Zamierzam kupić dość precyzyjny mostek RLC. Fundusze są ograniczone do 700zł. Mostkiem tym będę mierzył głównie elementy C i L do budowy np. filtrów pasmowych wieloobwodowych, pomiaru dobroci itd. Jak wiadomo takie filtry stroi się wobulatorem. Jednak aby dało się je szybko zestroić trzeba wstępnie zmierzyć pojemności i indukcyjności, tak by nie odbiegały bardzo od obliczonych. Myślę nad zakupem tego mostka RLC: http://www.axiomet.eu/files/htmls/EN/ra ... pelny.html.
Jednak mam pytania:
1. Z tego co pisze producent to najniższy zakres dla indukcyjności wynosi 0,1uH. Dla pojemności 0,1pF. W takim razie jaką to ma rozdzielczość ? Przeczytałem gdzieś, że niby odpowiednio 0,01pF i 0,01uH. Wierzyć w to ?
2. Co to jest za funkcja "Leakage factor" ? "Leakage" to upływ, może to pomiar ESR ?
3. Ktoś używał przyrządów tej firmy ? Jakieś kłopoty ?
Mostek RLC do 700zł.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Mostek RLC do 700zł.
Ostatnio zmieniony ndz, 24 października 2010, 11:46 przez maciej_333, łącznie zmieniany 2 razy.
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Re: Mostek RLC do 700zł.
W tym samym dziale jest wątek pt. Multimetr. Na drugiej stronie pokazałem tam swój mostek, z którego jestem bardzo zadowolony. Nie znam jego aktualnej ceny - kilka lat temu dałem za niego właśnie niecałe 700zł.
-
- 625...1249 postów
Mostek Axiometa to ich najnowsza konstrukcja. Wydaje się on mieć podobne parametry co Twój. Szkoda, że producent nie podaje zbyt dokładnej specyfikacji tego przyrządu. Trzeba się dobrze zastanowić . Obecnie CHY41R kosztuje 486,78zł. Natomiast Axiomet to wydatek 599zł.
Witam.
Maćku, jaki zakres mierzonych indukcyjności najbardziej Cię interesuje?
Wadą większości tanich mostków jest możliwość pomiaru ogromnych indukcyjności (rzędu tysięcy, lub nawet dziesiątek tysięcy Henrów, czyli zupełnie niespotykanych w naszym hobby), i bardzo mała dokładność przy dokonywaniu pomiaru małych indukcyjności. Przedstawiony przez Kolegę Waldemara mostek ma tylko dwie częstotliwości, przy których realizowany jest pomiar (120 Hz i 1 kHz). Mimo pozornie dużej rozdzielczości dla małych indukcyjności (0,1 uH) rzeczywiste wskazania mogą być jednak obarczone dużym błędem, np. dla indukcyjności w okolicach 1 uH może on przekraczać 50 % (2% wskazań plus 5c).
Pozdrawiam,
Romek
Maćku, jaki zakres mierzonych indukcyjności najbardziej Cię interesuje?
Wadą większości tanich mostków jest możliwość pomiaru ogromnych indukcyjności (rzędu tysięcy, lub nawet dziesiątek tysięcy Henrów, czyli zupełnie niespotykanych w naszym hobby), i bardzo mała dokładność przy dokonywaniu pomiaru małych indukcyjności. Przedstawiony przez Kolegę Waldemara mostek ma tylko dwie częstotliwości, przy których realizowany jest pomiar (120 Hz i 1 kHz). Mimo pozornie dużej rozdzielczości dla małych indukcyjności (0,1 uH) rzeczywiste wskazania mogą być jednak obarczone dużym błędem, np. dla indukcyjności w okolicach 1 uH może on przekraczać 50 % (2% wskazań plus 5c).
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 625...1249 postów
Mam zamiar mierzyć indukcyjności głównie do 10uH i pojemności do 100pF. Jednak najczęściej będzie to odpowiednio 1uH i 15pF. Właśnie dlatego zamierzam kupić mostek. Jak budowałem np. filtr 3-obwodowy, jego zestrojenie było bardzo trudne. Mimo poprawnych obliczeń miałem zbyt niedokładnie dobrane L i C. Przyrząd taki ma mi służyć właśnie przy budowie różnych filtrów.
do pomiaru takich wielkości "upoluj" na allegro jakiś miernik dobroci, np. polskie z serii MQL, zapłacisz max. połowę planowanej kwoty. Mierniki te działają na zasadzie strojonego od kHz do dziesiatków MHz generatora w. cz., umożliwiając precyzyjny pomiar cewki w układzie rezonansowym. Miałem MQL-6 sprawował się znakomicie. Mam jeszcze do sprzedania lampowy MQL-5, jedyną jego wadą są gabaryty i ciężar.maciej_333 pisze:Mam zamiar mierzyć indukcyjności głównie do 10uH i pojemności do 100pF. Jednak najczęściej będzie to odpowiednio 1uH i 15pF. Właśnie dlatego zamierzam kupić mostek. Jak budowałem np. filtr 3-obwodowy, jego zestrojenie było bardzo trudne. Mimo poprawnych obliczeń miałem zbyt niedokładnie dobrane L i C. Przyrząd taki ma mi służyć właśnie przy budowie różnych filtrów.