6P3S - ZWLE

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

6P3S - ZWLE

Post autor: IdeL »

Witam - wpadła w moje ręce pentoda jak w temacie (polska ZWLE) - facet od którego to mam nigdy nie miał do czynienia z radiowęzłami i tego typu sprawami - jedynie naprawiał sprzęt powszechnego użytku. Czy gdzieś mogło to być stosowane - właśnie w sprzęcie powszechnego użytku???? Lampa znana, ale problem natury obyczajowej. Dałem za to 5 zł - i sprawa jest dla mnie w klimacie Scherlocka Holmesa

Pozdroofki
IdeL
Alek

Post autor: Alek »

Kiedyś były takie czasy, że pewne rzeczy brało się na zapas. Może więc nabył kiedyś przy jakiejś okazji i schował do szuflady. Przez chwilę mi przez myśl błysnął TV Wisła, ale po chwili przypomniałem sobie, że tam była G-807 :P
OTLamp

Re: 6P3S - ZWLE

Post autor: OTLamp »

Witam
IdeL pisze:Witam - wpadła w moje ręce pentoda jak w temacie (polska ZWLE) - facet od którego to mam nigdy nie miał do czynienia z radiowęzłami i tego typu sprawami - jedynie naprawiał sprzęt powszechnego użytku. Czy gdzieś mogło to być stosowane - właśnie w sprzęcie powszechnego użytku???? Lampa znana, ale problem natury obyczajowej. Dałem za to 5 zł - i sprawa jest dla mnie w klimacie Scherlocka Holmesa

Pozdroofki
W odbiornikach radzieckich były stosowane lampy 6П3C. Być może ten facet naprawiał takie radia.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Choinka wie - generalnie gosc ma imponujacy zbior lamp EAA91 :D :D :D :D :D
IdeL
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Albo kupując np. cztery pudełka AZ1 ...

Post autor: ZoltAn »

... w jednym z nich znalazł 6P3S?

Coś podobnego miałem przy zakupie kilku opakowanych EL84 - jedna okazała się być ... PL84. :oops: Do tego strzeloną. Sparawa wyszła na jaw w domu - przy wyjmowaniu lamp z pudełek... więc nawet nie szedłem do sklepu z reklamacją. Od tego czasu zawsze oglądałem zawartość pudełek :oops: :wink:

Jakim cudem? To wie tylko Pan Bóg i konkretna osoba pakująca lampy do pudełek - byc może miała "cichy zakątek Kłapouchego" z szajslampami na wypadek stłuczki i konieczności płacenia za braki :?:

ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
ODPOWIEDZ