Obiecanki cacanki i przerost ambicji nad możliwościami bez urazy Marvel. Ja nie jestem w stanie zrobić wzmaka w tydzień, więc nie wierzę, że można w jeden dzień
Co do poprawek, to wg. VacuumVoodoo nawet JCM wymaga poprawek więc poprawiać można wszystko w nieskończoność.
Wzmacniacz elektrycznie działa poprawnie, nie wzbudza się i nie brumi, oddaje katalogową moc 28W. Jest to 4xEL84 z automatycznym biasem. Na woltomierzu widać napięcie na wyjściu 15V podłączone do obciążenia 8R. Na oscyloskopie górny przebieg to wyjście wzmacniacza, sonda ustawiona na X10.
Próbek oczywiście nie zdążyłem nagrać wczoraj. Ale w tym tygodniu powinienem dać radę.
Załączniki
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Zasadniczo jest to Soma z drobnymi modyfikacjami: zależało mi na szerokim paśmie więc zwiększyłem wartości kondensatorów sprzęgających po obu stopniach z 22n na 47n. Jak się okazało w praktyce - niepotrzebnie. Nie podłączyłem kondensatora bocznikującego rezystor katodowy pierwszego stopnia, bo chciałem mieć jak najmniej zniekształceń. Zmieniłem rezystor katodowy lamp mocy, bo w oryginale wspólny rezystor dla jednej pary miał wartość 270 omów a wg. mnie powinien mieć 135 omów. Po zamontowaniu rezystora 150 omów napięcie na katodzie to 11,5V czyli 38mA. Przy napięciu anodowym 341V nie przekraczam dopuszczalnej mocy strat. Dodałem równolegle drugą parę lamp mocy z możliwością odłączenia katod. No i zmodyfikowałem zasilacz anodowy bo mam akurat kondensatory 50+50uF/500V więc dałem jeden taki zamiast 3x22uF.
W zał. ciekawostka: dzisiaj zauważyłem, że nie przylutowałem jednego rezystora, co jak się okazało w praktyce nie przeszkadzało wzmacniaczowi wcale.
Załączniki
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Dokładnie, szaski leżą dokładnie w tym samym stanie ... Nie to żeby koncepcja się zmieniła, ale z tymi wzmakami u mnie jest jak z lotem na księżyc. Po odbyciu marzenia się kończą a ja lubię mieć marzenia.
satch pisze:Mógłbyś Marvel schemat do tego wzmaka wrzucić. Czekam z niecierpliwością na próbki audio.
Zacięła się koledze klawiatura? Po co drugi identyczny post? Najpierw wrzucę próbki, a jeśli Ci się spodobają, to pomyślę nad schematem. W odwrotnej kolejności to w ogóle nie ma sensu.
painlust pisze:Po odbyciu marzenia się kończą a ja lubię mieć marzenia.
Mam to samo, tylko nazywam to gonieniem króliczka.