Chassis, prototypowe

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Chassis, prototypowe

Post autor: fugasi »

Czy na potrzeby eksperymentów, montażu prototypów macie urządzone jakieś podstawy, chassis, płyty, z rozwiązaniami, udogodnieniami, które moglibyście polecić innym?
Ja do tej pory posługiwałem się rzeczą chyba najprostszą z możliwych - deską z podstawkami lamp przykręconymi na tulejkach dystansowych i łączówkami (coś podobnego jak na foto).
Czy można lepiej?
Załączniki
montaz.jpg
_
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Chassis, prototypowe

Post autor: nxn68 »

U mnie zazwyczaj wygląda to tak (bałagan, co ciekawe bez brumu):
Załączniki
prototyp.jpg
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Fajnie, ale czy twoja deska (metalowa :) ) prototypowa ma jakieś udogodnienia w porównaniu do mojej?
Chodzi o to czy można coś ulepszyć.
_
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

Moja decha dla mnie ma dużą zaletę w postaci gotowych otworów (nie tracę czasu na wiercenie) pod śruby mocujące trafa, podstawki, zasilacze, itp. oraz możliwość zastosowania, że tak powiem kolejnych modułów w górę i na boki-jest to ważne, gdy w miarę szybko chcę zmontować układ. Wadą jest możliwość zwarcia- trzeba uważać.
Twoja jest bardzo elegancka-szacunek :D
Jak podpinasz trafa, potencjometr i inne podstawki np. octal? Następna deseczka?
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Foto nie jest moje (i odzwierciedla tylko ideę) ale moja deska wygląda niemal tak samo, nawet łączówki identyczne, z tym że jest sporo większa, może pomieścić obsadę push-pulla stereo i ma jeszcze miejsce i otwory do przykręcenia transformatorów, dławików.
Z przodu jest dodany kątownik aluminiowy do potencjometrów i wyłączników, z tyłu do gniazd i bezpieczników.
W desce, w miejscach gdzie przewidziane są lampy mam nawiercone zestawy otworów umożliwiających przykręcenie na tulejkach dystansowych podstawek różnych typów.
_
traxman

Post autor: traxman »

- macie, zwykła płytka drukowana z trzema podstawkami 7-8-9 Pin, wszystko doprowadzone do ARK + trochę miedzi do lutowania.
L1000120.jpg
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

A co z rozbudowanymi wzmacniaczami? Zestawiasz kilka takich płytek-modułów? Luzem na stole czy jakoś mocujesz?
_
traxman

Na płytce sprawdzam fragmenty układu, cały z wstępnie przetestowanych bloków idzie na finalną płytkę drukowaną.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Traxman, czy ty chociaż raz w życiu zrobiłeś coś w pająku? :wink:
_
traxman

Tak, dla bezpieczeństwa zawsze robię w pająku - jak mam pracę powyżej 1m :mrgreen: .
Chociaż rozmiar brzucha skutecznie mi utrudnia zapięcia pasa.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

fugasi pisze:Ja do tej pory posługiwałem się rzeczą chyba najprostszą z możliwych - deską z podstawkami lamp przykręconymi na tulejkach dystansowych i łączówkami (coś podobnego jak na foto).
To nie jest najprościej. Ja robił czystego pająka w powietrzu, Warunek - dośc sztywne przewody, miękkie się zaczepiają i łamią.
ODPOWIEDZ