Saturn 201, problem z wizją
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Saturn 201, problem z wizją
Cześć! Wiem, telewizor mało skomplikowany ale takiej usterki jeszcze nie miałem w swojej "karierze" i nie wiem gdzie dokładnie szukać.
Zdjęcie obrazuje stan obrazu jaki jest wyświetlany na kineskopie w najlepszych warunkach dostrojenia. Uogólniając dźwięk jest OK ale obrazu nie ma, nie może załapać synchro w poziomie i tylko po lewej stronie ekranu coś widać, obraz jest kontrastowy a po prawej zupełne mleko. Ponadto podczas prób dostrajania się do stacji w głośniku słychać charakterystyczne świszczenie zmieniające swoją częstotliwość wraz z częstotliwością pracy generatora.
Sprawdziłem tranzystory T308 na PK (BF258), T301 (BC157) i T303 (BF157), napięcia były dobre ale zauważyłem, że na C tranzystora T301 napięcie powinno wynosić -40V a u mnie skacze w różne wartości dochodzące czasami tego prawidłowego.
Zdjąłem też kubki z p.cz. celem sprawdzenia stanu elementów bo miałem przypadek w T5005 że w p.cz. był spalony tranzystor ale w ów Saturnie jest OK.
Organy regulacyjne działają poprawnie, kontrast i jasność da się dobrze regulować.
Gdzie szukać usterki?
Pozdrawiam!
Zdjęcie obrazuje stan obrazu jaki jest wyświetlany na kineskopie w najlepszych warunkach dostrojenia. Uogólniając dźwięk jest OK ale obrazu nie ma, nie może załapać synchro w poziomie i tylko po lewej stronie ekranu coś widać, obraz jest kontrastowy a po prawej zupełne mleko. Ponadto podczas prób dostrajania się do stacji w głośniku słychać charakterystyczne świszczenie zmieniające swoją częstotliwość wraz z częstotliwością pracy generatora.
Sprawdziłem tranzystory T308 na PK (BF258), T301 (BC157) i T303 (BF157), napięcia były dobre ale zauważyłem, że na C tranzystora T301 napięcie powinno wynosić -40V a u mnie skacze w różne wartości dochodzące czasami tego prawidłowego.
Zdjąłem też kubki z p.cz. celem sprawdzenia stanu elementów bo miałem przypadek w T5005 że w p.cz. był spalony tranzystor ale w ów Saturnie jest OK.
Organy regulacyjne działają poprawnie, kontrast i jasność da się dobrze regulować.
Gdzie szukać usterki?
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Re: Saturn 201, problem z wizją
Grzebie w pamięci,charakterystyczne uszkodzenie.Sprawdź którąś sekcję kondensatora w zasilaczu.
A w szczególności kondesatory w obwodach gdzie napięcie uzyskuje się z trafa wysokiego napięcia. (Jeśli takowe są a wg mnie pewnie są - bowiem zakłócenie jest zsynchronizowane z odchylaniem poziomym).
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Cześć! Elektrolity w zasilaczu wydaja się być OK bo podpinając dobry kondensator nie zauważyłem poprawy.
Studi, szukam na schemacie szukam takich kondensatorów ale jest tylko jeden (C321, 22u/16V) i jest w obwodzie ARW.
No cóż szukam dalej
Pozdrawiam!
Studi, szukam na schemacie szukam takich kondensatorów ale jest tylko jeden (C321, 22u/16V) i jest w obwodzie ARW.
No cóż szukam dalej

Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Czy dobrze widzę że nie trzyma pozioma i pionowa (synchro) ? Czy daje się zsynchronizować?
I do sprawdzenia on jest.Marcin K. pisze:Cześć! Elektrolity w zasilaczu wydaja się być OK bo podpinając dobry kondensator nie zauważyłem poprawy.
No cóż szukam dalej![]()
Pozdrawiam!
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Witam ponownie.
Problem mam taki iż nie mogę na chassis nigdzie odszukać w/w przeze mnie elementów (tegoż kondensatora elektrolitycznego). Niby ma on filtrować wyprostowane napięcie przez diodę do której wchodzą (wg. schematu Libra 201 / Saturn 201) impulsy z nogi 1 trafa WN. Otóż u mnie (i na innych chassis np. Antaresa z 1985r) nie ma nic kompletnie podłączonego do n1 trafa WN i nie ma w/w kondensatora
Zauważyłem że "kopane" było przy porównywaniu fazy ale napięcia na diodach i tranzystorach są dobre. Widocznie już wcześniej wysiadł i ktoś próbował go reanimować i brakło mu chęci i TV trafił na strych z którego został zniesiony po kilkunastu pięknych wiosnach...
Szukam dalej, posprawdzam miernikiem te elektrolity w okolicy ARW itp.
Telewizorek52, owszem synchro nie trzyma. Pękł rdzeń w cewce i nie mogę go przekręcić ale tym zajmę się nieco później. Myślę jednak że to nie będzie wina rdzenia.
Pozdrawiam!
Problem mam taki iż nie mogę na chassis nigdzie odszukać w/w przeze mnie elementów (tegoż kondensatora elektrolitycznego). Niby ma on filtrować wyprostowane napięcie przez diodę do której wchodzą (wg. schematu Libra 201 / Saturn 201) impulsy z nogi 1 trafa WN. Otóż u mnie (i na innych chassis np. Antaresa z 1985r) nie ma nic kompletnie podłączonego do n1 trafa WN i nie ma w/w kondensatora

Zauważyłem że "kopane" było przy porównywaniu fazy ale napięcia na diodach i tranzystorach są dobre. Widocznie już wcześniej wysiadł i ktoś próbował go reanimować i brakło mu chęci i TV trafił na strych z którego został zniesiony po kilkunastu pięknych wiosnach...
Szukam dalej, posprawdzam miernikiem te elektrolity w okolicy ARW itp.

Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Cześć! Zdobyłem nowego Sarurna201 strychowego, walnięty miał kinol, aż niebiesko w szyjce było. Przełożyłem więc chassis do drugiego Saturna ze sprawnym kinolem (bo szybciej to niż zakładanie nowego kinola) i jest problem. Kinol świeci ładnie tylko jak nie ma ustawionej stacji. Po dostrojeniu do stacji obraz jest przekontrastowany, za bardzo czarny, regulacja kontrastem mało daje ale działa. Gdzie szukać?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
pot. kinol = knara ~przerośnięty nos, a lampa obrazowa w telewizorze to kineskop 

-
- 3125...6249 postów
Czy ARW i opóźnienie ARW reguluje??
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Cześć!
Traxman, dobrze przestanę używać ów wyrażenia i zastąpię go słowem kineskop
Telewizorek, tak ARW da się regulować PRkiem 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU