Budowa efektu Wah Wah

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

melex
50...74 posty
50...74 posty

Budowa efektu Wah Wah

Post autor: melex »

Witam . Złożyłem układ wah wah i mam dośc ciekawy problem. Układ pracuje prawidłowo (słychać zmiany dźwięku) ale towarzyszy temu przydźwięk sieciowy. Sprawdzając układ stwierdziłem , że przyczyna tkwi w cewce która ściąga te śmieci(po wypięciu końcówki od strony kondensatora 10 nF z jej prawej strony przydźwięk znika). Sprawdzałem na dwóch różnych cewkach (w kubku i na kształtkacz TI ) i za każdym razem ten sam efekt. Nie pomaga ekranowanie jej i ekranowanie całości. Cewki miały 550 mH i 630 mH. W związku z tym zastanawiam się jak nawijana jest oryginalna cewka . Układ jest sprawdzony co do zgodności ze schematem. Proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam melex. Poniżej schemat:
Załączniki
jh1[2].gif
Ostatnio zmieniony wt, 18 maja 2010, 15:42 przez melex, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: Budowa efektu Wah Wah

Post autor: VacuumVoodoo »

Ekran cewki nalezy uziemic.
Aleksander Niemand
50...74 posty

Ekran podłączyłem do minusa zasilania a przewodem koncentrycznym z wejściem wzmacniacza a dalej chassis ,przewód ochronny w gnieździe zasilającym. Przydźwięk znikał dopiero po odłączeniu cewki .
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Niewiele zrozumiałem z opisu, ale stawiam na pętlę masy.
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

Melex, czy jak obracasz efektem to brum maleje/rośnie? (Analogia do brumiących przetworników singlecoil). Pokręć nią w powietrzu i zobacz czy brum się zmienia. Męczyłem się swego czasu z podobnym problemem. Co się okazało - mieszkanie parter w bloku, a w piwnicy przy suficie w rynnach wiązki kabli. Cewka ładnie wszystko zbierała.
melex
50...74 posty
50...74 posty

Zibi - układ był zbudowany w pierwszej wersji na pająku , teraz jest płytka drukowana adaptowana z innego układu - za każdym razem przydźwięk.
PzP - cały układ wsadziłem do nierdzewnego garnka z pokrywką , uziemiłem garnek i dalej był przydźwięk Też myślałem o instalacji która biegnie u mnie w podłodze ale kiedy przeniosłem się z układem na stół to i tak nic to nie dało. Faktem jest ,że głośność przydźwięku zmienia się jak obracam cewką w powietrzu ale nie ma takiego miejsca kiedy znika zupełnie :shock: :shock: :shock:
Muszę znaleźć jak poukładane flaki ma oryginał :?:
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

A jak wsadzisz sama cewke w kubek i go uziemisz? Moze cewka zbiera jakies smieci z samego ukladu... Tak sobie tylko mysle ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

Po zdjęcia wnętrzności zajrzyj na freestompboxes.org.
Z reguły w kaczkach z wyższej półki, jak Budda, wyższe modele Dunlopa i Voxa cewki są w kubkach ekranujących, cała reszta jest bez ekranów i jakoś działa. Mój wah nie ma ekranowanej cewki i nie brumi.
Czym to zasilasz?
melex
50...74 posty
50...74 posty

Cewki były zawinięte w folię alu i uziemione - nic to nie dało. Podłączenie cewki na długich przewodach ekranowanych też nic nie dało. W wolnej chwili zobaczę na tę stronę może coś się wyjaśni. Zasilam baterią 9V.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

ODPOWIEDZ