Zastosowanie lampy QQE03/12 ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- s-waldek
- 100...124 posty
- Kontakt:
Zastosowanie lampy QQE03/12 ?
Mam kilka nowych lampek QQE03/12. Są w katalogu u franka. Podwojne tetrody mocy ( tylko do kilku W, max. 200MHz). Lampy są nieznanej mi firmy "Zaeux" o ile poprawnie odczytałem na bańce. Były prawdopodobnie używane w urządzeniach nadawczych. Nie mam na razie pomysłu na ich amatorskie (ew. wzmacniacz mcz.) zastosowanie. Może ktoś spotkał się z takimi.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Zastosowanie lampy QQE03/12 ?
Firma to 'Zaerix'. Bardzo popularne 'kukułki' wśród krótkofalowców, świetne na końcówki mocy na UKF. Wzmacniacz audio na nich się da zrobić, najlepiej przeciwsobny w klasie B - dostaniesz wtedy największą mocs-waldek pisze:Mam kilka nowych lampek QQE03/12. Są w katalogu u franka. Podwojne tetrody mocy ( tylko do kilku W, max. 200MHz). Lampy są nieznanej mi firmy "Zaeux" o ile poprawnie odczytałem na bańce. Były prawdopodobnie używane w urządzeniach nadawczych. Nie mam na razie pomysłu na ich amatorskie (ew. wzmacniacz mcz.) zastosowanie. Może ktoś spotkał się z takimi.
Witam.
Lampy te były stosowane między innymi w popularnych kiedyś lampowych radiotelefonach FM-302, w których pojedyncza lampa pracując w klasie C z napięciem anodowym 300V, przy odpowiednim zestrojeniu końcówki potrafiła oddawać do anteny około dwudziestu watów mocy w.cz na częstotliwości 145MHz.
Pozdrawiam,
Romek
Lampy te były stosowane między innymi w popularnych kiedyś lampowych radiotelefonach FM-302, w których pojedyncza lampa pracując w klasie C z napięciem anodowym 300V, przy odpowiednim zestrojeniu końcówki potrafiła oddawać do anteny około dwudziestu watów mocy w.cz na częstotliwości 145MHz.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .