Radio Justyna - przestrojenie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Radio Justyna - przestrojenie
Witam dostałem ze szkoły radio Justyna ( dla dziewczyny wziąłem bo też ma na imię justyna ) i radio niewiem ile nie było włączane ale dość długo. Po włączeniu słyszałem tylko brum w głośniku i dym
Końcówka to ac180/181

Ostatnio zmieniony ndz, 24 października 2010, 11:10 przez biohack, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Radio Justyna - dym po włączeniu
Rozkręć i nasamprzód sprawdź organoleptycznie (w sensie wzrokowo) co się zjarało. Może trafo? Może jakieś opory w m.cz.?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1669485.html
Tam jest schemat rysunek nr dwa i trzy zjarał się rezystor R127 bo widzę czego to moze byc powodem ? Odrazu jak się zabiore za to wymienie kondki bo pewnie dostały po dupie od czasu
Tam jest schemat rysunek nr dwa i trzy zjarał się rezystor R127 bo widzę czego to moze byc powodem ? Odrazu jak się zabiore za to wymienie kondki bo pewnie dostały po dupie od czasu
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
No to do sprawdzenia masz diodkę D102 i wszystkie tranzystory we wzmacniaczu mocy ze szczególną uwagą na tranzystorki końcowe niestety
One mogą być uszkodzone.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Dobra wina leży po mojej stronie własnie w szkole pan mi powiedział ze zrobiłem byka teraz zasilacze mają w srodku plus i obudowa masa a tam jest na odwrót plus jest na masie
ale dobrze dostałem pare ac180/181 sparowaną 

- szalony
- moderator
Dowiedziałeś się dwóch ważnych rzeczy
1. Urządzenia na tranzystorach germanowych pnp bardzo często miały + na masie
2. Z zasady nie powinno się włączać do kontaktu odbiornika którego stan jest niepewny, bez wcześniejszych oględzin, bo lubi się to skończyć kupą dymu i różnymi uszkodzeniami. Przynajmniej ja stosuję taką zasadę, i kilku bardziej doświadczonych znajomych.
pozdr.

1. Urządzenia na tranzystorach germanowych pnp bardzo często miały + na masie
2. Z zasady nie powinno się włączać do kontaktu odbiornika którego stan jest niepewny, bez wcześniejszych oględzin, bo lubi się to skończyć kupą dymu i różnymi uszkodzeniami. Przynajmniej ja stosuję taką zasadę, i kilku bardziej doświadczonych znajomych.
pozdr.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Nie jest tak źle radio gdy włączyłem zaczęło normalnie grać
no za dużo powiedziane szumieć na UKF , po wymianie tranzystorków i rezystora między bazami zagrało ciut głośniej. Jest następny problem co zrobić z przełącznikiem od UKFu gdyż jest popsuty, żeby włączyć AM musiałem wręcz wybić od srodka ten bolec. I tak w kwesti estetycznej chce to dać dziewczynie jak mam odnowić napisy i niby atrape drewna ?
http://www.youtube.com/watch?v=YOBb2xpvk-Q
To jest po włączeniu fal długich
po małym przekręcniu gra lepiej 

http://www.youtube.com/watch?v=YOBb2xpvk-Q
To jest po włączeniu fal długich

- szalony
- moderator
Z filmu niewiele widać, wrzuć może zdjęcie.
Niewiele widać tak czy siak ktoś wbił ten przycisk U i musiałem go wybić i narazie go nie wciskam a dostęp jest nie mozliwy no tylko dla srubokręta zeby wybic
- szalony
- moderator
To jest isostat ?
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Z tego co pamiętam tam są isostaty podobne jak w Jowicie, Alinie i innych wynalazkach. Trzeba by bo rozebrać od strony UKF-u, wyczyścić i poskładać na nowo. Jakieś sprężynki i inne duperele można przecież wyciągnąć z innego złomowego isostata których w koło pełno 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
No tak panowie ale tam nie ma jak tego wyciągnąć nad isostatami jest cała pucha z heterodyną itp więc nie bede rozlutowywał całej płytki zeby sie dostac
najwyzej bedzie tylko warszawa 1

Uploaded with ImageShack.us
Przód odnowiony i będzie tylko AM, FM nie ruszam nie mam zamiaru czegoś zepsuć bo jest łatwo
Re: Radio Justyna - przestrojenie
Teraz panowie jak przestroić to cudo ? widziałem że ktoś przestrajał to radio według schematu , ja swojego dueta przestroiłem według gotowego schematu, a tu nie ma nic takiego
proszę o pomoc
Proszę zwracać większą uwagę na interpunkcję. Spację należy stosować za znakami interpunkcyjnymi, a nie przed nimi. Wszystkie zdania, a nie tylko pierwsze, należy rozpoczynać dużą literą.
R.

Proszę zwracać większą uwagę na interpunkcję. Spację należy stosować za znakami interpunkcyjnymi, a nie przed nimi. Wszystkie zdania, a nie tylko pierwsze, należy rozpoczynać dużą literą.
R.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Radio Justyna - przestrojenie
Czyli odpalasz jednak UKF? Żeby przestroić to radio należało by (wg. mnie jakbym to zrobił):
- C2 zmniejszyć o połowę do ok. 12pF
- usunąć C7 lub wstawić około 5,6pF
- C15 zmniejszyć o połowę do ok. 12-15pF
Jeśli nie będziesz miał dobrego pokrycia całego zakresu to kombinuj z C7 i C15. Stroisz cewkami L2 i L3 oraz trymerami C6 i C16.
- C2 zmniejszyć o połowę do ok. 12pF
- usunąć C7 lub wstawić około 5,6pF
- C15 zmniejszyć o połowę do ok. 12-15pF
Jeśli nie będziesz miał dobrego pokrycia całego zakresu to kombinuj z C7 i C15. Stroisz cewkami L2 i L3 oraz trymerami C6 i C16.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU