Zastosowanie lampy QQE03/12 ?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Zastosowanie lampy QQE03/12 ?

Post autor: s-waldek »

Mam kilka nowych lampek QQE03/12. Są w katalogu u franka. Podwojne tetrody mocy ( tylko do kilku W, max. 200MHz). Lampy są nieznanej mi firmy "Zaeux" o ile poprawnie odczytałem na bańce. Były prawdopodobnie używane w urządzeniach nadawczych. Nie mam na razie pomysłu na ich amatorskie (ew. wzmacniacz mcz.) zastosowanie. Może ktoś spotkał się z takimi.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Zastosowanie lampy QQE03/12 ?

Post autor: tszczesn »

s-waldek pisze:Mam kilka nowych lampek QQE03/12. Są w katalogu u franka. Podwojne tetrody mocy ( tylko do kilku W, max. 200MHz). Lampy są nieznanej mi firmy "Zaeux" o ile poprawnie odczytałem na bańce. Były prawdopodobnie używane w urządzeniach nadawczych. Nie mam na razie pomysłu na ich amatorskie (ew. wzmacniacz mcz.) zastosowanie. Może ktoś spotkał się z takimi.
Firma to 'Zaerix'. Bardzo popularne 'kukułki' wśród krótkofalowców, świetne na końcówki mocy na UKF. Wzmacniacz audio na nich się da zrobić, najlepiej przeciwsobny w klasie B - dostaniesz wtedy największą moc
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Lampy te były stosowane między innymi w popularnych kiedyś lampowych radiotelefonach FM-302, w których pojedyncza lampa pracując w klasie C z napięciem anodowym 300V, przy odpowiednim zestrojeniu końcówki potrafiła oddawać do anteny około dwudziestu watów mocy w.cz na częstotliwości 145MHz.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ