Witam.
Zakupiłem okazyjnie radyjko Riga 10, ogromne, ciężkie jak telewizor ale przede wszystkim kompletne i ładne (zdjęcia niebawem). Piękna jest ta przekręcana skala, ładnie się świeci Wewnątrz suchutkie, czyste i nawet odbiera na długich ale dźwięk jest cichy i zniekształcony. Nawet na wejściu gramofonowym jest kiepsko a przecież ta końcówka powinna wyrywać tkaninę z głośnika na max głośności!
Piszę ten temat bo z takim sprzętem jeszcze do czynienia nie miałem. Chodzi o końcówkę mocy, jest przeciwsobna. Raz już próbowałem naprawić taki wzmacniacz (Luna) lecz z marnym skutkiem. Napiszcie mi mniej więcej co posprawdzać
Poprzedni właściciel coś kombinował z lampą prostowniczą, nie ma oryginalnych kołków w cokole tylko miedziane druty a lampa poklejona jest taśmą... Może to lampa prostownicza jest już licha? Ponadto oczko się nie świeci.
Dlatego też jeśli ma ktoś zbyteczne lampy 5C4S (prostownik) i 6E5S (oczko) które ładnie świeci (mogą być 2 bo w Zwezdzie też mam do d...) w dobrej cenie to jestem chętny.
Pozdrawiam!
Marcin K. pisze:Witam.
Zakupiłem okazyjnie radyjko Riga 10, ogromne, ciężkie jak telewizor ale przede wszystkim kompletne i ładne (zdjęcia niebawem). Piękna jest ta przekręcana skala, ładnie się świeci Wewnątrz suchutkie, czyste i nawet odbiera na długich ale dźwięk jest cichy i zniekształcony. Nawet na wejściu gramofonowym jest kiepsko a przecież ta końcówka powinna wyrywać tkaninę z głośnika na max głośności!
Piszę ten temat bo z takim sprzętem jeszcze do czynienia nie miałem. Chodzi o końcówkę mocy, jest przeciwsobna. Raz już próbowałem naprawić taki wzmacniacz (Luna) lecz z marnym skutkiem. Napiszcie mi mniej więcej co posprawdzać
Poprzedni właściciel coś kombinował z lampą prostowniczą, nie ma oryginalnych kołków w cokole tylko miedziane druty a lampa poklejona jest taśmą... Może to lampa prostownicza jest już licha? Ponadto oczko się nie świeci.
Dlatego też jeśli ma ktoś zbyteczne lampy 5C4S (prostownik) i 6E5S (oczko) które ładnie świeci (mogą być 2 bo w Zwezdzie też mam do d...) w dobrej cenie to jestem chętny.
Pozdrawiam!
A jaką potrzebujesz lampkę za ten prostownik?
Fakt, zdjęcia nie potrzebne skoro znalazłeś jeszcze aukcję Gość do zestawu miał jeszcze gramofon ale mnie nie był potrzebny...
Marcin K. pisze:A jaką potrzebujesz lampkę za ten prostownik?
Fakt, zdjęcia nie potrzebne skoro znalazłeś jeszcze aukcję Gość do zestawu miał jeszcze gramofon ale mnie nie był potrzebny...
Witam. Sprawa rozwiązana, winna wszystkiemu jest lampa prostownicza. Pożyczyłem takową z Mińska (5C4S) i radio chuczy aż miło! Ale nie jst tak kolorowo z tą lampą bo jedna sekcja (dioda) się nie żarzy więc mam tylko prostowanie jednopołówkowe Więc nadal 5C4S mile widziana
PS. Takiej selektywności i czułości w innym radio jeszcze nie widziałem
Pozdrawiam!
Marcin K. pisze:
Pozdrawiam!
He, he - Bo nie widzialeś mojej Białorusi, ma to samo Ma niesamowite wzmocnienie nawet najsłabszych stacji. ALe te typy muszą tak mieć bo CCCP to był wielki kraj, a stacje nadawcze były oddalone o tysiące kilometrów.
5C4S sprawdzę w swoim radiu i Ci wyślę.
ps Powiedz mi jakie zakresy KF ma Twoja Riga?
Życzę dalekich nasłuchów
Janusz
Marcin K. pisze:Witam. Sprawa rozwiązana, winna wszystkiemu jest lampa prostownicza. Pożyczyłem takową z Mińska (5C4S) i radio chuczy aż miło! Ale nie jst tak kolorowo z tą lampą bo jedna sekcja (dioda) się nie żarzy więc mam tylko prostowanie jednopołówkowe Więc nadal 5C4S mile widziana
Pozdrawiam!
Marcin a sprawdzałeś czy masz oba napięcia anodowe? Bo to rochę dziwne z tą lampą.
I jeszcze jedno -5C4S nie lubi elektrolitów o dużych pojemnościach katalogowo to max 10 uF a praktycznie 25 uF. Powyżej może iskrzyć. W zamian można dać 5C3S.
Napięć jeszcze nie mierzyłem, wymieniłem lampę i jest OK. Ta co była był pokombinowana i zajechana na amen bo na niej było 23V anodowego Elektroloty są OK, oryginalne, trochę buczy więc trza będzie je uformować...
Co do zakresów to są opisane w linku który podałeś wyżej, są to:
Długie: 723...2000m
Średnie: 187,5...577m
Krótkie 1: 76...52,2m
Krótkie 2: 50...40,5m
Krótkie 3: 31,7…24,8m
Na wszystkich zakresach odbiór wyśmienity. Wieczorem, godzina 19:30 na długch falach w piwnicy na 4m anteny lezącej swobodnie odebrałem około 7 lub więcej stacyj, w tym Warszawę, Czechy, Ruscy, Niemce i inne też podobne. O reszcie zakresów nie piszę bo wiadomo jak jest
Pozdrawiam!
Marcin K. pisze:Napięć jeszcze nie mierzyłem, wymieniłem lampę i jest OK. Ta co była był pokombinowana i zajechana na amen bo na niej było 23V anodowego Elektroloty są OK, oryginalne, trochę buczy więc trza będzie je uformować...
Co do zakresów to są opisane w linku który podałeś wyżej, są to:
Długie: 723...2000m
Średnie: 187,5...577m
Krótkie 1: 76...52,2m
Krótkie 2: 50...40,5m
Krótkie 3: 31,7…24,8m
Na wszystkich zakresach odbiór wyśmienity. Wieczorem, godzina 19:30 na długch falach w piwnicy na 4m anteny lezącej swobodnie odebrałem około 7 lub więcej stacyj, w tym Warszawę, Czechy, Ruscy, Niemce i inne też podobne. O reszcie zakresów nie piszę bo wiadomo jak jest
Pozdrawiam!
biohack pisze:Panowie zawsze mnie zastanawiało co to jest za stacja na falach długich tylko takie sygnały ti ti ta ta ti czy jakoś tak to jest jakiś sygnał próbny ?
Zapewne radiolatarnia z pobliskiego lotniska. U mnie na Pionierze U2 bez problemu słychać Gdańsk oraz Malbork. Morsem nadawany jest kod radiolatarni np. GDA.