Ja też planuję zaciskarkę, ale znalazłem tylko dwa typy:
1. bardzo drogie
2. badziewnie
Jeżeli znajdziecie coś pośredniego to chętnie sprawdzę. W pracy używam zaciskarek Haup'y z wymiennymi matrycami, ale one nadają się do końcówek typowo elektrycznych no i zwykłych tulejek, nie znalazłem taniej zaciskarki do złącz elektronicznych KK2.54, 3.96, a bardzo by się przydała - tymczasowo je lutuję, ale to nudna i czaspochłonna robota.
painlust pisze:Np ja chciałbym kupić sobie zaciskarkę do złączek i nie mam pojęcia czego szukać.
Ja też Jak się na coś zdecydujesz, to koniecznie daj znać.
A ja tak liczyłem na ciebie...
Na allegro znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/zaciskarka-do-konekto ... 53567.html z tym, że za takie pieniądze to powinien być też zestaw matryc do konektorów izolowanych. Ogólnie szukałem czegoś uniwersalnego i też w przystempnej cenie.
Mam urodziny za 2 tygodnie i szukam dla siebie prezentu .
Jeśli nie to to są tej firmy zaciskarki do konektorów izolowanych poniżej 100PLN, tylko nie wiem czy to warte tych pieniędzy i czy do konektorów izolowanych jest wystarczającą opcją bo w gruncie rzeczy chyba tylko takie wchodzą u nas w grę.
Jak pisałem, rurek nie używam, tylko zwykłe blaszki jak na foto. W małym wzmacniaczu mam ok. 10 konektorów. Większe wzmacniacze będę rozkładał na dwa dni, żeby zregenerować mięśnie dłoni. A poważnie, to za te pieniądze i tak się pewnie niedługo zużyje i wtedy świadomie kupię coś profesjonalnego. Jak na razie jestem w miarę zadowolony. Tylko muszę tanich konektorów poszukać, bo w sklepach na miejscu są po 30-40gr/ sztuka...
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Czyli używasz konektorów nieizolowanych... szkoda, że nie namierzyłem zaciskarki do izolowanych i nieizolowanych jednocześnie. Będę przeszukiwał internet bo napaliłem się na zaciskarkę profi.
Zwykłe tulejki walcowe czy izolowane, czy nie zaciska się tak samo, chyba, że chcesz też zaciskać 6.3mm takie jak do złącz płaskich (np. akumulatory żelowe)
Tylko do zaciskarek profi oddzielnie matryc na allegro nie namierzyłem, oprócz tych w zestawach. Myślałem, że da się dokupić pojedyncze matryce, ale nie ma... albo nie umiem znaleźć. za to zaciskarkę nie profi namierzyłem z oboma matrycami, ale nie chce takiej.
Ale o co chodzi? Przecież ta za 200, do której podałeś link, ma wymienne matryce i możesz nią zacisnąć wszystko. Na górze pierwsza od prawej matryca jest do nieizolowanych (jak na moim foto) a druga od prawej, z trzema kolorowymi kropkami, do izolowanych:
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Chodzi o to, że być może 200PLN to za dużo na prezent (sobie go robić nie będę tylko rodzice zapytali się co mi mają kupić). Wolałbym urządzenie za 70-80PLN + dodatkową matrycę, a to wyszło by sporo taniej.