Radiowy tor transmisji danych - projekt

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Radiowy tor transmisji danych - projekt

Post autor: MichałKob »

Na wstępie bardzo przepraszam, że odbiegam od tematyki Forum.
Zwracam się o pomoc w sprawie związanej z techniką radiową, w któej nie mam jeszcze zbyt wielkiego doświadczenia.

Buduję Rodzicom do kuchni zegarek z datą/termometrem wielopunktowym. Jedną z funkcji ma być pomiar temperatury na kotle CO oraz bojlerze, a z racji umieszczenia tych urządzeń w piwnicy prowadzenie kabla muszę odrzucić. Stąd wpadłem na pomysł, aby w piwnicy zamontować nadajnik na jakimś ATTINY, który zamieni odczyty z termometrów DS18B20 na postać XX.X *C oraz wyśle je drogą radiową do znajdującego się w kuchni zegarka. 'Pakiet danych' to powiedzmy dwubajtowy nagłówek, sześć bajtów danych i bajt sumy kontrolnej, a więc 56 bitów. Z racji znikomej ilości danych chciałem wykorzystać transmisję w okolicach 40MHz z mocą kilku mW, z modulacją CW.
Z nadajnikiem raczej nie będzie problemu (sporo w Internecie schematów nadajników od np. bezprzewodowych dzwonków bądź zdalnie sterowanych zabawek). Natomiast co do odbiornika, mam taki oto pomysł:
zdalne.PNG
Całość będzie wykonana w SMD i ekranowana. Użycie tranzystorów BF964 zostało podyktowane niską ceną i łatwością stosowania ARW. Wyjście "POZIOM" ma umożliwić AtMedze określenie siły sygnału za pomocą wbudowanego przetwornika ADC. Cewki to: 2x6zw pierwotne, 4zw wtórne nawinięte na karkasie i rdzeniu filtru 7x7 typu 214.

I tu pytanie do Was:
Czy to zadziała? :)
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Radiowy tor transmisji danych - projekt

Post autor: maciej_333 »

Może zadziałać, ale:
1. Sygnał powinien być podawany na G1 od BF964. ARW na G2, wynika to z tego, że G1 jest bardziej czułe.
2. Stała czasowa detektora jest za niska. w ARW musi być większa niż w detektorze, ale jest za wysoka.
3. Selektywność marna.
4. Przy OOK (ang. On Off Keying) S/N musi być większy niż w FSK (czy jej klonach jak MSK, GMSK). OOK ma gorsze właściwości szumowe.
5. Brak przemiany.
6. Niska czułość odbiornika.

Kiedyś dużo walczyłem z transmisją danych, również z gotowymi modułami. Musisz mieć odpowiedni protokół do transmisji danych i kodowanie kanałowe (np. kod Manchester). Zapomnij, że zastosujesz RS232 od mikrokontrolera. Nie dawno bawiłem się w superheterodyną na kilku tranzystorach (bez scalaków). Właśnie na 40MHz. Układ był łatwy w zestrojeniu. Na czterech tranzystorach udało mi się pozyskać ok. 230V/V wzmocnienia. Wystarczy więc dodać lepszy wzmacniacz p.cz. i wszystko by działało. Pomyśl też o TCA440 (UL1203).

Przesyłam Ci w załączniku moje projekty ze studiów z trzeciego roku. Tematyka jest związana z tymi zagadnieniami. Mogę narysować prostą superheterodynę, jaką robiłem (można wstawić np. UL1211 do p.cz.).
Załączniki
aplikacje_w_sieciach_teleinformatycznych_projekt.rar
(85.16 KiB) Pobrany 44 razy
urzadzenia_i_systemy_teletransmisyjne_projekt.rar
(208.99 KiB) Pobrany 49 razy
ODPOWIEDZ