Właściwie to chodzi o wtyczkę. Jakie oznaczenie ma wtyczka pasująca do gniazda do którego podłącza się zewnętrzny zasilacz stabilizowany w rosyjskich bateryjnych VEFach, Okieanach, Selenach itd.?
To dość typowe złącze ale wiem że występuje w różnych rozmiarach a w dodatku rosyjska odmiana może być jeszcze inna....
Jesteś pewien że pasuje do radia z epoki ZSRR czy po prostu poszukałeś na rosyjskich stronach? Bo istnieje ryzyko że to wtyczka oferowana do współczesnych urządzeń. Np. złącz RCA (aka cinch) w ZSRR nie było (podobnie jak seksu) a w dzisiejszych czasach kupić je w rosyjskich sklepach internetowych nie problem.
Jesteś pewien że pasuje do radia z epoki ZSRR czy po prostu poszukałeś na rosyjskich stronach? Bo istnieje ryzyko że to wtyczka oferowana do współczesnych urządzeń. Np. złącz RCA (aka cinch) w ZSRR nie było (podobnie jak seksu) a w dzisiejszych czasach kupić je w rosyjskich sklepach internetowych nie problem.
szukałem
nic ciekawszego nie znalazłem
pewien niestety być nie mogę
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Do mojego "VEF-a 242" pasuje w zupełności jakiś współczesny chiński zasilacz, nawet niestabilizowany. Tylko polaryzację trzeba sprawdzić. Jest wiele wersji tego gniazda, ale im większa średnica, tym łatwiej dopasować wtyczkę. Schody zaczynają się np. w walkmanach na 3V: wtedy może się okazać, że na oko pasująca wtyczka nie pasuje, bo średnica pina w gnieździe jest większa niż otworu we wtyku (choć sam wtyk by wszedł).
U nas te gniazda to chyba WZZ-xx.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.