć spis, po czym elegancko i legalnie ściągnąć pdf.
_
-
- 625...1249 postów
Jakie to artykuły, co opisują ? Oryginały są na Koszykowej.
pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Te z działu na warsztacie to zobaczyłem ale tam nie ma
Szukam schematu budowy ogniw i schematu z opisem nadajniczka na MW. Kiedyś go robiliśmy z kumplami i teraz
chcę go jeszcze raz zrobić ze swoją obecną wiedzą i sprawdzić czy zadziała ? Taki sentymentalny come-back
Czy na koszykowej jest redakcja ? Czy oni mi je udostępnią...
Pozdr!
F.

Szukam schematu budowy ogniw i schematu z opisem nadajniczka na MW. Kiedyś go robiliśmy z kumplami i teraz
chcę go jeszcze raz zrobić ze swoją obecną wiedzą i sprawdzić czy zadziała ? Taki sentymentalny come-back

Czy na koszykowej jest redakcja ? Czy oni mi je udostępnią...
Pozdr!
F.
Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
Kiedyś,kiedyś ,można było kupić na Nowomiejskiej (Stare Miasto)
Sam szukam Na Przełaj rocznik65.Może ktoś ma?
Sam szukam Na Przełaj rocznik65.Może ktoś ma?
-
- 3125...6249 postów
Przynajmniej ten nadajniczek musiał być w dziale "Na warsztacie", no bo niby gdzie indziej? Przeszukałeś skrupulatnie spis? Może jest błąd w tytule który sprawia że Ctrl+F zawodzi. Tak było gdy szukałem tam opisu oscyloskopu na 3 tranzystorach - akurat ten artykuł w tytule miał błąd, jakoś tak oscylogskop czy coś podobnego.frycz pisze: Szukam schematu budowy ogniw i schematu z opisem nadajniczka na MW.
_
-
- 625...1249 postów
Dział "na warsztacie" przepatrzyłem cały. Nb. teraz była jakaś migracja i wielu pozycji nie mafugasi pisze: Przynajmniej ten nadajniczek musiał być w dziale "Na warsztacie", no bo niby gdzie indziej? .

Może gdzieś w bibliotece znajdę, (tylko w jakiej??) a może ktoś w Warszawie ma takie roczniki. Wpadł bym z kawą i w godzinę znalazł.

Pozdr!
Robert SP5RF
-
- 6250...9374 posty
Niewiele pomogę ale w MT był dział dla początkujących krótkofalowców (coś w temacie ,,jak zostać krótkofalowcem'') i tam był opis nadajniczka. Wiem na pewno , że w bibliotece na rogu Wincentego i Budowlanej na Bródnie zlikwidowano (dosłownie wywalono na śmietnik, info bibliotekarki) wszystkie MT, RiK i podobne poniżej 1998roku....
-
- 1250...1874 posty
A tak swoją drogą , może warto byłoby stworzyć własne archiwum MT ??????? Sam posiadam ok. 100 zeszytów , ale najwcześniejsze numery to "te małe " chyba 75 rok.....Jeśli byłby chętny do zajęcia się tematem digitalizacji ( tak jak ja staram się to zrobić z "Radioamatorem"), to jestem gotów śmiałkowi, który zmierzy się z tym tematem , przekazać moje zasoby tego miesięcznika.......
No i co wy na to ??????
No i co wy na to ??????
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 625...1249 postów
Napisałem Ci już, że roczniki MT są w bibliotece - czytelni na Koszykowej:
http://www.koszykowa.pl/bpw/
pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
Przed "małymi" zeszytami MT był wydawany w formacie A4 (jak Horyzonty Techniki).george6 pisze:[...] ale najwcześniejsze numery to "te małe " chyba 75 rok
Tomek
-
- 625...1249 postów
Sorry za offtopic, ale od kiedy "warszawiaków" pisze się z dużej litery?

Wojtek SQ2KRZ
-
- 3125...6249 postów
Małe formaty to były w latach 50/60tych,do połowy roku 1972.Wymiar 200x140mm,takie skurczone A5.
Od połowy 1972r wymiar 237x165mm.Późniejszych lat nie pamiętam.
Od połowy 1972r wymiar 237x165mm.Późniejszych lat nie pamiętam.
-
- 625...1249 postów
Są takie historie...cirrostrato pisze:Niewiele pomogę ale w MT był dział dla początkujących krótkofalowców (coś w temacie ,,jak zostać krótkofalowcem'') i tam był opis nadajniczka. Wiem na pewno , że w bibliotece na rogu Wincentego i Budowlanej na Bródnie zlikwidowano (dosłownie wywalono na śmietnik, info bibliotekarki) wszystkie MT, RiK i podobne poniżej 1998roku....
Kiedyś należałem do biblioteki w Niepokalanowie. Tam był całkiem niezły zbiorek książek radiowych gdyż O. Maksymilian Kolbe był krótkofalowcem, a w każdym razie miał swój znak i przed wojną tam był nadajnik (teraz też zresztą jest - Radio Niepokalanów 102,7 i 98,6) No i były tam smakowite książki radiotechniczne np. Poradnik Radioamatora z 1923 roku i z wielu wiele innych... Po paru latach przyjechałem tam z propozycją odkupienia książek a Pani Bibliotekarka na to: Ooooo... Oddaliśmy je na makulaturę, ale one proszę pana nie były wiele warte, wszystkie były nieaktualne.... W tym samym momencie me serce na chwilę przestało bić....

Kazimierz-> dziękuję Ci, znalazłem! To jest na tej drugiej części Koszykowej za MDM. Niestety Młody Technik jest w Pałacu Kultury i Nauki w dziale książek dla dzieci i młodzieży. Będę tam jutro...Kazimierz pisze:Napisałem Ci już, że roczniki MT są w bibliotece - czytelni na Koszykowej:
Pozdr!
Frycz.
Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
fugasi - przepraszam - jakimś cudem wyedytowałem Twój post. TG
_